Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concertul "Uman și Divin", primul recital de pian într-o catedrală ieșeană, în cadrul Classix Festival

La catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 16 februarie 2020, ora 19.30, a avut loc concertul "Uman și Divin", susținut de pianistul Dragoș Andrei Cantea, în cadrul proiectului Classix Festival. Piese de Janáèek, Pärt, Bach și Beethoven au răsunat în primul recital de pian susținut într-o catedrală din Iași. Peste 1.000 de persoane au fost prezente la concertul prezentat de Anca Medeleanu și Cătălin Sava, printre care și PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași.

Concertul "Uman și divin" face parte din proiectul Classix Festival, care se desfășoară în Iași, în perioada 16-22 februarie 2020, anul acesta fiind prima ediție a manifestării, care propune o serie de concerte cameral-sincretice și reunește cultural, diplomatic și economic 10 națiuni.

Pianistul Dragoș Andrei Cantea, directorul artistic al festivalului, a deschis programul concertelor cu un recital de pian aflat la granița între "Uman și Divin" în catedrala romano-catolică din Iași.

La finalul concertului, mulțumind organizatorilor Classix Festival, PS Iosif Păuleț a punctat relația dintre oameni, creație, sunete, cuvinte, armonii și muzică, precum și despre comunicarea simțurilor și a sentimentelor, amintind că "muzica ne înalță tocmai spre Creatorul acestui univers armonios... Acest lucru l-am simțit și noi astăzi la acest concert. Prin mâinile maestrului Dragoș Andrei Cantea am fost înălțați de la uman spre armonia divină și am simțit vibrația pe care ne-a oferit-o Creatorul cerului și al Pământului". Preasfințitul Iosif a amintit că la umbra catedralelor s-au format instituțiile mari de artă, pentru că "arta este una dintre cele mai importante activități și care îl înnobilează și îi aduce omului o mai mare sensibilitate sufletească". S-a îndreptat în finalul cuvântului său spre pianistul Dragoș Andrei Cantea: "Mulțumesc maestrului Dragoș Andrei Cantea, pentru sentimentele pe care le-ați trezit în noi, legând experiența umană de cea spirituală, îndreptându-ne spre divin, spre Dumnezeu".

Acest concert a fost transmis online în timpul evenimentului de către Episcopia Romano-Catolică Iași, având peste 12.000 de vizualizări pe parcursul serii. Înregistrarea transmisiunii live poate fi urmărită mai jos.

Classix Festival aduce la Iași peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. Temele concertelor sunt diverse și vor ilustra tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Website: www.classixfestival.ro
Facebook: @classixFestival
Instagram: www.instagram.com/classixfestival/

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Înregistrarea transmisiunii live a concertului "Uman și Divin"


 

lecturi: 1143.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat