Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Persoanele consacrate sunt chemate să-și reînnoiască oferirea vieții lor"

Anul acesta se celebrează a 24-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate la 2 februarie, în solemnitatea Întâmpinarea Domnului. Este ziua care marchează încheierea perioadei celor 40 de zile de la sărbătoarea Nașterii Domnului, aducându-l în prim-plan pe copilul Isus, acela pe care noi l-am adorat ca prunc dumnezeiesc în ieslea Betleemului. Acum, pruncul este dus de părinți la templul din Ierusalim și oferit lui Dumnezeu, deși el este Dumnezeu. Așa prevedea Legea lui Moise, ca orice prim născut de parte bărbătească să fie dus la templu și oferit lui Dumnezeu, iar Isus nu a voit să facă excepție. De ce? Ca să ne dea exemplu de împlinire fidelă a Legii lui Dumnezeu.

Tot la 2 februarie este și ziua aleasă de Biserică pentru persoanele consacrate ca să-și sărbătorească ziua oferirii vieții lor lui Dumnezeu prin voturile sfinte. Privind la exemplul dat de Isus, ca și la acela dat de Maria și Iosif, aceste persoane sunt chemate să-și reînnoiască oferirea vieții lor, împlinind voința Celui Sfânt, și să fie conștiente că exemplul lor de dăruire totală în slujba lui Dumnezeu este ca o lumină pentru ceilalți oameni în drumul către Paradis. Totul în viața acestor persoane este lucrarea harului lui Dumnezeu. De aceea, ele sunt chemate, în primul rând, să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul chemării și să trăiască în bucurie această zi. Apoi, să-și facă un examen de conștiință pentru a vedea realizările și lipsurile în trăirea vocației. Pentru lipsuri și infidelități să ceară iertare, iar pentru realizările frumoase să-i spună lui Dumnezeu un sincer "mulțumesc". Este ziua reînnoirii angajamentului lor de fidelitate în slujire.

În viața acestor persoane, noi admirăm gestul imens de iubire și de dăruire a lui Isus față de lume, pentru adevărata fericire a oamenilor. Omul nu-și poate găsi fericirea adevărată decât în Isus. Persoanele consacrate ne arată, cu exemplul lor, cât de frumos și plăcut este să-l alegi pe Isus ca prieten și model de viață. Cunoașterea și iubirea lui Isus trebuie să fie constante ale vieții noastre dacă vrem să fim fericiți cu adevărat.

Ne rugăm lui Dumnezeu pentru toate persoanele consacrate și, împreună cu ele, ne îndreptăm atenția către Isus, profețit de bătrânul Simeon, "lumină spre luminarea neamurilor", întărind în noi convingerea că nu există lumină mai strălucitoare decât el, că această lumină poate să lumineze bucuriile și durerile inimii noastre, că singură această lumină poate să dea rod așteptărilor și speranțelor noastre. Oferit mereu pe altar ca jertfă la sfânta Liturghie, el luminează jertfele noastre, luminează și inspiră iubirea noastră și menține în noi speranța în drumul către Paradis. Iată de ce îndemn toate persoanele consacrate, dar și pe toți credincioșii, care prin Botez și-au consacrat viața lui Dumnezeu, să prețuiască mai mult jertfa sfintei Liturghii, să participe la ea mai des și mai bine, și să facă din ea centrul vital al existenței lor.

În sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în cadrul sfintei Liturghii, sunt binecuvântate lumânările. Noi venim la biserică purtând în mână o lumânare pe care o aprindem. Este momentul cel mai frumos și mai potrivit ca să ne amintim fiecare de angajamentele bune luate în fața lui Dumnezeu și să reînnoim aceste angajamente, așa cum fac persoanele consacrate. Totodată să ne amintim și de cuvintele lui Isus: "Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l glorifice pe Tatăl vostru cel din ceruri!" (Mt 5,16).

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

2 februarie: Iași: Sfânta Liturghie celebrată de PS Iosif Păuleț, în solemnitatea Întâmpinarea Domnului, fiind și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate (2 februarie 2020). Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 1593.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat