Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc alege un nou secretar: este părintele Gonzalo, preot printre copiii străzii

De Domenico Agasso jr

La patru zile după ce a fost ales de conclav, Bergoglio se pregătea să celebreze prima sa Liturghie cu credincioșii ca pontif. În mulțime în afara Porții "Sfânta Ana" papa a recunoscut un preot, căruia i-a cerut să-l însoțească în biserică. Și la sfârșitul celebrării, Francisc l-a prezentat oamenilor pe acest preot, cerând să se roage pentru el și pentru operele sale pentru și cu copiii săraci. După aproape șapte ani, părintele Gonzalo Aemilius devine secretar personal al episcopului de Roma. Prezintă asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

"Papa Francisc l-a chemat ca secretar personal al său pe părintele Gonzalo Aemilius, din clerul din Montevideo, în Uruguay", comunică nota vaticană.

În acea zi de 17 martie 2013, papa Francisc a afirmat, pe neașteptate: "Vreau să vă fac cunoscut un preot care vine de departe, a venit, un preot care de mult timp lucrează cu copiii străzii, cu drogații. Pentru ei a deschis o școală, a făcut atâtea lucruri pentru a-l face cunoscut pe Isus, și toți acești tineri și tinere de pe stradă astăzi lucrează cu studiul pe care l-au făcut, au capacitate de lucru, cred și-l iubesc pe Isus. Eu îți cer, Gonzalo, vino să saluți oamenii: rugați-vă pentru el. El lucrează în Uruguay, este fondator al «Liceo Jubilar Juan Pablo II»: el face această muncă. Nu știu cum a ajuns astăzi aici: o să aflu! Mulțumesc. Rugați-vă pentru el". O întâlnire și o scenă care, astăzi, asumă și o valoare "profetică".

Părintele Gonzală s-a născut la 18 septembrie 1979, a fost hirotonit preot la 6 mai 2006 și este doctor în teologie.

Se cunosc din 2006, Francisc și noul său secretar, de când cardinalul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires i-a telefonat pentru că auzise de munca lui cu copiii străzii. Preotul uruguayan Gonzalo Aemilius ia locul părintelui Fabian Pedacchio, preotul argentinian care a lucrat alături de Francisc din 2013 până în 2019, întors în decembrie trecut la funcția sa în Congregația pentru Episcopi.

Provenind dintr-o familie înstărită din Montevideo, o bunică evreică și părinți necredincioși - informează Vatican News - Gonzalo Aemilius s-a convertit în timpul liceului, "impresionat de zâmbetul și de bucuria de pe fața unor preoți care-i ajutau pe copiii străzii în pofida amenințărilor cu moartea".

Decide să se facă preot și să-și dedice viața copiilor săraci și abandonați din țara sa.

Părintele Aemilius a fost director al Liceo Jubilar Juan Pablo II din Uruguay și a studiat timp de doi ani teologie la Roma.

Preotul uruguayan ales de Francisc se va alătura actualului secretar particular, părintele egiptean Yoannis Lahzi Gaid.

Intervievat de L'Osservatore Romano în ziua de după Liturghia de la "Sfânta Ana", a povestit că îl impresiona la arhiepiscopul de atunci Jorge Mario Bergoglio capacitatea de a integra valori diferite și îndreptate într-o unică direcție: "A trăi experiența acestei capacități a fost decisiv în viața mea. M-a învățat să scot ceea ce este mai bun în fiecare individ, oricât de diferit ar putea să fie de toți ceilalți și să-l fructific pentru binele tuturor".

Apoi a spus părintele Gonzalo despre Bergoglio, tot la L'Osservatore Romano: "M-a impresionat mult când, în timpul liturghiei din Joia Sfântă celebrată într-un cartier asemănător cu o favella braziliană, unde circulau multe droguri, a făcut spălarea picioarelor pentru dependenți de droguri și bolnavi de SIDA cu o duioșie tulburătoare. Și cu gestul său a salvat foarte mulți locuitori din cartier, prizonieri ai acelui mecanism teribil care sunt drogurile și drumul lor".

(După Vatican Insider, 26 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1467.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat