Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Pildești la Simionești: A trăi împreună fără bariere

În fiecare an, în luna ianuarie, ni se oferă o ocazie deosebită pentru a ne întâlni cu cei care, având un cult diferit, poartă aceeași flacără a iubirii care se adăpostește în sufletele tuturor creștinilor de bună voință.

Cercetașii catolici din Pildești, fideli tradiției și ascultând de rugăciunea lui Isus: "Tată, ca toți să fie una" (In 17,21), au organizat o vizită la comunitatea ortodoxă din Simionești, comuna Cordun. Duminică, 26 ianuarie 2020, un grup de peste 40 de cercetași de toate vârstele au participat la o întâlnire specială la biserica ortodoxă din Simionești, cu hramurile "Botezul Domnului" și "Sfinții Părinți Ioachim și Ana".

După o primire călduroasă în interiorul frumoasei bisericii, recent restaurată și așa de frumos pictată, (în imagini ce ne invită să fim împreună cu cei din cer), părintele paroh Vasile-Romeo Trofin ne-a îmbogățit spiritual cu îndemnurile sale. Tot Sfinția Sa a fost cel care a coordonat dialogul vizitatorilor răspunzând la diverse întrebări adresate de ramura cercetașilor "temerari".

Momentul culminant al întâlnirii a fost rugăciunea în comun. Ortodocșii și catolicii s-au recules pentru a cere de la Dumnezeu darul unității pentru toți cei care avem credință în același Dumnezeu, așa cum ne-a spus frumos un localnic din Simionești. Am cântat împreună și ne-am rugat "Tatăl nostru" cu mâinile deschise celor de lângă noi; în același timp doi tineri din Simionești au apropiat luminările lor aprinse până ce flacăra a devenit una singură.

Înainte de a pleca acasă pe jos, enoriașii din Simionești ne-au servit cu mare bucurie și căldură un ceai și dulciuri ce ne-au întărit pentru a suporta mai ușor drumul de întoarcere la Pildești. Putem să proclamăm, așa cum a spus sfântul Paul locuitorilor insulei Creta, că "au arătat bunăvoință neobișnuită" (Fap 28,2) când tinerii din Pildești au poposit duminică la Simionești. Laus Deo! Chiar dacă ținta activității ecumenice poate va avea nevoie de câteva generații pentru a fi complet atinsă, în această duminică de ianuarie am simțit că putem fi mai aproape de frații noștri atunci când cu mare deschidere suntem primiți în a cunoaște mai bine frumusețea diversității.

Vrem să trimitem părintelui Vasile și credincioșilor din comunitatea Simionești binemeritate Mulțumiri! Prin voi a pus Dumnezeu în sufletele noastre o sămânță care va încolți, va crește și va da roade!

Liderii Scout din Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 ianuarie: De la Pildești la Simionești: A trăi împreună fără bariere

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1765.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat