Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

În sărbătoarea Întâmpinării Domnului din acest an, s-a celebrat a 24-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate. PS Iosif Păuleț a prezidat sfânta Liturghie de la ora 11.00 în catedrala din Iași duminică, 2 februarie 2020, la care au participat peste 50 de călugărițe și călugări din diferite congregații și institute călugărești și numeroși credincioși. Cu lumânările aprinse în mâini și-au reînnoit fidelitatea și dăruirea vieții lor lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie pontificală s-a deschis cu procesiunea și binecuvântarea lumânărilor. Textele liturgice au amintit de sărbătoarea Nașterii Domnului, de la care s-au împlinit 40 de zile, și totodată de evenimentul prezentării la templu a lui Isus, conform prevederilor scrise în Legea Domnului.

Împreună cu corul catedralei, adunarea credincioșilor a intonat: "Lumina mea este Domnul, aleluia!", cântând recitativ cuvintele bătrânului Simeon, prezent la templu în momentul în care pruncul Isus a fost oferit lui Dumnezeu.

Lecturile sfinte au fost citite de surori care aparțin diferitelor congregații prezente în Iași, iar evanghelia a fost proclamată de un preot călugăr din Congregația "Don Orione". De asemenea, la Rugăciunea credincioșilor au fost auzite invocații pe care le-au recitat persoane consacrate. Între altele, ele s-au rugat astfel: "Pentru persoanele consacrate, pentru ca viața lor de slujire să fie mereu autentică și senină, fiind astfel exemple de credință pentru toți oamenii", și de asemenea: "Pentru ca oamenii să înțeleagă valoarea fecioriei ca pe cale de dăruire lui Dumnezeu și fraților".

În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleț a explicat cu multă claritate conținutul sărbătorii Întâmpinării Domnului, diferitele nume pe care această celebrare liturgică le poartă, printre care și "Purificarea Mariei". Întru totul curată și neprihănită, Maria se supune din ascultare ritualului de purificare, deși nu avea nevoie de el. Punând accent pe ultima dintre titlurile sărbătorii: "Sărbătoarea luminii", episcopul Diecezei a indicat și locul scripturistic care justifică acest nume: "Lumină spre luminarea neamurilor și slava poporului tău, Israel" (Lc 2,32). Isus Cristos a venit în lume ca să fie pentru fiecare om lumină. Creștinii ies în întâmpinarea Luminii lumii.

Din dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea, Biserica celebrează din anul 1997 Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Adresându-se persoanelor consacrate, care în biserică au ocupat locurile din față, PS Iosif Păuleț a întrebat: "Care-i rolul meu, misiunea mea în această lume? Să dau exemplu bun, nu rău, să-i conduc pe oameni la Dumnezeu, să fiu lumină pentru alții". Acesta a fost și cuvântul lui Isus Cristos: "Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor..." Aceasta este, de fapt, vocația fiecărei persoane: să se dăruiască pe sine lui Dumnezeu.

După Crezul apostolic, călugărițele și călugării și-au exprimat în public consacrarea lor lui Dumnezeu, reînnoind "voturile de curăție, ascultare și sărăcie după constituțiile proprii". Totodată, ei s-au încredințat "ocrotirii Preacuratei Fecioare Maria, a fondatorilor, a patronilor și rugăciunii tuturor credincioșilor".

Dumnezeu să binecuvânteze întreaga muncă apostolică pe care o desfășoară toate persoanele consacrate Domnului în Dieceza de Iași și în lume, în diferitele sectoare pastorale, iar faptele lor și slujirea pe care o exercită să lumineze spre toți oamenii ca mărturie credibilă făcută pentru Domnul, regele și mirele vieții lor!

Pr. Cristian Diac

*

În Dieceza de Iași, activează 304 preoți diecezani și 128 de preoți călugări (preoți franciscani: 86; preoți din alte congregații: 42). În afara diecezei, activează 98 de preoți diecezani. Pe teritoriul diecezei, activează 56 de congregații (masculine: 14; feminine: 42), având 98 de case ale congregațiilor. Persoane consacrate sunt 23 de bărbați (nu sunt incluși preoții călugări) și 534 de femei.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Sfânta Liturghie celebrată de PS Iosif Păuleț, în solemnitatea Întâmpinarea Domnului, fiind și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate (2 februarie 2020). Foto: Adrian Cuba

*

Înregistrarea transmisiunii în direct prin internet a acestei Liturghii:

* * *

PS Iosif Păuleț: "Persoanele consacrate sunt chemate să-și reînnoiască oferirea vieții lor"


 

lecturi: 1031.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat