Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Un pact de prietenie și de alianță

La prima aniversare a documentului despre fraternitatea umană

de Piero Coda

La baza Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună - a cărei primă aniversare avem bucuria și ne asumăm responsabilitatea s-o celebrăm - sunt rugăciunea intensă și sinceră, reflecția ponderată și împărtășită, angajarea convinsă și profetică. Se observă asta din importanța spirituală pe care o arată documentul și, prin urmare din importanța culturală și politică - în sensul înalt al cuvântului care ne invită să fim cetățeni ai cosmopolisului care se schițează la orizont nu fără trudă și rezistențe - pe care documentul o îmbracă în perspectivă.

Așadar nu este vorba de un act diplomatic conjunctural, ci de o declarație solemnă care exprimă o conștientizare nouă și o angajare cu semnificație strategică și universală din partea a două instituții reprezentative a unei porțiuni considerabile, ba chiar a celei mai ample și răspândite porțiuni, a familiei umane.

Un asemenea act presupune, pe de o parte, punerea în fața lui Dumnezeu a doi parteneri care au sigilat angajarea pentru a-i cere, în disponibilitate deplină de a asculta de voința Sa: "Ce anume vrei Tu de la noi astăzi?". Și, pe de altă parte, un discernământ atent, în lumina proprie credințe în proiectul lui Dumnezeu cu privire la istoria umană, a momentului dramatic și în atâtea aspecte crucial prin care trece astăzi omenirea, pentru a se întreba și a da răspuns împreună la întrebarea: "Ce trebuie să facem noi, astăzi, pentru a fi fideli față de planul de iubire al lui Dumnezeu pentru a sluji în pace, în dreptate, în solidaritate toată familia umană?".

Pentru Biserica Catolică - așa cum a scris Benedict al XVI-lea - documentele Conciliului al II-lea din Vatican care, deși în scurtimea lor, au fost de fapt cele mai bogate în consecințe pentru misiunea Bisericii în această nouă epocă a istoriei sunt decretul Nostra aetate despre raportul dintre Biserică și celelalte religii și decretul Dignitatis humanae despre libertatea religioasă.

Este vorba de două documente care, în mod ideal, sunt strâns legate unul de altul și al căror spirit l-a determinat cu forță pe papa Francisc să semneze, din partea catolică, Documentul despre fraternitatea umană. Una din reprezentările cele mai elocvente ale imaginii evanghelice de Biserică mijlocită de conciliu - așa cum a subliniat sfântul Ioan Paul al II-lea - a fost de fapt ceea ce lumea a contemplat în Ziua mondială de rugăciune pentru pacea religiilor trăită la Assisi în 1986, care a devenit icoana luminoasă a unei pagini noi în istoria întâlnirii dintre religii și a slujirii lor aduse familiei umane.

Documentul semnat de papa Francisc și de marele imam de Al-Azhar marchează o pagină ulterioară, de neșters pe acest drum de realizare a mesajului profetic al Evangheliei lui Isus relansat de Conciliul al II-lea din Vatican.

Punctul nevralgic în jurul căruia gravitează Documentul despre fraternitatea umană l-a subliniat papa Francisc la audiența generală din miercurea care a urmat după călătoria la Abu Dhabi: "Într-o perioadă ca a noastră, în care este puternică tentația de a vedea în desfășurare o ciocnire între civilizația creștină și cea islamică, precum și de a considera religiile ca izvoare de conflict, am voit să dăm un alt semn, clar și hotărât, că în schimb este posibil să ne întâlnim, este posibil să ne respectăm și să dialogăm și că, deși în diversitatea culturilor și a tradițiilor, lumea creștină și cea islamică apreciază și tutelează valori comune: viața, familia, simțul religios, cinstea față de bătrâni, educația tinerilor și încă altele".

De fapt, dacă - pentru creștini și pentru musulmani - Dumnezeu este Creatorul și garantul milostiv și grijuliu al oricărei exprimări a vieții în casa comună care ne găzduiește, noi prin urmare suntem membri ai unei familii unice, frați și surori, responsabili unii de alții. Și ca atare trebuie să ne recunoaștem. Acesta este criteriul fundamental pe care credința ni-l oferă pentru a gestiona și a promova conviețuirea umană, pentru a interpreta diversitățile care subzistă între noi, pentru a dezamorsa conflictele, pentru a construi pacea.

Noutatea care marchează spiritul Documentului despre fraternitatea umană este aceea pe care sfântul Paul al VI-lea - cu viziunea înaltă și lungă a omului lui Dumnezeu - o sintetiza în enciclica programatică a pontificatului său, Ecclesiam suam, când scria că misiunea Bisericii, astăzi, ia numele de dialog.

Pentru că a ne deschide spre celălalt, a descoperi valorile din care trăiește el și a deveni martor pe lângă el al valorilor în care crede fiecare dintre noi, a merge împreună și a coopera pentru dreptate și pace, înseamnă a crede și a vesti adevărul și viața care vin de la Dumnezeu: acel adevăr și acea viață pe care, fiind creștini, le contemplăm și le primim de la Dumnezeu în Isus Mesia și Domn.

Asta implică a trăi identitatea noastră - ne spune papa Francisc cu energie nepotolită - în "curajul alterității". Acesta este pragul pe care astăzi ni se cere să-l străbatem. Numai astfel fidelitatea față de Dumnezeu devine principiu de istorie nouă, fundament sincer al construirii unei civilizații a alianței care îmbrățișează în pace și în schimb al darurilor bogăția diferențelor: de credință, de cultură, de gândire și de practică.

Trebuie să avem credință împreună - este mărturie limpede a acestui lucru Documentul despre fraternitatea umană - că ceea ce este imposibil pentru oameni este posibil pentru Dumnezeu: și că unica forță capabilă să transforme lumea este milostivirea lui Dumnezeu și, în legătură directă cu ea, iubirea față de Dumnezeu și față de frați și surori care devine iubire reciprocă între ei.

În acest spațiu de deschidere, de sinceritate, de colaborare se vor putea și vor trebui să fie desfăcute, cu răbdare, prudență, discernământ și curaj, nodurile care încă există și pe care trebuie să le înfruntăm cu credință în Dumnezeu și încredere reciprocă între noi.

Lumina o va da Dumnezeu. Și Dumnezeu este acolo, și numai acolo, unde domnește iubirea. Chiar și în încercare și în dificultăți.

Religiile nu sunt un sistem închis, dat o dată pentru totdeauna, ci sunt în drum spre Dumnezeu și unele spre altele: Duhul lui Dumnezeu ne stimulează și noi suntem chemați să-l ascultăm și să urmăm cu elan inspirația sa și călăuzirea sa.

Perspectivele care se deschid în fața noastră sunt de însemnătate enormă pentru istoria omenirii!... dacă vom ști să percepem și să apreciem spiritul care animă documentul și să-i interpretăm în mod creativ propunerile și să-i întrupăm exigențele în concretețea angajării noastre. Mai ales sunt două perspective care ne angajează concret.

În primul rând, perspectiva de a ne educa și a educa la o cultură a întâlnirii, a fraternității, a păcii. De aceea este prioritar să revedem, în această lumină, parcursurile de educație și de studiu pe care le trăim în comunitățile noastre, în școlile noastre, în institutele noastre de formare, în universitățile noastre.

Așa cum a scris papa Francisc în discursul său la Founder's Memorial din Abu Dhabi: "Alături de celebra maximă antică «cunoaște-te pe tine însuți» trebuie să alăturăm «cunoaște-l pe fratele»: istoria sa, cultura sa și credința sa, pentru că nu există cunoaștere adevărată de sine fără celălalt. Ca oameni, și mai mult ca frați, să ne amintim reciproc că nimic din ceea ce este uman nu poate să ne rămână străin. Este important pentru viitor de a forma identități deschise, capabile să învingă tentația de a se concentra asupra lor și de a se înțepeni".

O ocazie propice ne este propusă anul acesta, în sintonie fericită cu spiritul și angajarea din Documentul despre fraternitatea umană: celebrarea lui Global Compact of Education care îi va avea reuniți la Roma, la 14 mai, exponenți ai religiilor, națiunilor, instituțiilor educative din toată lumea: "Este vorba - a subliniat papa Francisc în discursul adresat membrilor corpului diplomatic acreditate pe lângă Sfântul Scaun la 9 ianuarie - de o întâlnire menită să «reînsuflețească angajarea pentru și cu generațiile tinere, reînnoind pasiunea pentru o educație mai deschisă și inclusivă, capabilă de ascultare răbdătoare, dialog constructiv și înțelegere reciprocă. Niciodată ca acum este nevoie de a uni eforturile într-o alianță educativă amplă pentru a forma persoane mature, capabile să depășească fragmentări și contrapoziții și să reconstruiască țesutul de relații pentru o umanitate mai fraternă»".

În al doilea rând este vorba de a lucra, la toate nivelurile, pentru dreptate și solidaritate în logica întocmai a fraternității universale: cu inima și mintea deschise la lumea întreagă, dar cu mâinile în realitatea situațiilor concrete pe care le trăim astăzi aici. Ne îndeamnă papa Francisc: "Religiile să fie glas al celor din urmă, care nu sunt statistici ci frați și să fie de partea săracilor; să vegheze ca sentinele de fraternitate în noaptea conflictelor, să fie referințe vigilente pentru ca omenirea să nu închidă ochii în fața nedreptăților și să nu se resemneze niciodată în fața prea multelor drame ale lumii".

La aniversarea semnării Documentului despre fraternitatea umană suntem chemați să aderăm cu bucurie și convingere la această angajare. Încheind între ei creștini și musulmani un pact de prietenie, mai mult un pact de alianță: sub privirea lui Dumnezeu, căruia îi cerem cu credință binecuvântarea supraabundentă a milostivirii sale. Și îndreptând privirea noastră la Fecioara Maria care pentru noi toți, creștini și musulmani, este modelul, ba chiar forma vie a deschiderii și a ascultării fără condiții față de voința încăpățânată de bine și de pace a lui Dumnezeu.

(După L'Osservatore Romano, 4 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 393.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat