Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

Duminică, 2 februarie 2020, la sanctuarul marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: noi, persoanele consacrate din zona Bucovina, ne-am întâlnit pentru a celebra a XXIV-a zi mondială dedicată celor care și-au oferit întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Tema întâlnirii a fost: "Viața consacrată la școala Euharistiei".

Au participat: Frații Minori Franciscani Conventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica și care au animat momentele de rugăciune și meditație, surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", surorile din Congregatio Jesu din Rădăuți, Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret și surorile "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii", însoțite de grupul de laici consacrați din Botoșani.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, ne-a deschis porțile sanctuarului și ale parohiei. Programul a început cu o meditație susținută de pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv (care a și predicat la Liturghie), a urmat sfântul Rozariu și sfânta Liturghie concelebrată de preoții franciscani care activează la sanctuar, în cadrul căreia am reînnoit voturile religioase.

După prânz ne-am oprit în fața preasfântului sacrament pentru adorația euharistică împreună cu pr. Mitică Baltag, OFMConv, și am încheiat cu recitarea Coroniței Divinei Îndurări.

Pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv, ne-a propus să medităm asupra importanței sfintei Euharistii, atât pentru viața consacrată, cât și pentru laici și familie. De mai multe ori părintele a subliniat faptul că, în virtutea Botezului, toți suntem consacrați lui Dumnezeu. Profesiunea religioasă desăvârșește această consacrare, iar Euharistia este aliment, întărire și stimulent pe drumul de credință, indiferent de starea de viață aleasă, ne ajută să fim semn al iubirii gratuite și rodnice pe care Dumnezeu o are față de omenire.

În continuare, vă oferim câteva crâmpeie din meditația părintelui Cristian Blăjuț, OFMConv:

"Viața consacrată se naște ca o dorință de a trăi Evanghelia în toată frumusețea sa. E o vocație, precum căsătoria, o vocație care se deschide în fața unei experiențe de iubire: omul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu soția sa... Omul este Fiul Omului, Isus, care îi «lasă» pe Tatăl și pe Duhul Sfânt pentru a se uni cu Mireasa sa.

Sfaturile evanghelice sunt un dialog «de la inima la inimă» unde cel pe care îl iubesc îmi vorbește despre iubire.

Comuniunea care se manifestă în viața comunitară este o mărturie dublă: o minune a Duhului Sfânt - din aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei: dacă veți avea iubire unii față de alții; dar și un drum de convertire continuă: să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din tot sufletul și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Convertire însemnă dăruirea propriei inimi lui Dumnezeu și «fratelui».

Euharistia este momentul densității maxime a vieții consacrate. Comunitatea religioasă este imaginea vizibilă a grupului celor doisprezece ucenici adunați în jurul lui Isus, iar momentul cel mai important devine Ultima Cină unde Isus s-a dăruit pe sine însuși. Unirea dintre Isus și creștin - sau persoana consacrată - se celebrează în pâinea și vinul, care devin trupul și sângele lui Isus și se consumă pe cruce, în darul vieții sale pentru noi. Viața consacrată fără Euharistie este o viață de «văduve» sau, mai rău, de «adultere», așa cum spune și Ezechiel de multe ori (cf. Ez 16)".

La predică, părintele ne-a îndemnat - asemenea papei Francisc - să cerem mijlocirea bătrânului Simeon pentru a vedea cu ochii credinței, pentru a vedea lumina, pe Isus Cristos prezent în mijlocul nostru, în persoana fraților și surorilor noastre. Ne-a reamintit că viața noastră trebuie să fie profeție, un strigăt de iubire în noaptea lumii, un ecou al lui "Stabat Mater" și al cântării "Magnificat".

În fața preasfântului sacrament i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vocației, i-am cerut harul statorniciei și ne-am pus sub ocrotirea maternă a sfintei Fecioare Maria.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru milostivirea sa nemărginită manifestată nouă în viața cea de toate zilele și mulțumim sfintei Fecioare Maria, modelul fiecărui consacrat!

Mulțumim comunității franciscane din Cacica pentru disponibilitatea manifestată în organizarea acestui eveniment! Domnul să răsplătească înmiit eforturile depuse!

Mulțumim, de asemenea, tuturor persoanelor consacrate care își dăruiesc viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui! Mulțumim tuturor credincioșilor care au participat împreună cu noi la sfânta Liturghie și celor care în fiecare zi ne susțin cu rugăciunile lor.

Sr. Joanna Maksim, OP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina


 

lecturi: 1662.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat