Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Documentul de la Abu Dhabi. Houshmand (teologă musulmană): "Este ca o curmală a pomului întâlnirii"

de M. Michela Nicolais

"O adevărată rază de lumină și de speranță", chiar și într-o lume în care suflă vânturi de război și dialogul pare uneori compromis sau amenințat. Așa definește teologa musulmană Sharhrzad Houshmand Documentul de Fraternitate umană, semnat în urmă cu un an, la 4 februarie 2019, de papa Francisc și de marele imam de Al-Azhar. "Este ca o curmală a pomului întâlnirii", explică ea la agenția SIR, "este ca un val care invită să se corecteze și interpretări greșite sau obtuze ale propriei religii".

- A trecut un an de la semnarea istorică a documentului de la Abu Dhabi. Ce impact a avut asupra lumii musulmane?

La Abu Dhabi, pentru prima dată în istorie, cei doi lideri ai celor două religii mondiale mai mari s-au îmbrățișat, au scris și au propus împreună, în mod egal și paritar, un document. Este vorba fără îndoială de un fapt istoric, dar trebuie amintit că documentul de la Abu Dhabi nu este o noutate absolută, ci rodul unui drum, și a fost pregătit de peste 60 de întâlniri. Pasul cel mai important în dialogul dintre catolici și musulmani l-a făcut Conciliul al II-lea din Vatican, cu o revizuire a dialogului cu lumea islamică, revizuire care are caracterele unei adevărate revoluții. În afară de asta, ultimii trei papi s-au dedicat mult în acest domeniu: este suficient să ne gândim la vizita lui Ioan Paul al II-lea la moscheea din Damasc și întâlnirea cu 70 de mii de musulmani în călătoria din Maroc. Benedict al XVI-lea, în 2012, a vorbit despre dialog ca moment în care întâlnirea celuilalt devine "hrană și sprijin" reciproc. În această perspectivă, putem spune că Documentul despre Fraternitatea umană este ca o curmală a pomului întâlnirii: un fruct foarte dulce, care face tot mai practicabil drumul dintre frați de religii diferite.

- A ne redescoperi frați pentru a promova împreună dreptatea și pacea, obiectivul Documentului: în ce mod dialogul dintre religii, și îndeosebi cel dintre creștini și musulmani, poate contribui la schimbarea unui scenariu mondial în care nu încetează vânturile de război și există "conflicte congelate" și în Europa, așa cum a denunțat papa în recentul discurs adresat Corpului diplomatic?

Papa și marele imam de Al-Azhar au implorat lumea întreagă lansând un apel pentru dreptate, fraternitate și pace. Intelectuali, filozofi, lideri ai religiilor, șefi de stat și toți cei care au autoritate pe scena publică mondială, încă de la începutul textului, sunt interpelați cu privire la responsabilitățile lor față de viitorul de pace al planetei. Liderii celor două religii mai mari din lume aproape că au implorat întreaga societate umană, solicitată să divulge conținuturile textului și să recitească valorile sale comune. Toate acestea, la un an de distanță, merg înainte în multe domenii, iar Documentul de la Abu Dhabi este o adevărată rază de lumină și de speranță, chiar și în contexte dificile ca acelea actuale, pentru că adevărul este că această criză de astăzi este o criză de credință, o criză a educației, a tinerilor...

- Drumul fraternității trece și printr-o schimbare culturală, se citește de fapt în document. Papa a convocat pentru luna mai o altă mare întâlnire pentru un "pact educativ global", implicând și celelalte religii. Care este răspunsul pe versantul islamic?

Am pornit la drum, în optica unei colaborări comune. În acest moment, la Abu Dhabi, este o întâlnire la nivel înalt chiar ca pregătire pentru întâlnirea din luna mai. Documentul despre Fraternitatea umană este ca un val care invită să se corecteze și interpretări greșite sau obtuze ale propriei religii. Exemplul de urmat, și pentru mine care sunt musulmană, este cel al papei, care se pune în ascultare și ca un învățător educă. Papa este un învățător universal al spiritualității, pentru că adevăratul învățător ține cont de nevoile celui pe care-l ascultă. A sta într-o atitudine paritară dă posibilitatea celuilalt de a asculta mai bine cuvintele lui Francisc, care sunt cuvintele Evangheliei. Lucrarea sa este o lucrare excepțională de evanghelizare: papa duce înainte mesajul genuin al Evangheliei, însă într-o atitudine creștină care este compatibilă cu cultura și spiritualitatea islamică.

- Analizând scenariul din zona Mediteranei, temă despre care Biserica italiană a organizat o întâlnire a Bisericilor creștine la Bari, cardinalul Parolin a evidențiat importanța temei cetățeniei. Aceasta este, după părerea dumneavoastră, calea pentru a garanta respectarea drepturilor umane și libertatea religioasă, și în țările în care catolicii sunt o minoritate?

Cu siguranță. Cu cetățenia ieșim din diferitele identități culturale, naționale, lingvistice și chiar religioase: ne privim unul pe altul în ochi ca niște concetățeni, înainte de toate ai pământului nostru, ai lumii, și apoi ai națiunii și orașului nostru. Ieșind din titlurile noastre religioase, academice, lingvistice și culturale ne punem la un nivel paritar și reușim să împărtășim împreună soarta orașului nostru, prin atenția față de bunul comun.

(După Agenția SIR, 4 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 433.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat