Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, sărbătoarea Convertirea sfântului Paul, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc încheierea solemnă a celebrărilor ecumenice din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

S-au unit în cântare și rugăciune evlavioasă cu dor de cer și de reconciliere PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. decan și paroh Paul Budău, preoți din parohiile ieșene și de la Seminarul "Sf. Iosif" din Iași, precum și credincioși care poartă dorința lui Isus "Ca toți să fie una" (In 17,21) în inimi candide și încrezătoare.

Tema acestei zile a fost Generozitatea: a primi și a dărui și a conchis atât de armonios întregul mesaj-invitație al acestei săptămâni: "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită" (Fap 28,2).

La cuvântul de învățătură, PS Iosif, în cuvinte și grai părintesc, care au interpelat cu seriozitate pe fiecare creștin, a detaliat în ce constă bucuria și generozitatea în a primi și în a dărui. Amintind de naufragiul navei, printre cei 276 de oameni, se afla și apostolul neamurilor, sfântul Paul, episcopul diecezei noastre a reliefat caracterul minunat al unității, excluzând orice fragmentare a gândurilor și a sentimentelor cu privire la locuitorii de pe insula Malta: "Erau oameni care și-au arătat bunătatea, disponibilitatea, iubirea lor față de semenii lor aflați în nevoi. Cei din navă au pierdut totul, dar au dobândit mult mai mult".

Explicând pericopa evanghelică a sfântul Matei (8,12-20) propusă spre proclamare și meditare, PS Iosif a orientat inimile și sufletele credincioșilor spre Isus, Fiul lui Dumnezeu, care, bogat fiind în milostivire, revelează imaginea blândă și generoasă a Tatălui ceresc. E un Dumnezeu care se arată în orice timp, în ciuda nevredniciei omului, împărțitor de nenumărate haruri și daruri, de iubire și milostivire, gata să redea vindecarea trupului și a sufletului.

"Îi stă bine unui copil al lui Dumnezeu" a mai precizat PS Iosif, să aibă recunoștință și generozitate, să le exprime în cuvânt și faptă prin a primi și a dărui, nu numai față cei care sunt în ambientul proximal profan sau sacru, ci și față de cei care pentru prima dată li se înfățișează cu diverse greutăți și nelămuriri.

Celebrarea a continuat apoi, cu mărturisirea credinței, cu rugăciunea universală, rugăciunea domnească și oferirea păcii - semn al iubirii și unității frățești.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel - episcop emerit a adresat o caldă și cordială mulțumire tuturor celor care au binevoit a participa pe parcursul întregii săptămâni la momentele de rugăciune, întărind credința și convingerea că Isus este mereu în mijlocul nostru.

Să ne dăruiască atotputernicul și milostivul Dumnezeu
harul unității cu gustul armoniei și al prieteniei!

*

Impresii:

  • "De puțin timp am cunoscut membrii unei familii creștine. De la ei am aflat de specificul acestei săptămâni cu notorietate mondială. Le sunt recunoscător că m-au primit în casa lor, că îmi oferă posibilitatea de a sta la masă și că arată o deschidere umană și religioasă aparte. Mă simt bine în compania lor. Dar mă gândesc deseori și îmi doresc atât de mult, deși nu sunt creștin, ca pe teritoriul țării mele natale unde conviețuiesc împreună creștini și necreștini să înceteze războiul care generează în minte și în suflet atâta zbucium și frică de moarte. În stilul nostru propriu de rugăciune îi încredințez celui Preaînalt, tot ce se întâmplă pe Pământ. Sentimentul de pace, de colaborare echitabilă și de solidaritate să-l dăruiască tuturor conducătorilor de state și fiecărui om simplu sau înrolat" (Ahmed, 56 ani).

  • "În această săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, mi-am propus ca intenție particulară să dea Domnul Sabaot tuturor oamenilor bucuria de a sărbători, cât mai curând, împreună și cât va dăinui lumea, cele mai sfinte și mântuitoare momente din viața pământească a lui Isus. Ar fi o comuniune deplină a Bisericii. Să străbată întreg Pământul cântul în diferite limbi și tonalități muzicale Astăzi s-a născut Cristos! și Cristos a-nviat!" (Elena, 58 ani).

  • "Că familia creștină întâmpină și se confruntă cu o paletă largă de obstacole de toate felurile, se pare că nu (mai) e o noutate. Și totuși, acolo unde este o unitate de și în iubire, de trăire în comun a credinței primită la Botez, se întrezărește o scânteie de speranță. A pune numai sub lupa gândirii umane, consumiste și moderne expresia așa e la noi din bătrâni sau așa e la voi acum, constituie o barieră de trăire autentică a credinței în familiile mixte. O rugăm pe sfânta Maria, Maica unității și a familiei, să intervină la Fiul ei, Isus, așa cum a făcut la nunta din Cana Galileii" (Cristina și Mircea, soți, 40 și 47 ani ).

    "Mărturisesc că uneori la școală sau când trec prin fața unei biserici mă cuprinde un sentiment de jenă dacă vreau să fac semnul sfintei cruci. Mi s-a explicat că semnul sfintei cruci este corect făcut atât de creștinii de rit latin, cât și cei de rit bizantin. Rugăciunea mea în această săptămână a fost: fiecare om, cu ajutor divin, să recunoască mai întâi în inimă și apoi în însemnarea cu semnul sfintei cruci (indiferent că este săvârșit de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, că se folosesc trei sau cinci degete) că Isus prin sfânta sa cruce ne-a adus mântuirea" (Eduard, 16 ani).

  • "Isus este Fiul lui Dumnezeu. E desăvârșit din veșnicie în natura sa umană și divină. Și totuși, în atotputernicia sa a încredințat oamenilor o dorință arzătoare a inimii sale preasfinte care încă este în așteptarea împlinirii... Ca toți să fie una (In 17, 21). Mă întreb din nou: Care este adevăratul motiv care împiedică realizarea unității între creștini, între popoare? Ce i-ar putea lipsi rugăciunii așa încât să pară că n-ar ajunge la Tronul milei și al harului, că n-ar fi pe gustul lui Dumnezeu? Care este carența din sufletele celor care îl imploră pe Dumnezeu? Un posibil răspuns de încurajare l-am găsit în cuvintele: Apropiați-vă de Dumnezeu și El se va apropia de voi (Iac 4,8). În această săptămână, am îngenunchiat cu smerenie în fața lui Isus Euharisticul și l-am implorat să reinstaureze și să revitalizeze roadele Duhului Sfânt în viața noastră de credință și de comuniune cu semenii" (Sr. Christiana, 36 ani).

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

* * *

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 708.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat