Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Ciugheș: Orga bisericii a amuțit

Având domiciliul în altă localitate, urmăresc pe internet duminica sfânta Liturghie din Ciugheș, satul meu natal. Pentru prima oară în acea zi de duminică, 2 februarie 2020, acordurile orgii nu s-au auzit. Obiectivul camerei de luat vederi din biserică cuprindea și pe nenea Dumitru Fabian, dascălul de decenii bune al bisericii romano-catolice din Ciugheș. Atunci mi-am dat seama că nenea Dumitru nu a mai reușit să urce scările ce duceau la balconul bisericii unde se afla prietena lui cea pe care iubit-o cel mai mult ... orga. Dar... se afla la sfânta Liturghie. A doua zi de dimineață părintele paroh Anton Egner cu tristețe în glas m-a anunțat că nenea Dumitru Fabian a trecut la cele veșnice. Pentru prima oară în acea duminică de 2 februarie 2020 acordurile la orga bisericii satului meu, la sfânta Liturghie, nu s-au mai auzit. Eu, cel ce scrie aceste rânduri, am copilărit acolo unde nenea Dumitru s-a stabilit și unde și-a găsit perechea de viață ... lelea Anica.

Mi-l amintesc pe nenea Dumitru Fabian de când era fecior și venea cu bicicleta din satul Cuchiniș la sfânta Liturghie. Mergea pe bicicletă drept ca un ofițer de cavalerie. Tainele notelor muzicale și ale portativului le-a învățat de la parohul acelor vremuri, Iosif Duman, dar vocea a primit-o de la Dumnezeu.

De atunci zi de zi, duminică de duminică, ne însoțea la Liturghii în acordurile orgii și cu vocea-i fermecată să ne rugăm la Mântuitorul Isus Cristos.

Cu orga lui a cântat atunci când copiii comunității au fost botezați. Cu orga lui a cântat la cununiile tinerilor căsătoriți. Cu orga lui a cântat la cântecele funebre de înmormântare a celor trecuți la cele veșnice. Cu rozariu-i nedespărțit s-a rugat la priveghiul părinților mei.

Vecini fiind, într-o vară, un grup de copii am plecat după fructe și ciuperci în masivul Ciudamir de la Cuchiniș. Călăuză ne-a fost nenea Dumitru. Noi, copii năstrușnici, făceam fel de fel de glume, dar nenea Dumitru, cu rozariu-i nedespărțit în fruntea grupului, se ruga în tăcere pentru a ajunge cu bine la afine, zmeură și înapoi acasă la părinți.

Într-o seară de vară când eram licean, mergeam spre casa părintească. La câțiva pași înaintea mea mergea tăcut nenea Dumitru Fabian. La ora 20.00 din turnul bisericii a răsunat obișnuitul dangăt al clopotului. Tăcutul om din fața mea s-a oprit, s-a descoperit, cu fața spre sfânta biserică a făcut semnul sfintei cruci și în tăcere se ruga. Ținea între palme sfântul rozariu. De atunci nu am mai văzut în satul meu asemenea credincios rugându-se.

La o discuție în urmă cu câteva luni mi-a povestit cum a însoțit pe ultimul drum credincioși de la 15 kilometri pe ploaie sau arșiță până la cimitirul satului, respectiv Agăș și Brusturoasa, ce aparțineau Parohiei Ciugheș.

Preoții cu timpul s-au schimbat, dar nenea Dumitru a rămas și în fiecare an cu preotul comunității ne vizita casele din toată parohia dându-le copiilor drajeuri sau bomboane și scria cu cretă pe ușa casei G+M+B amintind de cei trei crai de la Betleem și nașterea Mântuitorului. Câți dintre primarii comunei anual trec pragul locuitorilor să-i întrebe de nevoi și sănătate?

Pentru că și eu am fost copil neastâmpărat, la o slujbă de vecernie la vechea biserică împreună cu un prieten ne-am aciuat doar noi doi în balconul bisericii. Orga și corul la acele vremuri se aflau jos în fața altarului.

Din balcon pe o ușă era accesul spre turnul bisericii. Nu eram atenți la preot, și am izbucnit într-un hohot răsunător de râs. Râs care a făcut ca părintele Duman să se oprească din rugăciune și orga a tăcut. S-au auzit niște pași hotărâți și la scările balconului a apărut capul lui nenea Dumitru făcându-ne semn cu degetul arătător spunând: "Ia veniți voi doi la mine!" Și cum se zice în armată, nenea Dumitru ne-a așezat "în prima tranșee", primul rând de bănci. Acel rând de bănci nu l-am părăsit de frica mamei până ce am plecat în armată. Mama se afla în biserică și ce am primit acasă nu mai relatez să nu ocup spațiul. Vă las singuri să deduceți!

Astăzi, 8 februarie 2020, dascălul Dumitru Fabian a fost condus pe ultimul drum de către credincioșii satului. Am urmărit cu lacrimi și durere sufletească pe internet Liturghia de înmormântare celebrată de preotul Parohiei Brusturoasa. Dorința defunctului față de parohul Anton Egner a fost că la vremea trecerii lui la cele veșnice la Liturghia de înmormântare parohul Egner să-i cânte la orgă la care cu pasiune mai bine de cinci decenii i-a mângâiat clapele. Parohul i-a îndeplinit acea dureroasă dorință.

Am observat la preoți, care prin natura vocației, psihicul lor s-a întărit la aceste triste despărțiri, pe care noi, creștinii de rând, le suportăm greu. Astăzi parohul nostru Anton Egner a lăcrimat la altar. Este pentru prima oară când parohul nostru a plâns în asemenea momente. L-a iubit și prețuit mult pe defunctul dascăl. De astăzi când parohul Egner va fi singur, orga bisericii va tăcea. Cât timp oare va trece până un alt om va fi cu acea credință, pasiune și dăruire ca nenea Dumitru Fabian? Tinerii de azi au alte preocupări. Ar fi pentru ei un sacrificiu prea mare ca zilnic să fie la sfânta biserică. Ar fi o rușine să-și conducă pe ultimul drum vecinul, ruda sau altă persoană. Până atunci orga lui va aștepta în tăcere. În fața laptopului, scriind aceste rânduri, lacrimile îmi inundă obrajii.

Dumnezeu să te ierte, nene Dumitre!

Nicu Baltă

*

Atunce, împăcat cu rostul
Acestei lumi deșerte,
Să mor, să-mi zică satu-ntreg
Un: "Dumnezeu să-l ierte! "
 
Iar popii nostru-ntâmplător
Vreun oaspe-atunci să-i vie;
"Pe cine-ngropi, părinte, azi? "
"Pe-un om de omenie!... "
 
Octavian Goga - "Dorința"


 

lecturi: 8386.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat