Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Bibliei

Din dorința papei Francisc, Duminica Bibliei se celebrează în întreaga Biserică Catolică în a treia duminică din Timpul de peste an. PS Iosif Păuleț a prezidat sfânta Liturghie în catedrală, duminică, 26 ianuarie 2020. Au participat la sărbătoare PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Eduard Patrașcu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Biblică, preoți din Curia episcopală și numeroși credincioși.

Prin scrisoarea apostolică Aperuit illis, Sfântul Părinte papa Francisc, luând în considerare multele cereri venite din partea credincioșilor și a clerului din întreaga lume, de a pune în centrul atenției Cuvântul lui Dumnezeu, a stabilit pentru întreaga Biserică o Duminică a Bibliei. În Dieceza de Iași aceasta Duminică a fost instituită încă din anul 2017 și fixată pentru duminica a patra din Postul Mare. De acum înainte, duminica a treia de peste an rămâne dedicată Bibliei, Cuvântului lui Dumnezeu, pentru ca să fie răspândit, cunoscut și aprofundat.

În catedrală a avut loc o sfântă Liturghie solemnă prezidată de PS Iosif Păuleț, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel, doi preoți bibliști: pr. Eduard Patrașcu, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Biblică, și pr. Iosif Antili, care a ținut predica.

"Vrem să facem o adevărată sărbătoare în această duminică, preamărindu-l pe Dumnezeu și mulțumindu-i pentru cuvântul său din Scripturi. Sfântul Augustin scrie atât de frumos: «Ceea ce se găsește în Biblie este deopotrivă profund și divin. În ea putem descoperi adevărul pur și în același timp o doctrină capabilă să recreeze și să reînnoiască sufletele»".

Pr. Iosif Antili, în predica pe care a ținut-o, a scos în evidență valoarea Sfintei Scripturi neconcurată de nicio altă carte pentru existența fiecărui creștin, pentru viața fiecărui om. La începutul predicii a lansat această întrebare: "Care este cartea pe care noi o iubim în familie?" Sensul Duminicii Bibliei este mai întâi acela de a lămuri care este rolul pe care îl joacă în viața noastră Sfânta Carte, în viața personală și în cea comunitară. Dacă Sfântul Părinte a instituit o duminică dedicată ei, înseamnă mai multe lucruri: că există o anumită carență în privința cunoașterii ei; că accesul la lectura Bibliei trebuie ușurat pe cât posibil; că viața spirituală a oamenilor trebuie să se inspire din paginile ei.

Cu privire la Biblie, predicatorul a vorbi de zece prejudecăți vizavi de Biblie: lipsa timpului acordat citirii ei, caracterul periculos și derutant al Bibliei; conținutul ei poate inspira teamă; fixația pe anume teme; ea marca pocăiților; Biblia este manual preotului; ea se citește în Biserică, nu în altă parte; cei care studiază Biblia sunt străini de lume; izvor pentru tot felul de întrebări; ocupațiile multe nu permit citirea ei.

Printre recomandările făcute, părintele predicator a cerut ca fiecare familie să-și procure o Biblie. Părinții pot recurge la anumite conținuturi din cuprinsul ei adecvate copiilor, pentru ca aceștia să fie obișnuiți de mici cu ascultarea cuvântului lui Dumnezeu. Ea poate o fi o sursă, un izvor inepuizabil pentru soluționarea problemelor și pentru depășirea dificultăților, pentru că în paginile ei fiecare om se descoperă pe sine și simte totodată că Dumnezeu i se descoperă.

"Nu eu, ci Sfântul Părinte ne întreabă pe unul fiecare dintre noi: Tu ce faci pentru Biblie?", a fost întrebarea care a încheiat predica.

Cuvântul lui Dumnezeu, atât de la îndemână tuturor, chiar și prin accesarea unei simple aplicații la telefon, vrea să fie citit și meditat, pentru o viață trăită în cunoașterea voinței lui Dumnezeu și în împlinirea ei.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 1088.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat