Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Binecuvântarea anuală a Centrului Medical Barticești

În capela Centrului Medical Barticești, sâmbătă, 1 februarie 2020, PS Iosif Păuleț a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Centrului Medical aflat sub tutela Episcopiei Romano-Catolice Iași. La celebrare au participat preoții coordonatori ai centrului, pr. Mihai Budău și pr. Daniel Budău, precum și un număr însemnat de medici, asistente, personal auxiliar, surori și pacienți ai Centrului.

În cuvântul de încurajare din capelă, Preasfințitul Iosif a dorit să transmită apropierea sa față de cei care își desfășoară activitatea aici și asigurarea că în munca socială și medicală desfășurată de personalul medical aici este Dumnezeu cel care conduce inițiativa. Foarte important este să ne punem încrederea în Cristos care se află în barca vieții noastre, iar atunci când apar furtuni sau pericole, asemenea apostolilor aflați pe lacul Genezaret în barca cu Isus în timpul furtunii, să-i cerem ajutorul și să fim convinși că îl primim. În cuvântul de încurajare, le-a transmis celor prezenți că în relațiile cu bolnavii și cu cei care suferă trebuie să aibă trei calități: răbdare, răbdare și răbdare.

După binecuvântarea arhierească oferită la finalul celebrării, Preasfinția Sa a trecut prin fiecare sector al Centrului Medical, a binecuvântat încăperile Centrului, dar și personalul medical și pacienții prezenți. Cu această ocazie, pacienților întâlniți le-a transmis și un cuvânt de încurajare și de alinare, cu îndemnul de a avea încredere în ajutorul Domnului și în operă desfășurată în acest edificiu medical.

La finalul rugăciunii, Preasfințitul a luat prânzul cu tot personalul participant la această sărbătoare, într-o atmosferă foarte destinsă, unde a avut posibilitatea de a cunoaște mai bine persoanele colaboratoare ale centrului, dar și bucuriile și încercările inerente într-o astfel de structură.

Vă reamintim faptul că Centrul Medical Barticești funcționează sub egida Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor" din Barticești. Prima idee unui astfel de centru i-a aparținut părintelui Mihai Rotaru, în anii grei ai comunismului. Din cauza condițiilor de atunci, părintele nu a reușit să-și ducă la îndeplinire dezideratul și chiar a plătit cu prețul vieții îndrăzneala de a lupta pentru așa ceva.

După evenimentele din decembrie 1989, libertatea adusă Bisericii locale a permis împlinirea acestui vis. Astfel, părintele Alois Fechet, cu multă tenacitate și efort, a ridicat prima parte a structurii medicale, care de la început a fost numit în zonă "Spitalul din Barticești". După anul 2008, actualul director a continuat lucrările și a construit a doua parte a clădirii, destinată în exclusivitate recuperării medicale și cazării.

În momentul de fata Centrul Medical Barticești își desfășoară activitatea în aproape toate specialitățile medicale, are un laborator de analize medicale modern, centru de imagistică, posibilități de investigații cu aparatură modernă în mai multe specialități medicale, dar și un centru modern de tratament în domeniul recuperării, cu aparatură de ultima generație. Pe lângă acestea, aici se poate beneficia și de proprietățile curative excepționale ale apei salinizate natural și încălzite (în interior), din cele două piscine ale Centrului. Actualmente, la dispoziția pacienților lucrează aproape 100 de angajați: medici specialiști din centrele universitare, asistenți medicali, kinetoterapeuți, farmaciști, personal auxiliar și surori.

Prin tot ceea ce se realizează la acest centru, întregul personal dorește să răspundă exigentei evanghelice proclamate de către Isus: "Am fost bolnav și m-ați vizitat" (Mt 25,36), și "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Cu mulțumirile aduse Preasfințitului Iosif pentru grija pe care ne-o poartă, dar și tuturor colaboratorilor noștri, pentru generozitatea manifestată în grija față de cei bolnavi precum și tuturor binefăcătorilor noștri, vă încredințăm rugăciunilor dumneavoastră această operă a diecezei, pentru a putea fi mereu disponibili în împlinirea misiunii încredințate nouă de către Dumnezeu.

Pr. Mihai Budău


 

lecturi: 2783.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat