Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Conferință de presă pentru prezentarea exortației apostolice post-sinodale a papei Francisc Querida Amazonia (12 februarie 2020)

Miercuri, 12 februarie 2020, în Aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă pentru prezentarea exortației apostolice post-sinodale a papei Francisc Querida Amazonia, rod al Adunării Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Panamazoniană "Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală" (6-27 octombrie 2019). Au intervenit: Eminența Sa cardinal Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; Eminența Sa cardinal Michael Czerny, SI, sub-secretar al Secțiunii Migranți și Refugiați din Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, secretar special al Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Pan amazoniană; părintele Adelson Araujo dos Santos, SI, teolog și profesor de spiritualitate la Universitatea Pontificală Gregoriana; sora Augusta de Oliveira, SMR, vicară generală a Slujitoarelor Mariei Reparatoare; prof. Carlos Nobre, om de știință, Premiul Nobel 2007, membru al Comisiei Științe Ambientale din Consiliul Național de Dezvoltare Științifică și Tehnologică. Prezent cu o contribuție video, Excelența Sa Mons. David Martínez de Aguirre Guinea, OP, episcop al vicariatului de Puerto Maldonado, secretar special al Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Pan amazoniană.

Publicăm în continuare câteva dintre intervenții:

* * *

Intervenția Eminenței Sale cardinal Lorenzo Baldisseri

La Angelus din 15 octombrie 2017, papa Francisc a convocat Adunarea Specială pentru Regiunea Panamazoniană despre teme "Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală". Pornind din acel moment a început un proces sinodal, care a continuat doi ani, în timpul cărora s-a desfășurat faza pregătitoare dusă înainte de acest Secretariat General al Sinodului Episcopilor împreună cu Consiliul pre-sinodal - numit înadins de Sfântul Părinte - cu prețioasa colaborare a Rețelei Ecleziale Panamazoniene (REPAM).

Astfel a avut loc o amplă consultare la tot poporul lui Dumnezeu în Amazonia pornind de la Documentul Pregătitor cu respectivul chestionar, publicat la 8 iunie 2018. În această fază a fost decisivă activitatea desfășurată de REPAM în organizarea a circa 260 de evenimente în teritoriul amazonian, din care 70 de adunări teritoriale, 25 de forumuri tematice și peste 170 de alte activități. Așadar se poate spune că, în ansamblu, au participat la aceste inițiative peste 87.000 de persoane. Nu mai puțin semnificativ a fost seminarul de studii organizat la Roma de Secretariatul General de la 25 la 27 februarie 2019 despre tema: Spre Sinodul Special pentru Amazonia: dimensiune regională și universală. În faza pregătitoare a avut loc și conferința internațională celebrată de la 19 la 21 martie 2019, la Georgetown University la Washington pentru a trata tema Ecologia integrală ca răspuns sinodal din regiunea amazoniană și alte complexe ecologice și teritorii pentru îngrijirea casei noastre comune.

Tot acest material a ajuns în elaborarea lui Instrumentum laboris sau Document de lucru, publicat la 17 iunie 2019, care a fost după aceea textul de bază al discuției sinodale în timpul fazei de desfășurare.

Adunarea sinodală s-a caracterizat de o participare corală și vie, bogată în mărturii și în propuneri din partea celor 185 de părinți sinodali. Printre participanți a fost semnificativă prezența a 25 de experți și a 55 de auditori și auditoare, între care 16 reprezentanți ai diferitelor etnii indigene și popoare originare, 10 călugărițe prezentate de Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG), 6 delegați fraterni și 12 invitați speciali aleși din cauza înaltei lor competențe științifice precum și datorită apartenenței la organisme și asociații internaționale.

Faza de desfășurare s-a întins pe trei săptămâni (de la 6 la 27 octombrie 2019), în timpul cărora s-a urmat o metodologie atentă, care a facilitate desfășurarea lucrărilor. Astfel s-au alternat momente de ascultare în sesiuni plenare și alte momente de participare activă în cercuri mici. Toată această muncă a ajuns apoi în redactarea unui proiect de Document final, care, odată amendat de cercurile mici, a devenit Documentul final, votat cu o amplă majoritate de peste două treimi. După votare, conform practicii sinodale, Documentul a fost înmânat Sfântului Părinte și prin voința sa a fost publicat imediat în presă.

N-au lipsit în timpul fazei de desfășurare a Sinodului câteva intervenții ale papei Francisc, care a oferit reflecții semnificative pentru discuția sinodală.

De exemplu, în discursul său de deschidere a lucrărilor sinodale, Sfântul Părinte a subliniat "patru dimensiuni: dimensiunea pastorală, dimensiunea culturală, dimensiunea socială și dimensiunea ecologică", ce se văd după aceea într-un fel oglindite în Documentul final. De fapt, el - după un capitol inițial destinat convertirii integrale - dezvoltă tema noilor drumuri în patru capitole, fiecare dintre ele dedicat unui tip de convertire: convertire pastorală, convertire culturală, convertire ecologică și convertire sinodală.

Și în discursul său de încheiere a Sinodului, Sfântul Părinte relua conținuturile reieșite în Adunare situându-le în patru diagnoze: cea culturală, care include înculturarea și interculturalitatea în popoarele amazoniene; cea ecologică, după o perspectivă integrală care merge în întâmpinarea denunțării distrugerii creației, din care Amazonia este unul din punctele cele mai importante; cea socială, care implică nu numai exploatarea creației ci și a persoanelor împreună cu distrugerea identității culturale; și în sfârșit cea pastorală, principala, pentru că vestirea Evangheliei este urgentă, dar ceea ce este important este ca ea să fie auzită, asimilată și înțeleasă de diferitele culturi din ținutul amazonian.

* * *

Intervenția Eminenței Sale cardinal Michael Czerny, SI

Exortația are ca titlu Querida Amazonia, iubită Amazonia, ca o scrisoare, o scrisoare de iubire. În inima scrisorii este iubirea papei Francisc față de Amazonia și față de numeroasele sale popoare, iubirea sa față de lume și față de toate popoarele sale. Și examinând exortația se observă adevărul că "Numai ceea ce se iubește poate să fie salvat. Numai ceea ce se îmbrățișează poate să fie transformat"1.

O persoană care iubește nu poate să nu vorbească despre persoana iubită cu pasiune. În acest caz, iubita Amazonia l-a impresionat desigur pe papa "în toată strălucirea sa, drama sa, misterul său" (nr. 1), dar, în același timp marea regiune este marcată de suferință și distrugere ajungând la disperare. Efectul asupra papei Francisc ne face să ne gândim la acela al unui artist care descoperă o frumusețe teribilă și, stimulat să contemple și să creeze, acum comunică o nouă epifanie de frumusețe și suferință, de mare promisiune și de mare pericol2. Astfel scrisoarea sa afectuoasă și grijulie include în mod necesar o denunțare puternică de nedreptăți și multe avertizări de pericole precum și invitații urgente de a împărtăși visele sale și de a le primi.

În introducerea de la Querida Amazonia, papa Francisc explică faptul că nu intenționează nici să înlocuiască nici să repete Documentul concluziv al Adunării Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Panamazoniană. Mai degrabă papa Francisc face o prezentare a sa. El se roagă pentru ca toată Biserica să se îmbogățească și să primească provocarea lucrării Sinodului.

Papa solicită Biserica la o reînnoită și inovatoare angajare misionară pentru a însoți poporul din Amazonia în toate provocările semnificative pe care trebuie să le înfrunte. El cere întregii Biserici din Amazonia angajarea în aplicarea lucrării sinodale și dorește ca toate persoanele de bunăvoință să fie inspirate de documentul concluziv și a dipticului său, frumoasa Querida Amazonia.

Care este statusul acestor două documente? Unde pot să fie situate în acest magisteriu, în corpul învățăturii oficiale a Bisericii? Voi încerca să aplic norme acceptate în interpretarea documentelor magisteriului.

Querida Amazonia este o exortație post-sinodală. Este un document al magisteriului. Aparține magisteriului autentic al succesorului lui Petru. Participă la magisteriul său ordinar.

Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală este documentul concluziv al Adunării Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Panamazoniană. Ca orice document sinodal, este constituit din propuneri pe care părinții sinodali le-au votat pentru aprobare și le-au încredințat Sfântului Părinte. La rândul său papa autorizează publicarea sa cu voturile exprimate. La începutul lui Querida Amazonia papa scrie: "(...) vreau să prezint oficial acel document care ne oferă concluziile Sinodului" (QA, 3) și încurajează la citirea lui în întregime.

Astfel, aparte autoritatea magisterială formală, prezentarea oficială și încurajarea conferă documentului concluziv o anumită autoritate morală. A o ignora ar fi o lipsă de ascultare față de autoritatea legitimă a Sfântului Părinte, în timp ce a găsi unele puncte dificile n-ar fi considerată o lipsă de credință.

Fiind un Sinod "special" care s-a concentrat asupra unei regiuni din lume, procesul sinodal, documentul concluziv și exortația post-sinodală Querida Amazonia vor cere înțelegere creativă și înțelegătoare pentru lecțiile conținute acolo care trebuie aplicată dincolo de Amazonia. Ele ating toată Biserica și toată lumea, chiar dacă nu în mod uniform. Papa dorește ca exortația Querida Amazonia "să poată ajuta și orienta spre o receptare armonioasă, creativă și rodnică a întregului drum sinodal".

Astfel avem două documente de nivel diferit. Documentul concluziv este rezultatul drumului sinodal, în timp ce exortația Querida Amazonia conține reflecțiile Sfântului Părinte despre drumul sinodal și despre documentul concluziv. Primul conține propunerile prezentate și votate de părinții sinodali are importanța unui document sinodal concluziv. Al doilea care reflectă întregul drum și documentul său concluziv, are autoritatea magisteriului ordinar al succesorului lui Petru.

Papa se roagă pentru ca "toată Biserica să se lase îmbogățită și interpelată" de munca Adunării Sinodale, ca toți în Amazonia "să se angajeze în aplicarea sa" și ca "să poată inspira într-un fel toate persoanele de bunăvoință" (nr. 4).

În concluzie, papa Francisc îi îndeamnă pe "toți să înainteze pe căi concrete să permită să transforme realitatea Amazoniei și să o elibereze de relele care o chinuiesc" (nr. 111).

* * *

Textul contribuției video a ES Mons. David Martínez de Aguirre Guinea, OP

Din Puerto Maldonado, în mijlocul pădurii amazoniene, pe malurile fluviului Madre de Dios, vrem să ne unim la această sărbătoare pentru publicarea exortației post-sinodale a papei Francisc.

Chiar aici, la Puerto Maldonado, a început această istorie frumoasă a Sinodului regiunii panamazoniene. Într-o zi de 19 ianuarie, papa ne-a spus: "Aici în după-amiaza de astăzi a început munca Sinodului". Și de la acea dată a început un proces de ascultare la care au participat peste 87.000 de persoane, provenind din comunitățile noastre native, țărani, persoane care locuiesc de-a lungul fluviului, persoane care provin din orașe... Între toți am trasat noi parcursuri ale Bisericii și ale ecologiei integrale.

În octombrie anul trecut, papa ne-a convocat la Roma. Dorea să situeze Amazonia în inima Bisericii, chiar cu riscul ca noi să ducem dezordine acasă la el. Sunt martor al speranței cu care mulți dintre frații noștri indigeni au venit în Vatican, la "casa papei" - au spus ei - și acolo toți s-au simțit una. Dorințele lor și preocupările lor au fost ascultate și, împreună, cu toți episcopii, misionarii și misionarele, am împărtășit dorința arzătoare de a-l vesti pe Cristos.

Și astăzi papa Francisc, ca rezultat al acestui întreg proces, ne oferă această exortație: Querida Amazonia. Titlul este deja o reflexie a sentimentelor papei care demonstrează o iubire profundă față de acest teritoriu deosebit și față de poporul său. Exortația este un poem de iubire proclamat Bisericii universale și tuturor persoanelor de bunăvoință. Un poem care plânge pentru crimele și nedreptățile și care simte uimire contemplând frumusețea acestor jungle și a locuitorilor săi.

Încă o dată papa ne oferă un obiectiv. Vrea să fie lumină într-un parcurs care continuă. Exortația, care este integrată de documentul post-sinodal, generează procese. Încurajează la depășirea tensiunilor și continuă să caute noi moduri de consens pentru a-l întâlni pe Cristos care ne face să visăm Împărăția sa prezentă în social, în culturi, în ecologie și în Biserică.

Mulțumim papei Francisc pentru încurajarea și stimulentul pe care ni le oferă. Exortația sa Querida Amazonia ne face să ne simțim mai aproape de iubirea lui Cristos și a Bisericii și ne determină să înfruntăm marea provocare de a rămâne alături de cei mai vulnerabili și împreună cu ei să păstrăm planeta noastră.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

1 Discurs la veghea cu tinerii, a XXXIV-a Zi Mondială a Tineretului din Panama, în: L'Osservatore Romano, 28-29 ianuarie 2019, 6.

2 Cf. Scrisoare către artiști a sfântului Ioan Paul al II-lea (1999) adresată tuturor care cu pasiune se dedică să caute noi "epifanii" de frumusețe.


 

lecturi: 645.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat