Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Petru Gherghel, cetățean de onoare al județului Iași

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a primit titlul de cetățean de onoare al județului Iași, în cadrul evenimentului "Vrerea nației române", care s-a desfășurat vineri, 24 ianuarie 2020, la Palatul Culturii din Iași, eveniment organizat de Consiliul Județean Iași.

Au mai primit titlul de cetățean de onoare al județului Iași ÎPS Teofan, arhiepiscop și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și Lucian Flaișer, fostul prefect și președinte al Consiliului Județean Iași.

Sunt primele persoane care au primit această distincție din partea Consiliului Județean Iași, hotărâre adoptată în cadrul ședinței Consiliului Județean Iași, desfășurată la 22 ianuarie 2020. Conform hotărârii, pot primi titlul de "Cetățean de onoare al județului Iași" personalitățile care, prin activitatea și realizările lor, au promovat numele și imaginea Iașiului în diverse domenii de activitate.

Diplomele și medaliile au fost înmânate de președintele în funcție, Maricel Popa, în cadrul manifestării culturale "Vrerea nației române", organizată pentru a celebra 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În cadrul acestei manifestări, au fost momente artistice susținute de artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri", Opera Națională Română Iași, Filarmonica Iași, actori de la Teatrul din Chișinău și din Ucraina, Ansamblul folcloric "Constantin Arvinte", dar și diferiți interpreți de muzică populară.

Luând cuvântul, PS Petru Gherghel și-a manifestat gratitudinea și surprinderea pentru distincția primită, acest titlu oferindu-i "ocazia să mă întreb ce am făcut ca să-l merit și ce am datoria de a face mai departe pentru comunitatea în mijlocul căreia mi-am stabilit căminul încă din anul 1956, chiar în inima județului Iași". Provenind din județul Neamț, "istoria vieții mele a fost să fie în cea mai mare parte trăită în acest minunat oraș... și așa port amprenta fericită a unui romașcan moldovean, împământenit în acest județ, Iași", spunea Preasfințitul Petru, după care a îndreptat către toți îndemnul pe care l-a adus papa Francisc în vizita de anul trecut din România: "Să mergem împreună!", "ca un adevărat program uman și creștin".

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 1519.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat