Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Congres despre pastorația persoanelor vârstnice

În perioada 29-31 ianuarie 2020, la Roma, în cadrul Institutului Patristic "Augustinianum", Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, a organizat Congresul internațional despre pastorația persoanelor vârstnice, cu tema "Bogăția anilor". Au participat circa 550 de invitați din 60 de țări. Congresul a avut trei părți: "Biserica alături de bătrâni", "Familia și bătrânii" și "Vocația bătrânilor". România a fost reprezentată la congres de către pr. Felician Tiba, din partea Diecezei de Iași.

Au conferențiat: cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasteriului pentru laici, familie și viață; Giuseppe De Rita, președintele Centrului de studii și investiții sociale; Marco Impagliazzo, președintele Comunității "Sfântul Egidiu"; Mons. Antonio Peruzzo, arhiepiscop de Curitiba, Brazilia; pr. Moises Loconda OFMConv, director al Centrului "Dos Idosos Martires di Amor", din Huambo, Angola; Donatella Bramanti, profesor la Universitatea Catolică "Sacro Cuore", Milano; Maria Voce, președinte al Mișcării Focolare; Monique Bodhuin, președinte al Mișcării "Vie Montante Internationale"; cardinalul José Tolentino de Mendonça, arhivar și bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, pr. Alexandre Awi Mello, I Sch, secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; Maria Elisa Petrelli, responsabilă cu pastorația adulților, din cadrul Conferinței Episcopale Argentiniene.

Conferențiarii au subliniat importanța pe care o au persoanele vârstnice în și pentru Biserică, precum și grija pe care o are Sfântul Părinte papa Francisc pentru acest segment al Bisericii.

Printre ideile principale, care au constituit de altfel și baza discuțiilor din cadrul meselor rotunde, au fost: "Pentru a nu fi singuri la bătrânețe, persoanele trebuie să investească în relații cu semenii încă din tinerețe"; "În timp ce se face atât de mult pentru bătrâni, bătrânii nu simt acest lucru!"; "Izolarea, boala, văduvia, pierderea capacității cerebrale și motorii, sunt câteva din specificul vârstei bătrâneții!"; "A te retrage din viață sau a te lupta cu ea, iată provocarea!"; "Omul trebuie să învețe să moară pe bucăți, pentru a nu-i fi greu când va muri definitiv!"; "Femeile îmbătrânesc mai greu față de bărbați. A se vedea grija pentru ascunderea anilor și a ridurilor"; "În fața suferinței și apoi a morții nu mai suntem "funcția" noastră, ci doar omul din noi cu ceea ce am făcut bine"; "Bătrânii nu trebuie să-i judece pe tineri, iar tinerii trebuie să-i respecte pe bătrâni!"; Când omul caută soluții, să nu uite că Dumnezeu este soluția!

Vineri, 31 ianuarie, Sfântul Părinte papa Francisc a acordat tuturor participanților o audiență privată, în cadrul căreia a vorbit despre rolul pe care îl au persoanele vârstnice în Biserică, încurajându-i pe cei care lucrează strict în acest sector să nu uite că au o misiune nobilă, deoarece lucrează cu "înțelepciunea" acestei lumi.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei
 


lecturi: 907.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat