Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinții, comunicatori ai luminii

Cardinalul Becciu întâlnește postulatorii

Papa Francisc a avut cuvinte angajante pentru postulatorii cauzelor sfinților, îndemnându-i să nu se lase conduși "de viziuni materiale și de interese economice", de căutarea propriei "afirmări personale", tocmai amintind că itinerarele de beatificare și canonizare au un caracter nu numai procesual, ci spiritual și pentru aceasta trebuie să fie tratate "cu sensibilitate evanghelică distinsă și rigoare morală". Așa a afirmat cardinalul prefect Angelo Becciu în timpul întâlnirii cu colegiul postulatorilor, desfășurată în zilele trecute cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Congregației Cauzelor Sfinților.

Reuniunea, care a avut loc la puțin mai mult de o lună după audiența cu papa Francisc, a oferit cardinalului ocazia pentru a relansa discursul pontifului, care, a subliniat el, oferă "un cadru de referință nu numai pentru a aminti cu recunoștință istoria Congregației noastre", ci mai ales pentru "a ne stimula să analizăm amănunțit «un mare număr de profiluri biografice și spirituale de bărbați și de femei, pentru a-i prezenta ca modele și călăuze de viață creștină»". În timp ce a invitat să se continue în munca menită să se obțină "o certitudine deplină în proclamarea sfințeniei", Francisc s-a adresat apoi consultanților care "în domeniul istoric, teologic și medical, sunt chemați să-și îndeplinească propria lucrare cu deplină libertate de conștiință". Și le-a recomandat "o atentă reflecție, imparțialitate, libertate de orice condiționare, independență, ținând cont mereu de finalitățile specifice ale cauzelor, care sunt gloria lui Dumnezeu și binele spiritual al Bisericii și sunt strâns legate de căutarea adevărului și a perfecțiunii evanghelice".

În aceeași zi a audienței pontificale, a amintit cardinalul, Congregația a inaugurat noul sit web (www.causesanti.va). Realizat cu colaborarea Dicasterului pentru Comunicare, noul portal oferă, printre altele, viețile sfinților, explicațiile despre itinerarul canonic, Evanghelia și sfântul zilei. Situl, "actualizat în grafică și în conținuturi, vrea să ofere utilizatorilor toate informațiile despre Congregație și despre drumul spre sfințenie în manieră agilă și în același timp completă", a explicat cardinalul Becciu. Actualmente conține peste 700 de schițe despre fericiții și sfinții din ultimele trei pontificate, îmbogățite cu imagini, citate, biografii, omilii, link externe și material multimedia. Intenția este aceea, "mergând în sens invers, de a avea în curând un database global care să-i cuprindă pe sfinții și fericiții din toată istoria Bisericii, precum și starea cauzelor care încă sunt în desfășurare". Un motor de căutare de pe home page "permite să se repereze rapid orice informație despre sfinți și fericiți, pornind de la nume sau de la data de canonizare". Deja foarte apreciată, a afirmat el, este "info-grafica «Pașii drumului spre sfințenie» care ajută la înțelegerea procesului complex al unei cauze de beatificare/canonizare". În afară de asta, situl internet a fost îmbogățit "cu noi imagini și noi bannere legate de tema sfințeniei". De fapt, culoarea roșie, "culoare a iubirii divine, dar și a sângelui, deci a martiriului", a fost folosită ca "trait d'union pentru toate secțiunile, asociind-o la aur, material mai luminos și durabil, culoare a sfințeniei și fidelității lui Dumnezeu, pe care o găsim și în jurul imaginilor sfinților în respectivele schițe".

Noul sit al Congregației Cauzelor Sfinților, a subliniat prefectul, este "un instrument care ajută în cercetare și în informație", dar vrea să fie și "un pas concret în colaborarea reciprocă pentru actorii mulți care colaborează la marele șantier al «fabricii de sfinți»: membri, consultanți, postulatori, experți, Biserici locale, congregații, asociații". De fapt, a afirmat prefectul, "caracterul impregnant al comunicării, cu toate instrumentele sale (internet, social, presă, tv) este în conștiința noastră a tuturor".

După aceea cardinalul a amintit mesajul papei Francisc pentru Ziua Comunicațiilor Sociale din 2019, în care subliniază că "Ambientul medial este astăzi așa de pătrunzător încât nu mai poate fi deosebit de sfera trăirii zilnice. Rețeaua este o resursă a timpului nostru. Este un izvor de cunoștințe și de relații inimaginabile odinioară". Cardinalul a afirmat cum se trăiește în această epocă, fiind conștienți de oportunități ca și despre riscuri. Și totuși, a adăugat el, Biserica "nu este nouă la aceste curse întinse credinței și credibilității creștine".

Sfinții, a explicat el, "sunt propriu-zis semințele coapte și care aduc mult rod, conform parabolei din Evanghelie". Adesea, a adăugat el, "rezultatul semănatului este falimentar", însă adesea este și "extraordinar, minunat de rodnic și fecund". Pentru aceasta, "noutatea, uimirea, lucrul neobișnuit este că e vorba de un semănat special, cel al împărăției lui Dumnezeu al cărei rod este mereu incalculabil și este întotdeauna de o frumusețe incomparabilă", diferit de vechi modele culturale care nu răspund realității. Modele conform cărora "cei care dau de o sută de ori mai mult sunt martirii care au curajul de a-și jertfi viața pentru Cristos; cei care dau de șaizeci de ori mai mult sunt consacrații, în timp ce căsătoriții sunt cei care dau de treizeci de ori mai mult". În schimb astăzi "știm că pot să fie sfinți mari și printre cei căsătoriți, în orice formă de viață, în orice profesie". De fapt, Biserica "a proclamat mari figuri de sfinți în fiecare gen de creștini".

Așadar "cine sunt sfinții?" s-a întrebat cardinalul, răspunzând după aceea cu o anecdotă a unei educatoare de la grădiniță. A dus "clasa să viziteze o biserică ce avea figurile sfinților în vitraliile luminoase. Când s-au întors din vizită, parohul i-a întrebat pe copii: «Știți cine sunt sfinții?». Un copil a răspuns: «Da, sunt cei care las să treacă lumina!»".

(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 526.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat