Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alba Iulia: Hirotonire episcopală și luarea în posesie canonică a Arhiepiscopiei de Alba Iulia

Arhiepiscopia de Alba Iulia are de sâmbătă, 22 februarie 2020, un nou păstor: în sărbătoarea Catedrei Sfântului Apostol Petru, în catedrala "Sfântul Mihail" din Alba Iulia, a avut loc hirotonirea episcopală a Mons. Gergely Kovács și luarea în posesie canonică a Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Mons. Kovács a fost numit de papa Francisc la 24 decembrie 2019 arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Mons. Kovács îi urmează în funcție arhiepiscopului György Jakubinyi, care s-a retras pentru limita canonică de vârstă. Sfânta Liturghie a fost prezidată de cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură. Din partea Diecezei de Iași au participat PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Alături de cardinalul Ravasi, episcopi consacratori au fost arhiepiscopul emerit de Alba Iulia, Mons. György Jakubinyi, și nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, arhiepiscopul titular Miguel Maury Buendía.

Alături de miile de pelerini, au fost doi cardinali (cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, și cardinalul Péter Erdő din Ungaria) și 42 de episcopi din țară și de peste hotare. Printre cei 15 episcopi romano-catolici și greco-catolici din România au fost și PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de arhiepiscopul Irineu Pop. Au mai fost reprezentanți ai Arhiepiscopiei Armene Apostolice din România și ai Bisericilor protestante.

Arhiepiscopul emerit de Alba Iulia, Mons. György Jakubinyi, a făcut la început o prezentare a arhidiecezei și a noului păstor.

După proclamarea evangheliei, a început ritul de hirotonire episcopală. Bula papală de numire, emisă de Sfântul Părinte la 29 decembrie, a fost citită în versiunea în limba maghiară de ep. József Tamás.

La predică, în traducerea publicată de Vatican News după originalul în limba italiană, cardinalul Ravasi a spus că "Mons. Kovács vine în mijlocul turmei sale de credincioși aducând experiența universalității pe care am amintit-o, precum și a originii sale personale de natură ecumenică, el fiind fiul unor soți de credință creștină mixtă. Din 1997, el a trăit lucrând la Consiliul Pontifical al Culturii, a cunoscut provocările pe care societatea contemporană o lansează pentru credința creștină; a întâlnit tinerele Biserici din Asia, Africa și Americi în timpul vizitelor efectuate de episcopii acestora la Roma; a experimentat înserarea necesară în interiorul noii culturi digitale; a dezvoltat prin intermediul Centrelor culturale catolice pe care le-a coordonat sinteza fecundă dintre Evanghelie și întrebările și așteptările timpului nostru. Cu această bogăție de experiență, el este acum aici ca să fie păstor de suflete în mijlocul vostru".

Au urmat promisiunea de fidelitate până la moarte față de credincioși, Biserică și urmașul sfântului Petru, rostită de Mons. Kovács. După Litania tuturor sfinților, episcopii consacratori au impus mâinile pe creștetul noului arhiepiscop, apoi, ținând pe capul Mons. Kovacs o evanghelie deschisă, a fost rostită rugăciunea de consacrare episcopală. Mons. Kovacs a primit inelul, simbol de loialitate, mitra și cârja episcopală pe care o purtaseră arhiepiscopii György Jakubinyi și Martin Aaron.

Înainte de încheierea celebrării, au fost câteva discursuri. Salutul cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost prezentat de PS Claudiu-Lucian Pop.

Cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapest, l-a salutat pe nouă păstor: "Ai primit chemare pentru o dieceză care poate fi caracterizată cu ceea ce zicea papa Francisc despre Amazonia. «Trebuie apărată bogăția culturală a ținutului» (Querida Amazonia 7.) Iar ca reprezentant al Bisericii trebuie să îți asumi un dialog social sincer (Ibid. 27.). Pășești pe urmele marelui tău predecesor, când ocupi scaunul episcopal transilvănean. În secolul XX mărturia plină de eroism a episcopului Márton Áron, și iubirea lui generoasă, a luminat dieceza lui și întreaga comunitate catolică. Îți urez din inimă, ca în slujirea ta de arhiepiscop, să ai exemplul episcopului Márton Áron, ajutorul Sfintei Fecioare Maria, al Sfântului Arhanghel Mihail și mijlocirea tuturor sfinților din Europa Centrală și de Est".

Arhiepiscopul Irineu Pop, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, și-a exprimat bucuria de a putea participa la această hirotonire episcopală. A transmis salutări din partea Patriarhului Daniel.

Au mai vorbit consilierul prezidențial Sergiu Nistor cu un mesaj din partea președintelui Klaus Johannis, Zsolt Semjén a prezentat un mesaj din partea primului ministru al Ungariei, Viktor Orbán, iar Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte în Guvernul României, i-a mulțumit arhiepiscopului emerit György Jakubinyi, cu care a colaborat din 1990.

Mons. Gergely Kovács a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, devenind astfel cel de-al 84-lea păstor al arhidiecezei și cel de-al treilea cu titlul de arhiepiscop. Cu aproximativ 350.000 de credincioși, circumscripția ecleziastică este organizată în 15 decanate și 253 de parohii, în care își desfășoară activitatea 332 de preoți.

Pe stema episcopală a arhiepiscopului Kovács iese în evidență, alături de simbolurile tipice heraldicei ecleziastice, imaginea centrală a unui brad, referință directă la pământul natal, cu munții înveșmântați în păduri de pin și de brad, dar și un gest de omagiu adus predecesorului său, Slujitorul lui Dumnezeu Márton Áron, care a avut la timpul său aceeași predilecție.

Ovidiu Bișog

Fotografiile de mai sus au fost preluate de pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia: romkat.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 februarie: Alba Iulia: Hirotonire episcopală și luarea în posesie canonică a Arhiepiscopiei de Alba Iulia


 

lecturi: 1668.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat