Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea dintre episcopii din regiunea Mediteranei, cardinalul Omella: este necesară întărirea comuniunii între noi, catolicii

De Cristina Uguccioni

"Întâlnirea de reflecție și spiritualitate «Mediterana, frontieră de pace» promovată de CEI, la inițiativa președintelui, cardinalul Gualtiero Bassetti, este o inițiativă foarte lăudabilă. Noi, episcopii, vom avea ocazia de a împărtăși probleme, reflecții, experiențe, preocupări. Scopul principal, după părerea mea, ar trebui să fie să ne ascultăm unii pe alții și să lucrăm împreună, cu spirit sinodal, pentru a găsi criterii de evaluare și modele de intervenție împărtășite deoarece este comună casa în care trăim". Sunt cuvinte ale cardinalului spaniol Juan José Omella, 73 de ani, arhiepiscop de Barcelona (Spania): de la 19 la 23 februarie va participa la Bari la întâlnirea la care se vor reuni peste cincizeci de episcopi reprezentanți ai Conferințelor episcopale din cele 19 țări care au ieșire la Marea Mediterană. În această conversație cu Vatican Insider cardinalul reflectă asupra temelor care trebuie tratate.

Comitetul științific organizator al întâlnirii, invitând Conferințele episcopale, a cerut episcopilor ce probleme și chestiuni intra-ecleziale și extra-ecleziale le consideră mai importante și urgente. Dumneavoastră ce teme intra-ecleziale ați prezentat?

Menționez câteva: înainte de toate, după părerea mea, trebuie redat protagonism familiei: ea, așa cum afirmă papa Francisc, este "nodul de aur" al acelei "alianțe a bărbatului și femeii" căreia, conform cuvântul biblic al creației, Dumnezeu i-a încredințat îngrijirea lumii și regia istoriei. În afară de asta trebuie arătat cu mai mare convingere și bucurie frumusețea mesajului creștin: avem o comoară prețioasă pentru fiecare ființă umană: Cristos. La fel este necesar să se susțină și să se încurajeze formarea laicilor (pe care o consider fundamentală) și să ne angajăm pentru a face cunoscut, în special într-o Europă tot mai tristă și concentrată asupra sieși, mărturiile oferite de credincioși, de acea multitudine de bărbați și femei care în fiecare zi, cu tenacitate, anunță Vestea Bună cu viața lor răspândind buna mireasmă a Evangheliei.

Există vreo problemă pe care dumneavoastră o considerați decisivă?

Da: în acest timp al nostru este necesară întărirea comuniunii între noi toți catolicii: diviziunile întunecă mesajul evanghelic, slăbesc comunitățile, dăunează Bisericii. Comuniunea va putea deveni mai profundă nu grație inițiativelor particulare, ci numai dacă toți vom întări comuniunea noastră personală cu Cristos.

Despre care teme extra-ecleziale credeți că este necesar să se reflecteze în timpul întâlnirii?

Citez câteva: înainte de toate respectul care trebuie acordat vieții, de la zămislire la moartea naturală: de exemplu, care sunt cele mai bune forme de asistență care trebuie asigurate persoanelor singure și bolnave care, îngenuncheate de suferință, simțindu-se rebutate de societate sunt tentate de eutanazie? Cum se poate răspândi practica îngrijirilor paliative? O a doua temă este cea a migrațiilor: cu ce modalități să se conjuge în diferitele contexte cele patru verbe indicate de papa Francisc, adică "a primi, a proteja, a promova și a integra"? Cum să se favorizeze politici de solidaritate față de migranți și proiecte de cooperare și dezvoltare care să-i ajute să rămână în țările lor? Alte teme pe care le consider importante și asupra cărora, după părerea mea, va trebui să ne ascultăm și să raționăm împreună sunt promovarea păcii, înțelegerii și solidarității între popoare, răspândirea culturii dialogului, îngrijirea casei comune.

În privința acestor teme există vreo experiență pe care doriți s-o împărtășiți cu confrații dumneavoastră sau inițiativă pe care ați vrea s-o propuneți?

Nu m-am gândit la inițiative de propus în timp ce voi fi bucuros să împărtășesc câteva experiențe fericite între multe altele care au fost demarate în Spania: de exemplu, mă gândesc la munca de primire a migranților desfășurată de Caritas și de alte asociații din diecezele din sudul țării, la proiectul articulat despre valorizarea familiei demarat de Conferința Episcopală Spaniolă, la opera de evanghelizare și de primă vestire făcută grație și angajării generoase a unor grupuri. Însă la Bari, pentru mine - și țin să subliniez asta - va fi important mai ales a-i asculta pe confrații mei: sunt foarte interesant să înțeleg ce probleme le consideră ei mai relevante, cum interpretează trecerea istorică pe care o trăim, ce reflecții au făcut în acești ani.

Vă doriți ca inițiativa promovată de CEI să devină o întâlnire periodică?

Da. Cred că nu trebuie să rămână un unicum: aș fi bucuros dacă ar deveni o întâlnire periodică pentru a continua să împărtășim probleme, experiențe, căutare de soluții, ascultând de papa Francisc care invită Biserica la o sinodalitate mai mare.

Ce roade vă doriți ca să poată aduce întâlnirea?

Sper să poată contribui la întărirea comuniunii între noi și între Bisericile noastre, care trebuie să devină mai deschise și solidare unele cu altele, la edificarea de comunități tot mai atente față de cei care trăiesc în sărăcie, la creșterea în rândul credincioșilor a fericirii de a-l vesti pe Isus și a orgoliului de a fi creștini. Cu privire la viitor sunt încrezător, și pentru un motiv precis.

Care?

În timp ce în Europa înaintează secularizarea, Biserica în mod tenace continuă să semene: apar, și în rândul tinerelor generații, noi vlăstare: sunt speranța mea. Trebuie să ne îndreptăm privirea acolo. Domnul spune: "Iată, eu fac un lucru nou: încolțește, nu-l recunoașteți?" (Is 43,19).

(După Vatican Insider, 10 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 453.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat