Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Missio canonica pentru profesorii de religie

Aproximativ 70 de profesori au primit acordul cultului pentru a putea preda disciplina religie în anul școlar 2020-2021. Întâlnirile de acordare a missio canonica au avut loc în zilele de 7 și 8 februarie 2020 și au avut loc la Roman, Onești și Bacău, fiind coordonate de inspectorul diecezan pentru învățământul preuniversitar, pr. Petru-Sebastian Tamaș. Profesorii din Zona Iași vor primi missio canonica la o întâlnire ce se va desfășura luna mai.

Roman

Vineri, 7 februarie 2020, în sala de conferințe a Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a avut loc conferirea missio canonica profesorilor de religie romano-catolică din zona Roman-Neamț. La activitate au participat toți profesorii de religie romano-catolică ce predau în școlile generale și liceele din Roman și împrejurimi.

Festivitatea a fost deschisă de pr. prof. Sociu Cristinel, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", care, după ce i-a salutat pe cei prezenți, a dat cuvântul pr. prof. Petru Sebastian Tamaș, inspectorul școlar diecezan. Acesta a transmis salutul PS Iosif Păuleț și a mulțumit tuturor profesorilor pentru activitatea depusă în anul școlar anterior, activitate ale cărei roade s-au arătat cu ocazia concursurilor și olimpiadelor școlare. S-a discutat apoi despre situația manualelor școlare, despre organizarea zilei de reculegere pentru profesori, precum și despre olimpiada națională, ce urmează a se desfășura anul acesta la Iași. Au urmat discuții cu privire la problemele specifice cu care se confruntă profesorii de religie din zona Roman.

La finalul discuțiilor au fost evaluate portofoliile profesorilor și s-a conferit fiecăruia missio canonica.

Prof. Odille Dogan

Onești

Profesorii de religie din Zona Onești s-au întrunit sâmbătă, 8 februarie 2020, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești. Liceul din Onești și frații capucini au fost, și de această dată, o gazdă primitoare, fiind reprezentați de pr. Albert Goșman, profesor și consilier educativ al liceului.

Întâlnirea a avut loc în vederea acordării "Missio Canonica" din partea episcopului de Iași, Mons. Iosif Păuleț, și a constat în evaluarea activității școlare și a implicării în comunitate, aspecte evaluate de pr. prof. Petru Tamaș, inspector școlar diecezan.

Înainte de acest moment, profesorii zonei Onești au primit din partea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești o diplomă și un mic cadou, ca o recunoștință adusă implicării în buna desfășurare a Concursului Județean "Biblia și lumea de azi", Ediția I, Onești - 2019.

Pr. Petru Tamaș a transmis salutul și mulțumirea Mons. Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru implicarea și dăruirea profesorilor în predarea religiei în școli. Au urmat scurte informări despre fiecare moment al calendarului pe semestru al II-lea: Olimpiada județeană (Bacău, martie 2020) și națională (Iași, aprilie 2020), Concursul interjudețean "Ep. A. Durcovici" (9 mai 2020, Onești), dar și Ziua de reculegere, stabilită pentru luna mai, la Traian, în județul Neamț.

Un punct special l-a avut în cadrul discuțiilor și organizarea celei de-a doua ediții a Concursului județean "Biblia și lumea de azi" care se va desfășura tot la Onești, la Liceul Teologic, în ziua de 28 martie 2020, la care, bineînțeles, sunt invitați elevi din toată dieceza.

În final, profesorii zonei au primit acordul anual al cultului, Missio Canonica, necesar predării religiei în școala publică.

Prof. Cristian Scripcaru

Bacău

Sâmbătă, 8 februarie 2020, în biblioteca Decanatului de Bacău a avut loc ședința profesorilor de religie din zona Bacău, în cadrul căreia s-a analizat activitatea învățământului școlar primar, gimnazial și liceal, și, de asemenea, s-au propus noi activități. A avut loc și acordarea binecuvântării și conferirea missio canonica.

Au participat pr. prof. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, pr. Lucian Adam, inspector școlar pentru zona Bacău și 30 de profesori de religie ce activează în parohiile din împrejurimi.

După momentul de rugăciune, pr. prof. Petru Sebastian Tamaș a transmis profesorilor din zona Bacău binecuvântarea Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, și mulțumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară și extracurriculară, apreciindu-le efortul și implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activitățile desfășurate pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv educativ religios, concretizate în diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, județean, național sau internațional.

Prof. Loredana Cojan


 

lecturi: 847.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat