Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Punte spirituală între Biserica din Bulgaria și Biserica din Roma

Papa Francisc a donat patriarhului ortodox de Bulgaria, Neofit, relicvele sfântului Clement, papă și martir, și ale sfântului Potitus martir. Ceremonia de înmânare a avut loc joi, 27 februarie 2020, în reședința patriarhului la Sofia.

Nunțiul apostolic, arhiepiscopul Anselmo Guido Pecorari, a dus personal darul pontifului. Un gest care urmează după dialogul relansat prin călătoria apostolică făcută de Francisc în Bulgaria în mai 2019.

De marți, 24 martie, relicvele vor fi păstrate și venerate în bazilica "Sfânta Sofia", a cărei construire dăinuie din epoca în care Biserica încă nu era despărțită. Cu acea ocazie vor fi celebrate vesperele cu participarea episcopului Policarp, vicar al patriarhului pentru orașul Sofia. Miercuri, 25 martie, însuși patriarhul Neofit va prezida dumnezeiasca Liturghie.

În cursul "întâlnirii călduroase" dintre delegația Bisericii Catolice prezente în Bulgaria și delegația patriarhului bulgar și mitropolit de Sofia pentru înmânarea relicvelor, nunțiul apostolic a afirmat că acest dar "prețios" este "semn al voinței papei de a căuta și de a se ruga pentru unitatea creștinilor și a respectului reciproc care caracterizează raporturile dintre Sfântul Scaun și patriarhia ortodoxă din Bulgaria".

Monseniorul Pecorari a afirmat că "astăzi relicva sfântului Clement papă se întoarce, cu aceea a sfântului Potitus, în aceste ținuturi în care au trăit cei doi sfinți martiri și care au fost martori ai operei misionare a sfinților Ciril și Metodiu".

Amintind conținuturile vizitei pontifului în Bulgaria, prelatul a relansat mesajul de unitate între Biserica ortodoxă din Bulgaria și Biserica din Roma, chiar dacă în comuniunea ne-deplină și în diversitatea tradițiilor. Și a indicat calea maestră a vestirii și a mărturiei comune a Evangheliei, și pentru apărarea rădăcinilor creștine ale Europei, salvgardarea credinței mai ales în tinerele generații și apărarea creștinilor care îndură persecuție în țările lor.

"Aceste relicve - a continuat nunțiul apostolic adresându-se patriarhului ortodox - vor aminti tuturor celor care vor merge să le venereze angajarea de a apăra și de a răspândi credința și în dificultăți și în martiriu, dacă ar fi necesar". Și apoi, își vor aminti de voința de "a transmite tinerelor generații credința cu un exemplu de slujire a săracilor care sunt definiți de Isus «predilecții în împărăția lui Dumnezeu»". În sfârșit, a afirmat monseniorul Pecorari, "își vor aminti și că Isus a dat tuturor, nu numai celor care trăiau în Iudeea romană, ci simbolic și celor care aveau să trăiască la Roma, în Bulgaria și în fiecare țară din lume, angajarea de a căuta și de a se ruga pentru unitatea creștinilor".

La rândul său, patriarhul Neofit a exprimat înainte de toate propria bucurie spirituală pentru darul relicvelor, primit "ca gest fratern față de Biserica ortodoxă din Bulgaria după vizita papei Francisc în Bulgaria în mai 2019". Și a adăugat: "Este o mare binecuvântare pentru Biserica noastră ortodoxă bulgară, ca păzitoare și continuatoare a operei sfinților frați Ciril și Metodiu și a sfinților discipoli ai lor, să primească o bucată din sfintele relicve ale venerabilului papă Clement, fondator al Bisericii din Sardica și primul său episcop, ca o punte spirituală între Biserica din Bulgaria și Biserica din Roma".

De fapt, conform unei tradiții antice, sfântul Clement și sfântul Potitus sunt legați cu antica Sardica, nume originar al Sofiei. Și sfântul Clement este considerat tocmai primul episcop de Sardica. Ciril și Metodiu au dus la Roma, cu solemnitate, trupul papei Clement. Și sfântul Potitus era originar din Sardica: martirizat în epoca împăratului Antoninus Pius, a fost înmormântat în Puglia, în actualul oraș Tricarico. Este unul din cei zece sfinți din Sofia și primul martir.

Îndeosebi, antica Sardica era situată la răscrucea dintre calea "Militaris" și calea "Egnatia", care lega Bizanțul cu Roma, prin Tracia și Dalmația, și dincolo de Adriatica trecând prin Puglia. Simbolic reprezintă contactele istorice cu Roma care au existat mereu în această regiune. Și faptul că Bulgaria este o răscruce de diferite culturi.

În această privință, patriarhul Neofit a amintit și obișnuitul pelerinaj al membrilor Bisericii ortodoxe bulgare în bazilica "Sfântul Clement" la Roma în fiecare zi de 24 mai, sărbătoarea sfinților Ciril și Metodiu.

În afară de asta, Neofit a voit să comemoreze alte două relicve donate, în trecutul recent, de pontifii romani Bisericii ortodoxe din Bulgaria: cele ale sfântului Dacius de Dorostol, oferite de Ioan Paul al II-lea în 2002, și cele ale sfântului Gheorghe martir, donate de Benedict al XVI-lea în 2006.

"Mărturia credinței sfinților și a martirilor lui Cristos este o dovadă clară a relațiilor noastre bune, care rămân și vor continua să existe în pace, în înțelegere și în respect reciproc", a afirmat Neofit.

În afară de reprezentantul pontifical, delegația catolică - primită cu sunetul clopotelor în reședința patriarhului - era compusă din monseniorul Christo Proykov, președinte al Conferinței Interrituale din Bulgaria; monseniorul Stefan Manolov, vicar general al diecezei de Sofia-Plovdiv; monseniorul Strahil Kavalenov, vicar general al diecezei de Nicopole; călugărul capucin Jaroslaw Babik, paroh al con-catedralei "Sfântul Iosif" din Sofia; câțiva preoți și laici care au fost angajați în vizita papei Francisc în Bulgaria.

La rândul său, patriarhul Neofit era însoțit de episcopul Policarp, vicarul său pentru orașul Sofia, de cucernicul Vasilij, secretar general al arhidiecezei de Sofia, de rectorul bazilicii "Sfânta Sofia", cucernicul Angel Angelov, și de alți preoți și diaconi din Biserica ortodoxă din Bulgaria.

(După L'Osservatore Romano, 29 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 478.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat