Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea participanților la cursul pentru logodnici din 2015

Sâmbătă, 22 februarie 2020, la inițiativa echipei formative de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc întâlnirea participanților la cursul pentru logodnici din anul 2015.

Întâlnirea a debutat cu salutul părintelui Felician Tiba, coordonator al pastorației familie în Dieceza de Iași. "Timpul, comoara lui Dumnezeu pentru om - spunea părintele - este cadoul cel mai frumos pe care și-l pot face soții. La cinci ani de la căsătorie, vă întreb, cât timp oferiți unul celuilalt? Cât timp oferiți ca părinți copiilor pe care Dumnezeu vi i-a oferit? Ce înseamnă pentru voi a oferi timp unul celuilalt?"

Rând pe rând soții prezenți au luat cuvântul și au împărtășit din experiența celor cinci ani de viață familială. "De când au apărut copiii s-a schimbat totul, au spus unii. Nu se compară, au afirmat alții, viața de familie e total altceva față de dinainte de căsătorie. La început, trebuie să o spus, mi-a fost teamă că se va nărui tot ceea ce am construit în perioada logodnei, dar am înțeles și de la cursul pentru logodnici, dar și din experiența primelor luni de căsătorie, că pentru a rămâne mereu la înălțime trebuie să luptăm, trebuie să reînnoim acea iubire care ne-a unit, așa cum tot ne repetă mereu pr. Felician".

"Cine nu greșește, a spus doamna Eugenia Dămătăr, în intervenția sa. O criză asumată maturizează persoana și ajută familia să se consolideze". În patru pași ne-a ajutat să înțelegem că nu trebuie să ne temem de momentele de dificultate. "Doar cine este cu Dumnezeu, a continuat dânsa, este o persoană puternică. Viața fără cruce nu duce la mântuire, în schimb, crucea, înțeleasă ca drum și purtată din răbdare și credință, devine mântuitoare".

Doamna Maria Gherghel, profesoară de metode naturale, ne-a amintit că viața conjugală, pentru a fi frumoasă și creatoare de armonie, trebuie să aibă la bază respectul reciproc.

La rândul ei, doamna Iuliana Petruț, psiholog și specialist în metode naturale, văzând că mai toți avem un copil sau chiar doi, la rândul ei ne-a vorbit despre metodele naturale și ne-a explicat cum funcționează atât înainte, cât și după o naștere.

În cadrul Liturghiei, la predică, folosindu-se de evanghelia zilei, pr. Felician ne-a provocat să ne întrebăm: "Ce spunea lumea despre noi înainte să ne cunoaștem? Dar voi, ce spuneați unul despre celălalt? Ce spuneți astăzi după cinci ani despre căsnicia voastră? În vedeți pe Isus unul în celălalt?"

La prânz părintele ne-a surprins din nou cu un prânz tradițional-romantic și îi mulțumim!

Întâlnirea s-a încheiat cu vizionarea și dezbaterea filmului "Magazinul bijutierului", un film făcut după piesa de teatru cu același nume, scrisă de sfântul Ioan Paul al II-lea.

Mulțumim Bisericii noastre locale pentru atenția pe care o dă familiei, pentru preocuparea pe care o are pentru tinerii logodnici și pentru familiile tinere!

Miruna și Eduard Mihai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 februarie: Traian: Întâlnirea participanților la cursul pentru logodnici din 2015


 

lecturi: 1648.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat