Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua Persoanelor Consacrate

Cu ocazia celei de-a XXIV-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate, duminică, 2 februarie 2020, aproximativ 130 de călugări și călugărițe din zona Bacău au răspuns afirmativ la invitația de a ne întâlni și sărbători această frumoasă zi, împreună cu comunitatea parohială "Sfântul Nicolae" din Bacău.

Pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, împreună cu părinții vicari, ne-a primit cu mare bucurie în parohia Sfinției Sale, pentru a trăi în comuniune cu credincioșii parohiei acest eveniment important din viața noastră de credință: "Prezentarea lui Isus la Templu" și "Ziua mondială a Vieții Consacrate".

După salutul de bun-venit și prezentare a programului, din partea pr. Alexandru Olaru, OFMConv. și al sr. Clementina Gîrlianu OA., a urmat o scurtă reflecție asupra "Sfintei Liturghii", temă propusă anul acesta spre meditare la inițiativa păstorului nostru de Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț. Pe această temă, pr. Augustin Patrașcu, OFMConv., ne-a proiectat câteva clipuri care ne-au ajutat să conștientizăm mai mult că, participând la sfânta Liturghie, nu participăm la un eveniment oarecare, ci la memorialul pătimirii, morții și învierii lui Isus Cristos, la ofranda vieții sale prin care ne-a mântuit de păcat. Unul din aceste clipuri luat din filmul "Viața lui Isus" de Mel Gibson, cu momentul Patimii lui Isus, ne-a ajutat să facem o paralelă cu momentele importante ale sfintei Liturghii: să aprofundăm valoarea ofrandei vieții lui Isus pentru ca noi să avem viață și să putem trăi comuniunea cu el și cu îngerii din ceruri; să aprofundăm valoarea acestui Memorial al Patimii și morții lui Isus la care participăm la orice sfântă Liturghie; să aprofundăm răspunsul nostru de iubire pe care putem să-l dăm zi de zi prin angajamentul nostru în urmarea lui Isus și slujirea aproapelui nostru în viața consacrată.

A urmat sfânta Liturghie prezidată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, și concelebrată de 15 preoți. La omilie, pr. Cătălin Florea, AA, din Mărgineni, plecând de la sărbătoarea Prezentării la Templu a lui Isus Cristos, ne-a vorbit despre atitudinea de așteptare activă a bătrânului Simeon și a profetesei Ana care erau în templu și-i slujeau lui Dumnezeu zi și noapte. Ei au văzut cu ochii credinței că Dumnezeu ducea la împlinire în pruncul Isus promisiunile sale. Părintele Cătălin ne-a vorbit și despre această Zi mondială a Vieții consacrate, instituită de sfântul papa Ioan Paul al II-lea și ne-a reamintit tuturor celor prezenți în biserică despre vocația noastră baptismală, dar mai ales nouă, consacraților, despre prezența și misiunea noastră pe care o avem în Biserică și în lume. În continuarea omiliei sale, părintele l-a citat pe papa Francisc care s-a adresat persoanelor consacrate cu aceste cuvinte: "Viața consacrată este viziune. Înseamnă a vedea ceea ce contează în viață. Înseamnă a primi darul Domnului cu brațe deschise, așa cum a făcut Simeon". Sfântul Părinte papa Francisc ne-a îndemnat să ținem privirea îndreptată spre el, să ne deschidem la iertarea care ne reînnoiește și suntem întăriți de fidelitatea sa. Fiecare dintre noi putem să ne întrebăm: "Eu, spre cine orientez privirea: spre Domnul sau spre mine?" Imediat după predică, am reînnoit cu toții voturile și promisiunile călugărești pe care ni le-am asumat fiecare în institutul nostru, ca să le trăim cu sinceritate și fidelitate în fața lui Dumnezeu. La sfârșitul Liturghiei, părintele decan ne-a felicitat pentru darul pe care l-am primit de la Dumnezeu și pe care îl trăim cu multă dăruire în serviciul lui Dumnezeu și al Bisericii și ne-a încurajat în trăirea cu entuziasm și bucurie a carismei noastre proprii.

A urmat prânzul, moment de comuniune și de împărtășire a vieții fraterne, dar și a misiunii noastre cu bucuriile și grijile ei. Întâlnirea a continuat cu trecerea în revistă a activităților anului precedent, prezentată în PPS de către sr. Clementina, membră a echipei de organizare. La sfârșitul acestui documentar i-au fost aduse câteva cuvinte de mulțumire însoțite de aplauze sr. Emanuela Bereșoaie, de la Surorile Borromite, care în ultimii patru ani s-a implicat atât de frumos în această misiune de animare zonală a persoanelor consacrate și care acum ne susține cu rugăciunea din ceruri de sus. Ne-am reamintit cu durere și de trecerea la Domnul a sr. Marta Maria Salahoriu din Congregația "Surorile Sfintei Fețe a lui Isus" de la Măgura.

Întâlnirea noastră s-a încheiat cu un moment de adorație euharistică, animată de pr. Augustin Folner, OCam., responsabilul diecezan cu Oficiul pentru Viața Consacrată, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru darul vieții consacrate și al sărbătorii de astăzi. După aceste frumoase momente de adorație, pr. Augustin ne-a invitat să ne gândim și să propunem numele unei persoane care ar putea să se asocieze comisiei zonale existente, ocupând locul vacant lăsat de sr. Emanuela Bereșoaie, trecută la cele veșnice. Au fost întrebate câteva persoane, dar au cerut un timp de gândire, astfel rămânând ca cei din comisie să se reunească, să discute și să decidă ulterior.

Mulțumind Domnului pentru această frumoasă zi, mulțumim, totodată și comisiei locale pentru toată organizarea, care chiar dacă au rămas în doi, au făcut față cu brio la toate aceste activități ale zilei pe care am petrecut-o în comuniune. Mulțumim, de asemenea, părintelui decan Isidor Dâscă, dar și celorlalți părinți vicari din parohie, care au acceptat cu multă generozitate să ne găzduiască. Mulțumim tuturor pentru conferințe, pentru prânzul gustos și mai ales pentru faptul că am putut trăit împreună momentul culminant al sfintei Euharistii. Domnul să răsplătească însutit generozitatea, fraternitatea și disponibilitatea tuturor!

Sr. Bernadetta Zediu, OA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Bacău: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 1940.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat