Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Patriarhul Bartolomeu: Credințele pot aduce în lume libertate, egalitate și fraternitate

În criza provocată în lumea de astăzi de un progres științific și tehnologic incapabil să furnizeze răspunsuri la problemele existențiale mai profunde ale ființei umane, religiile pot să desfășoare un rol pozitiv și să fie un aliat al structurilor politice în "misiunea sacră" a promovării "libertății, egalității și fraternității".

Misiunea pe care religiile trebuie și pot s-o aibă în lumea de astăzi, cu condiția să caute dialogul și să nu cedeze în fața fundamentalismului, a fost în centrul intervenției patriarhului ecumenic Bartolomeu la întâlnirea care se desfășoară astăzi la Abu Dhabi la prima aniversare a "The Human Fraternity Document".

"Niciodată ca acum - a spus Bartolomeu - nu am posedat așa de multă cunoaștere științifică și nu am acționat așa de violent și distructiv împotriva naturii și a semenilor noștri". "Autonomia științei și a tehnologiei de nevoile vitale ale omului împreună cu globalizarea", împreună cu scientismul și cu lipsa de respect față de natură "constituie un mare pericol nu numai pentru o societate de solidaritate, ci și mai mult pentru supraviețuirea vieții pe pământ".

"Religiile - a adăugat el - nu pot înlocui politica și tind să facă asta. Totuși, pot să inspire activități civile și politice, sensibilizând pentru progresul coeziunii sociale, pentru protejarea creației, pentru dezvoltarea sustenabilă și pentru instaurarea unei culturi de fraternitate. Pot în mod persistent să propună soluții care refuză războiul și violența și în schimb luptă pentru toleranță și solidaritate.

Apoi amintind că "nu există pace în lume, fără pace între religii; nicio pace între religii, fără dialog interreligios", patriarhul a afirmat că în "Human Fraternity Document" găsim busola care conduce drumul spre pacea universală și o cultură de solidaritate: "reconcilierea și fraternitatea între cei care cred și cei care nu cred, și între toate persoanele de bunăvoință"; "refuz" al violenței și extremismului orb; "afinitate și cooperare" între Orient și Occident, între nord și sud; "credință în Dumnezeu care unește inimile împărțite și înalță sufletul uman".

"Avem - a încheiat el - destinația; cunoaștem drumul. Ceea ce avem nevoie este o acțiune comună și determinarea pentru a merge înainte. Pentru noi cei care credem, acest efort este o adevărată mărturie a esenței credinței noastre în Dumnezeul milostiv".

(După AsiaNews, 4 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 442.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat