Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoția este frumoasă! In memoriam pr. Cornel Cadar, la 40 de zile de la trecerea la Domnul

S-au împlinit, la 2 februarie 2020, 40 de zile de la trecerea la Domnul a pr. Cornel Cadar, redactor al Editurii "Presa Bună" din anul 1991 și până în ziua când Dumnezeu l-a chemat la sine, chiar în ziua de Crăciun a anului trecut, 25 decembrie 2019. Duminică, 2 februarie 2020, în Biserica Universală este sărbătorită Prezentarea lui Isus la Templu, la 40 de zile după nașterea sa, și totodată este și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, prilej de a ne aminti de vocația noastră la Preoție prin sacramentul Botezului.

Este greu să scrii la trecut despre pr. Cornel, cel alături de care ai străbătut aproximativ 30 de ani din viață într-o muncă asiduă la Editura "Presa Bună" din Iași, unde ți-a devenit nu numai mentor, dar și frate în Cristos. Ne rămân amintirile, care ne ajută să alungăm din suflet durerea pierderii unei persoane dragi.

Eram o echipă tânără, plină de entuziasm, formată din preoți, surori, colaboratori animați de cel care avea să devină sufletul acestei mari familii care creștea de la o zi la alta.

Părintelui Cornel vreau să-i dedic aceste rânduri acum, la puțin timp după retragerea sa din această lume, simțind în același timp dorința de a-i mulțumi pentru cât ne-a dăruit în toți acești ani, pentru entuziasmul neobosit alături de noi și împreună cu noi.

Drumul a fost sinuos, sisific chiar, mai ales în primii ani, când nimeni nu avea cunoștințe în domeniul informaticii și despre cum ar fi trebuit salvate textele dactilografiate, cu atât mai mult cu cât ne lipseau experiența și pregătirea necesare unei asemenea activități, veneam fiecare din medii diferite, iar unii dintre noi eram la începutul vieții noastre religioase și o porneam practic de la zero.

De aceea, pot spune că acești primi ani la "Presa Bună" au fost pentru noi o adevărată școală, Universitatea noastră, în care am învățat toate etapele care dau viață unei publicații.

Știm cu toții, părintele Cornel a avut multe responsabilități pe parcursul celor 30 de ani de preoție, dar la Editura "Presa Bună" a fost de la începutul până la sfârșitul vieții sale.

Mi-am propus să vorbesc despre preotul Cornel mai mult decât despre omul care a fost, cu calități și limite, asemenea nouă, tuturor. Dar este foarte greu să separi omul de preotul care s-a dăruit total slujirii sale, și în tot ceea ce a făcut în cei 30 de ani de preoție a dat dovadă de seriozitate, de competență, de supunere față de superiori acceptând toate aceste responsabilități, deloc puține, fără să încerce să le refuze nici chiar atunci când, poate, se simțea ostenit.

Mărturisesc cu sinceritate că pr. Cornel m-a ajutat în creșterea mea spirituală, m-a ajutat să înțeleg că înainte de a fi exigent cu ceilalți trebuie să fim exigenți cu noi înșine, m-a ajutat să perseverez în munca mea pentru a răspândi Cuvântul scris. A știut să ne facă să înțelegem cât de importantă este munca noastră, deoarece, prin revistele și cărțile creștine, mesajul lui Cristos ajunge în locurile cele mai îndepărtate, unde, de multe ori, nici preotul nu putea să ajungă prea des.

I-am fost alături și în ultimele sale zile de viață și mi-am dat seama că o parte din el își începuse deja marea călătorie spre cer. Într-o zi, mi-a șoptit cu convingere: "Sora, vei vedea că până la Crăciun Dumnezeu mă va chema la sine". Și așa a fost. În dimineața zilei de 25 decembrie 2019 părintele Cornel a plecat în întâmpinarea Celui pe care l-a slujit cu dăruire totală și cu iubire.

Parafrazându-l pe părintele Cornel, cu cuvintele din Testamentul său spiritual, și eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru oportunitatea pe care mi-a dat-o de a lucra împreună.

Părintele Cornel a vestit Cuvântul lui Dumnezeu prin predici care trezeau inimile multora dintre noi, iar mesajele pe care ni le transmitea ne făceau să reflectăm asupra modului în care fiecare dintre noi trebuie să ne trăim viața de creștin. O predică a fost și testamentul său în care a scris: "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că, prin Isus Cristos, m-a făcut să-l cunosc, m-a învrednicit să mă cheme la sfânta Preoție, m-a însoțit și m-a întărit cu harul său pe cale. Este o mare cinste pe care el mi-a făcut-o, fără să am vreun merit. Pentru aceasta îi aduc laudă și-l binecuvântez". Avea un respect deosebit față de preoți. În cei aproximativ 30 de ani, mărturisesc că nu l-am auzit niciodată să spună un cuvânt jignitor la adresa preoților; surorile care au lucrat la editură pot da mărturie despre aceasta.

Sunt sigură că din convingere și cu sinceritate a scris în testament: "Consider că preoția este frumoasă și merită să te dăruiești și să-i slujești Lui... Cel mai frumos lucru de pe pământ este să-l cunoști pe Mântuitorul, să te lași prins de ceea ce a spus și a făcut el. Îi mulțumesc că m-a învrednicit să vorbesc și să scriu despre el. Mă rog ca Dumnezeu să pună în inima multora gândul de a lucra cu el pentru a fi cunoscut prin toate mijloacele: prin predică, internet, reviste, cărți, radio, tv. etc. Îi mulțumesc Domnului, de asemenea, pentru numeroasele binecuvântări cu care m-a copleșit în timpul vieții, că m-a făcut să cunosc atâtea persoane (episcopi, preoți, persoane consacrate, credincioși, colegi, rude, prieteni, familii, medici) cu care am împărtășit bucuriile vieții de pe pământ. Cei mai mulți m-au îmbogățit și mi-au influențat viața în bine... Pe toți care m-au cunoscut îi rog să se orienteze spre proverbul care zice: «Cele rele să se spele, cele bune să se adune», care nu fac altceva decât să reia cuvintele lui Isus într-o altă formă: «Dacă iertați oamenilor greșelile lor și Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greșelile voastre» (Mt. 6,16)... Pentru cei care n-au găsit încă drumul spre cer mă rog să-l găsească... Încrezându-mă în îndurarea și iertarea lui Dumnezeu, vă aștept pe toți în cer, unde este Maica Domnului și unde sfinții îi cântă Celui ce s-a jertfit. Mai este loc, multe locuri în cer!"

Da, părinte Cornel, cerul este dorul nostru și într-o zi ne vom revedea în el!

Sr. Lenuța Băcăoanu

* * *

Album foto: In memoriam pr. Cornel Cadar (5 martie 1964 - 25 decembrie 2019)

* * *

Articole in memoriam pr. Cornel Cadar:

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna februarie 2020

"Un om pentru care am o prețuire fără margini". In memoriam pr. Cornel Cadar

Drum bun spre cerul promis, părinte Cornel!

Horgești (BC): Funeraliile părintelui Cornel Cadar

La fereastră, sus în cer. Moment liric in memoriam pr. Cornel Cadar - cu pr. Eugen Budău

Părintelui Cornel Cadar, primul asistent spiritual al Acțiunii Catolice

O altfel de scrisoare către pr. Cornel Cadar

"Urmează ceva mai bun". In memoriam părintele Cornel Cadar

PS Petru Gherghel: "Părintele Cornel, un adevărat lider pentru generațiile tinere, un preot colaborator exemplar, iar acum susținător și vrednic prieten în cer, lângă tronul lui Isus"

PS Iosif Păuleț: In memoriam pr. Cornel Cadar

"Un om și un preot și un preot și un om". In memoriam pr. Cornel Cadar

Să te bucuri de tinerețea veșnică, părinte Cornel Cadar!

Iași (catedrală): Sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Cornel Cadar

"À Dieu, mon ami!" In honorem pr. Cornel Cadar

In memoriam pr. Cornel Cadar: Rămas bun, prieten drag!

Predici ale pr. Cornel Cadar la Liturghiile din catedrală transmise la Radio Iași (audio)

Radio Iași: In memoriam pr. Cornel Cadar

Crăciun fericit, pr. Cornel!

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 4597.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat