Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiența generală de miercuri, 5 februarie 2020

Cateheze despre Fericiri: 2. Fericiți cei săraci în duh

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Ne confruntăm astăzi cu prima din cele opt Fericiri din Evanghelia lui Matei. Isus începe să proclame calea sa pentru fericire cu o veste paradoxală: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (5,3). Un drum surprinzător și un obiect straniu de fericire, sărăcia.

Trebuie să ne întrebăm: ce se înțelege aici cu "săraci"? Dacă Matei ar folosi numai acest cuvânt, atunci semnificația ar fi pur și simplu economică, adică ar indica persoanele care au puține sau niciun mijloc de întreținere și au nevoie de ajutorul altora.

Însă Evanghelia lui Matei, spre deosebire de Luca, vorbește despre "săraci în duh". Ce înseamnă? Duhul, conform Bibliei, este suflul vieții pe care Dumnezeu l-a comunicat lui Adam; este dimensiunea noastră cea mai intimă, să spunem dimensiunea spirituală, cea mai intimă, aceea care ne face persoane umane, nucleul profund al ființei noastre. Așadar "săracii în duh" sunt cei care sunt și se simt săraci, cerșetori, în interiorul ființei lor. Isus îi proclamă fericiți, pentru că a lor este Împărăția cerurilor.

De câte ori ni s-a spus contrariul! Trebuie să fii ceva în viață, să fii cineva... Trebuie să-ți faci un nume... Din asta se naște singurătatea și nefericirea: dacă eu trebuie să fiu "cineva", sunt în competiție cu alții și trăiesc în preocuparea obsesivă față de ego-ul meu. Dacă nu accept să fiu sărac, urăsc tot ceea ce îmi amintește fragilitatea mea. Pentru că această fragilitate mă împiedică să devin o persoană importantă, un bogat nu numai în bani, ci în faimă, în toate.

Fiecare, în fața sieși, știe bine că, oricât s-ar strădui, rămâne mereu în mod radical incomplet și vulnerabil. Nu există machiaj care să acopere această vulnerabilitate. Fiecare dintre noi este vulnerabil, înăuntru. Trebuie să vadă unde. Dar cât de rău se trăiește dacă se refuză propriile limite! Se trăiește rău. Nu se digeră limita, este acolo. Persoanele orgolioase nu cer ajutor, nu pot să ceară ajutor, nu le vine să ceară ajutor pentru că trebuie să se demonstreze auto-suficiente. Și câte dintre ele au nevoie de ajutor, însă orgoliul le împiedică să ceară ajutor. Și cât de greu este să se admită o greșeală și să se ceară iertare! Când eu dau vreun sfat noilor căsătoriți, care îmi spun cum să ducă bine înainte căsătoria lor: "Există trei cuvinte magice: te rog, mulțumesc, scuze". Sunt cuvinte care vin din sărăcia în duh. Nu trebuie să fim invadenți, ci să cerem părerea: "Și se pare bine să fac asta?", așa este dialogul în familie, soția și soțul dialoghează. "Tu ai făcut asta pentru mine, mulțumesc pentru că aveam nevoie de asta". Apoi, mereu se fac greșeli, se alunecă: "Scuză-mă". Și de obicei, cuplurile, noile căsătorii, acelea care sunt aici și atâtea, îmi spun: "Al treilea este cel mai dificil", a cere scuze, a cere iertare. Pentru că orgoliosul nu reușește. Nu poate să ceară scuze: mereu are dreptate. Nu este sărac în duh. În schimb Domnul nu încetează niciodată să ierte; din păcate noi suntem cei care încetăm să cerem iertare (cf. Angelus, 17 martie 2013). Oboseala de a cere iertare: aceasta este o boală urâtă!

De ce este greu de cerut iertare? Pentru că umilește imaginea noastră ipocrită. Și totuși, a trăi încercând să ascundem propriile lipsuri este obositor și neliniștitor. Isus Cristos ne spune: a fi săraci este o ocazie de har; și ne arată calea de ieșire din această trudă. Ne este dat dreptul de a fi săraci în duh, pentru că aceasta este calea Împărăției lui Dumnezeu.

Dar trebuie reafirmat un lucru fundamental: nu trebuie să ne transformăm pentru a deveni săraci în duh, nu trebuie să facem nicio transformare pentru că suntem deja așa! Suntem săraci... sau mai clar: suntem niște "sărmani" în duh! Avem nevoie de toate. Toți suntem săraci în duh, suntem cerșetori. Este condiția umană.

Împărăția lui Dumnezeu este a celor săraci în duh. Există cei care au împărățiile din această lume: au bunuri și au comodități. Însă sunt împărății care se termină. Puterea oamenilor, chiar și cele mai mari imperii, trec și dispar. De atâtea ori vedem la telejurnal sau în ziare că acel guvernant tare, puternic sau acel guvern care ieri era și astăzi nu mai este, a căzut. Bogățiile din această lume pleacă, și la fel și banii. Bătrânii ne învățau că ștergarul nu avea buzunare. Este adevărat. N-am văzut niciodată în spatele unui cortegiu funebru un camion pentru mutare: nimeni nu ia cu el nimic. Aceste bogății rămân aici.

Împărăția lui Dumnezeu este a celor săraci în duh. Există cei care au împărățiile din această lume, au bunuri și au comodități. Dar știm cum se termină. Domnește cu adevărat cel care știe să iubească mai mult adevăratul bine decât pe sine însuși. Și aceasta este puterea lui Dumnezeu.

În ce anume s-a arătat puternic Cristos? Pentru că a știut să facă ceea ce regii pământului nu fac: să-și dea viața pentru oameni. Și aceasta este adevărată putere. Putere a fraternității, putere a carității, putere a iubirii, putere a umilinței. Asta a făcut Cristos.

În asta constă adevărata libertate: cine are această putere a umilinței, a slujirii, a fraternității este liber. În slujba acestei libertăți constă sărăcia elogiată de Fericiri.

Pentru că există o sărăcie pe care trebuie s-o acceptăm, aceea a ființei noastre, și o sărăcie pe care în schimb trebuie s-o căutăm, cea concretă, de lucrurile din această lume, pentru a fi liberi și a putea iubi. Mereu trebuie să căutăm libertatea inimii, aceea care are rădăcinile în sărăcia de noi înșine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 764.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat