Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Un weekend cu familiile în familie"

În zilele de 25 și 26 ianuarie 2020, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Asociației "Familiaris consortio", la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian a avut loc întâlnirea de iarnă a familiilor. Au fost prezente în jur de 40 de familii, provenite din mai multe parohii ale diecezei. Printre invitații speciali i-am găsit pe: PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, pr. dr. Iosif Antili, părinții capucini de la Roman și Iustina Irimia-Cenușă, interpretă de folclor din zona Botoșani.

Întâlnirea a debutat sâmbătă, 25 ianuarie, la ora 12.00, cu sfânta Liturghie, celebrată în mod solemn de către PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Fiind pentru prima dată în calitate de episcop la o astfel de întâlnire, Preasfințitul și-a arătat satisfacția și prețuirea pentru fiecare familie prezentă, dar și grija pastorală pentru toate familiile diecezei. "Ce ne-am face fără familie?, spunea episcopul Iosif. De acolo venim cu toții, ei îi datorăm existența și educația noastră umană".

Fiind sărbătoarea convertirii sfântului apostol Paul și încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea în credință, Preasfințitul a amintit nevoia de convertire continuă a fiecărui membru din familie. "Fără Dumnezeu, care este iubire, nu putem trăi, a continuat episcopul. El e cel care ne-a trimis în această lume, la el trebuie să ne întoarcem după această viață", aluzie la tema întâlnirii: "Familia, împreună pe drumul mântuirii".

După prânz, ajutat de câteva imagini, în stilul său propriu, pr. dr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familie în Dieceza de Iași, ne-a purtat cu răbdare și interes în tot ceea ce înseamnă planul pe care Dumnezeu îl are cu familia. "Nu este o întâmplare că Dumnezeu pune un bărbat lângă o femeie și o femeie lângă un bărbat și îi cheamă la viața de familie. O face tocmai pentru că știe că doar cei doi, susținându-se reciproc, pot să meargă împreună pe drumul mântuirii, prin tot ceea ce înseamnă «și la bine, și la greu» din viața de familie".

Un moment aparte a fost intervenția doamnei Iustina Irimia-Cenușă, din grupul "Fetele din Botoșani". Prin cântec și voie bună, interpreta botoșăneancă ne-a amintit că viața nu e numai "muncă și facturi", ci are și momentele ei frumoase.

După momentul de destindere a fost rândul pr. dr. Iosif Antili. Specialist în Sfânta Scriptură, părintele Iosif ne-a ajuta să înțelegem misterul mântuirii familiei. "Familia este calea pe care Dumnezeu îl cheamă pe om la sfințenie încă de la începutul creației, spunea părintele. Pierderea paradisului pământesc echivalează cu pierderea harului. Cristos este cel care redă harul și care îi pune pe soți pe drumul mântuirii".

A urmat un moment de rugăciune, unde am mulțumit împreună pentru darul familiei și l-am rugat pe Dumnezeu să ne mențină mereu în împlinirea voinței sale.

Seara a fost din nou momentul destinderii. Ajutați de jocul "Piticotul familiei", am redescoperit "iubirea care ne-a unit". "Spune ceva din inimă, fă o declarație de iubire, șoptește ceva la ureche, ce ai prefera să nu știe copiii, unde ai vrea să mergi în vacanță" etc. sunt doar câteva din provocările pe care le-am descoperit pe tabla de joc. Atmosfera s-a destins și prin răspunsurile pe care fiecare a trebuit să le dea la întrebările aflate în spatele numerelor de pe tabla de joc.

Duminică, după ce ne-am trezit, ne-am rugat, am luat micul dejun, apoi am fost invitați de către Frații Capucini să luăm contact cu realitatea pe care a cunoscut-o și conaționalul nostru, fericitul Ieremia, în mănăstirea capucină de la Napoli și din Ordinul Fraților Franciscani Capucini.

Seria conferințelor a fost încheiată de către doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, care ne-a vorbit despre "vestea cea bună a zilelor noastre", și anume că "familia este cale spre sfințire". "Binele familiei, momentele dificile sau mai ales ele, sunt tot atâtea mijloace care ne aseamănă cu Isus. Doar purtând crucea vieții cu răbdare, putem să ne mântuim".

Întâlnirea familiilor s-a sfârșit cu sfânta Liturghie celebrată de pr. Felician Tiba, care a subliniat încă o dată cât de frumoasă este viața de familie și cât de mult depinde doar de soți să o perceapă ca atare. Folosindu-se de textul din evanghelie, părintele a subliniat vocația familiei de a fi misionară a iubirii lui Dumnezeu.

Mulțumim organizatorilor, părintelui Adrian Faraoanu pentru găzduire, surorilor din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", pentru că au avut grijă de copii în toată perioada întâlnirii, doamnelor care au pregătit hrana, episcopului care ne-a susținut și ne susține în drumul nostru de familie, dar și tuturor familiilor prezente care au dat din timpul lor fiind prezente la Traian.

Mihai și Cristina Aghiorghesei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-26 ianuarie: Traian: "Un weekend cu familiile în familie"


 

lecturi: 1923.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat