Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Kiril: Inserarea lui "Dumnezeu" în Constituția rusă

De Vladimir Rozanskij

Cu ocazia celei de-a 11-a aniversare a întronării sale, petrecută la 1 februarie 2009, patriarhul de Moscova, Kiril (Gundjaev) a profitat de ceremonia solemnă pentru a propune inserarea unei referințe la Dumnezeu în carta constituțională. De fapt se apropie ziua celei de-a doua votări ale Dumei cu privire la modificările constituționale propuse de președintele Putin. Printre acestea este ideea de a numi "Conducerea supremă" a țării.

În timpul celebrării, patriarhul a afirmat: "Ne rugăm și ne angajăm pentru ca în legea noastră fundamentală Dumnezeu să fie amintit, pentru că majoritatea cetățenilor ruși cred în Dumnezeu". De aceea, "dacă în imnul național pot să fie cuvintele Țara patrie de Dumnezeu păzită, de ce nu se poate spune același lucru în Constituție?"1. După părerea sa, credința în Dumnezeu este un ideal superior, în măsură să formeze moralitatea personală, socială și politică.

După ceremonie, patriarhul a mulțumit personal președintelui Putin pentru nivelul înalt la care s-a ajuns în relațiile dintre stat și Biserică în Rusia în ultimul deceniu, în timpul unei întâlniri organizate pentru asta la Kremlin. "Mergem mână în mână cu instituțiile statului, avem un dialog deschis în atâtea direcții, și colaborarea ne permite să ajungem la multe obiective importante", a spus Kiril, care a subliniat cele două dimensiuni ale raportului: "Prima este cea verticală, în care patriarhul se roagă pentru poporul său, dar este și dimensiunea orizontală, în care patriarhul se îngrijește de condiția spirituală și materială a persoanelor".

Președintele Putin a mulțumit la rândul său patriarhului: "Unsprezece ani au trecut așa de repede, încât dumneavoastră nu v-ați dat seama, însă noi ne-am dat seama de lucrarea dumneavoastră neobosită, toată societatea rusă s-a bucurat de ea". Noul prim ministru Mihail Mishustin adresase anterior urarea sa direct în catedrala "Cristos Mântuitorul", la sfârșitul ceremoniei solemne.

Membrii comisiilor pentru modificările constituționale au examinat imediat propunerea patriarhului, avansând ideea de a pune la carta fundamentală un "Preambul" care să conțină referința la credința ortodoxă, sau oricum să se rescrie articolele introductive, inserând alături de credința în Dumnezeu și "meritele eroice ale jertfei poporului rus în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial".

Președintele Asociației Juriștilor din Rusia, Talia Khabrieva, care conduce una dintre comisii, a revelat că s-a ajuns la un consens cu privire la inserarea în preambul a următoarelor puncte: semnificația moștenirii culturale a Rusiei; contrapoziția față de falsificările istorice cu privire la meritele rușilor în război; precum și sublinierea valorii societății civile (o concesie mică dată valorilor liberale). Reprezentantul musulmanilor, muftiul Talgat Tadzhuddin, a sprijinit propunerea patriarhului Kiril, adăugând la referința la Dumnezeu și faptul că "religiile tradiționale susțin statul din punct de vedere moral și material".

Partidul "comuniștilor din Rusia" s-a declarat contrar introducerii referinței la Dumnezeu și la religie în Constituție, așa cum a explicat președintele partidului Maxim Surajkin: "Noi avem mare respect față de sentimentele credincioșilor din toate confesiunile religioase, dar nu putem accepta simbolurile religioase în legea fundamentală a statului nostru laic, unde în art. 14 se stabilește separarea între Biserică și stat, cu atât mai mult că opiniile cetățenilor în această privință sunt foarte diversificate".

Modificările constituționale, care în intențiile președintelui trebuiau să fie operații "chirurgicale" rapide pentru a pregăti viitorul politic al țării, se transformă într-o maree de refluxuri ideologice greu controlabile, care revelează pasiunea rușilor pentru "concepțiile elevate" ale spiritului și moralei.

(După AsiaNews, 4 ianuarie 2020)

Notă
1 Muzica este aceeași a imnului Uniunii Sovietice, însă cuvintele au fost modificate.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 353.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat