Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: La 10 ani de la moartea părintelui Anton Farcaș-Gherghina

Luni, 17 februarie 2020, în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani, a avut loc o Liturghie cu recviem solemn în amintirea părintelui Anton Farcaș-Gherghina de la moartea căruia s-au împlini zece ani.

Evenimentul s-a deschis la ora 17.00 când mai mulți preoți, rude și credincioși s-au rugat la mormântul părintelui Anton, mormânt ce se află în cimitirul "Sfântul Martin" din Faraoani. După un moment de rugăciune preoții și credincioșii s-au îndreptat spre biserică participând astfel la sfânta Liturghie, "centrul existenței noastre", cum îi plăcea părintelui să o numească.

La sfânta Liturghie au participat un număr de 30 de preoți; colegi ai părintelui, foști preoți vicari cu care părintele a colaborat, preoți din comunitate sau preoți călăuziți de Sfinția Sa spre treapta prezbiteratului.

Liturghia a fost celebrată de către părintele Viorel Ababei, coleg și prieten, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de către pr. Mons. Grigore Duma, rector și formator în timpul pregătirii părintelui la treapta prezbiteratului. La predică, părintele a subliniat două idei frumoase: despre bucuria de a merge "acasă" și despre mulțumire. Despre bucuria creștinului, îndeosebi a slujitorului lui Dumnezeu, Anton, de a se reîntoarce acasă, făcând astfel o paralelă frumoasă între cântarea de bucurie care se oficiază la înmormântări, "Regelui pentru care toate trăiesc", și bucuria credinciosului, îndeosebi a părintelui Anton, care a luat deja parte la marea bucurie a întâlnirii cu Cristos.

În al doilea punct părintele predicator a subliniat necesitatea de a mulțumi lui Dumnezeu pentru marele dar, oferit oamenilor și confraților preoți, în persoana părintelui Anton.

După sfânta Liturghie, preoții și rudele părintelui s-au adunat la o agapă frățească, moment în care familia a pregătit un filmuleț al amintirilor cu părintele Anton. Au fost imagini din arhiva familiei și videoclipuri; de la copilăria părintelui până la înmormântarea sa.

Ne asociem și noi cuvintelor părintelui Grigore, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru marele dar pe care ni l-a făcut în persoana părintelui Anton. Îi suntem recunoscători pentru tot binele pe care l-a făcut oamenilor și preoților pe care Sfinția Sa i-a întâlnit de-a lungul vieții.

Dumnezeu să-l fericească!

Pr. Alexandru Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: Faraoani: La 10 ani de la moartea părintelui Anton Farcaș-Gherghina


 

lecturi: 2401.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat