Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a treia de peste an - Anul A - 2020 (Duminica Bibliei)

Is 8,23b-9,3; Ps 26; 1Cor 1,10-13.17; Mt 4,12-23

"Isus predica evanghelia împărăției și vindeca orice boală și orice suferință în popor" (Mt 4,23).

Salutăm cu bucurie inițiativa Sfântului Părinte papa Francisc de a dedica o duminică din anul liturgic cinstirii Bibliei. Biblia este pentru noi ca o mamă care ne hrănește zilnic și pe care tot zilnic o putem îmbrățișa, dar ca și mama este bine ca Biblia are o zi a ei în care să o cinstim în mod deosebit.

Mi-a plăcut să văd cum Sfântul Părinte, continuând și dezvoltând învățătura lui "Dei Verbum" de la Conciliul Vatican II și a lui "Verbum Dominini" de la Sinodul despre Cuvântul lui Dumnezeu din 2008, și-a exprimat intenția de a institui această duminică a Bibliei încă din 2016 prin scrisoarea apostolică "Misericordia et miseera", ca apoi prin scrisoarea apostolică "Aperuit illis" din 30 septembrie 2019, să stabilească "Duminica Bibliei", în duminica a treia de peste an, solemnitate care va da un nou elan inițiativei pastorale a Noii Evanghelizări, mișcării ecumenice dintre creștini și dialogului dintre creștini și evrei, care au la inimă Biblia.

În dimineața zilei de duminică, 26 ianuarie 2020, la ora 10.00, papa Francisc va prezida sfânta Euharistie în bazilica "Sfântul Petru", cinstind Biblia, prin întonarea ei solemnă chiar de la început. Pe altar va fi așezată cu această ocazie statuia Stăpânei Noastre de la Knock, patroana Irlandei, care va ajunge pentru această ocazie de la sanctuar însoțită de un grup de credincioși irlandezi. Pentru cei care nu știu, apariția Fecioarei la Knock a avut loc la 21 august 1879, ora 20. Pe vremea aceea locuitorii acelei regiuni a Irlandei erau loviți de foamete și sărăcie, șomaj și emigrare. Apariția Maicii Domnului la acel moment a fost un semn de speranță, mângâiere și încurajare în dificultăți. Fecioara Maria a apărut pe peretele de sud a bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" din Knock. Cincisprezece persoane -bărbați, femei și copii - de vârste diferite, între șase și șaptezeci și cinci de ani, au fost martorii apariției pe o ploaie torențiala de două ore, în timp ce se rugau Rozariul. Deși ei toți erau uzi leoarcă, nici o picătură de ploaie nu a căzut în direcția peretelui bisericii unde a avut loc apariția și unde pământul a rămas uscat. Toți acești martori au văzut-o clar pe sfânta Fecioară Maria, îmbrăcată în haine albe, cu un trandafir auriu pe frunte și o coroană strălucitoare pe cap. În dreapta ei era sfântul Iosif și în stânga era sfântul Ioan apostol. În spatele lor, pe un altar simplu era apărută o cruce și Mielul victorios, ca în viziunea din Apocalips, iar de jur împrejur o mulțime de îngeri (cf. Ap 5,11-12). Deși Fecioara Maria în această apariție nu vorbește, rămâne în tăcere, parcă indicând atitudinea fundamentală în fața misterului, totuși întreaga apariție "vorbește", prin prezența apostolului Ioan care reprezentă Evanghelia, pe care toți trebuie să ne-o însușim și s-o trăim. Deci, în centrul apariției este misterul pătimirii, morții și învierii lui Isus, sinteza și inimă evanghelizării.

Pentru că suntem în "Duminica Bibliei", să vedem mai întâi să vedem ce este Biblia. Cuvântul "Biblie" provine din limba greacă și înseamnă "carte". Cartea Bibliei este mai mult decât o carte, ea este o bibliotecă care cuprinde 73 de scrieri cu conținut diferit: istoric, profetic, sapiențial, didactic, normativ, apocaliptic etc. scrieri compuse și redactate în circa 1500 de ani, atât înainte de Cristos (Vechiul Testament: 46 de cărți), cât și după Cristos (Noul Testament: 27 de cărți). Despre Biblie s-a spus că este scrisoarea lui Dumnezeu către oameni. Dar ea este mai mult decât o scrisoare obișnuită, este o scrisoare de dragoste ce cuprinde o cerere în căsătorie din partea lui Dumnezeu pentru orice om. Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, dorește să intre în cea mai apropiată legătură de dragoste cu orice om și îi trimite această cerere prin Biblie, așteptând în același timp un răspuns sincer. Este cel mai important răspuns pe care omul îl poate da vreodată, căci de el depinde soarta lui veșnică.

Isus Cristos este personajul central al Bibliei, căci întreaga Biblie vorbește despre el. Vechiul Testament prezice venirea și pregătește venirea lui în lume. Iar Noul Testament descrie în amănunt împlinirea profețiilor referitoare la venirea și lucrarea sa mântuitoare în lumea de păcat. Isus este acela care ne vorbește că în Dumnezeu, deși unic, sunt trei persoane divine distincte: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, persoane divine egale în putere, mărire și cinste, persoane care se iubesc între ele și care ne iubesc și pe noi și întreaga creație: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Pentru că Dumnezeu nu l-a trimis pe Fiul său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin el" (In 3,16-17). "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi. 14 Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc" (In 15,13-14). "Iubirea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat" (Rom 5,5).

Deși Decalogul dat pe Muntele Sinai a fost scris de însuși degetul lui Dumnezeu (cf. Ex 31,18), totuși Dumnezeu pentru a ne da Biblia s-a folosit de oameni cu personalități și stiluri diferite de scriere, cu mențiunea că el singur este autorul ei, căci el însuși a dictat-o autorilor sacri. De aceea, sfântul Petru, unul din cei cărora Dumnezeu i-a dictat două scrieri din Biblie, spune: "Nicio proorocie n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt" (1Pt 1,21). Dumnezeu i-a inspirat în mod divin pe fiecare dintre scriitorii Bibliei pentru a scrie exact ceea ce a dorit el să transmită lumii. De aceea, sfântul Paul, un alt scriitor căruia Dumnezeu i-a dictat de niște cărți biblice, spune: "Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună" (2Tim 3,16-17). Apoi face mențiunea că fiecare cuvânt din fiecare capitol al Bibliei este inspirat de Dumnezeu (cf. 1Cor 2,12-13).

Biblia a fost dată odată pentru totdeauna, pentru beneficiul tuturor creștinilor și tuturor oamenilor (cf. Iuda 1,3), de aceea nimeni nu are voie să scoată sau să adauge ceva la Biblie fără a cădea sub pedeapsa lui Dumnezeu (cf. Dt 4,2; Prov 30,5-6; Ap 22,17-18), de aceea nimeni nu trebuie să mai caute și să aștepte o altă Revelație.

Biblia este o carte care deține o autoritate și o putere pe care nu o are nici o altă carte de pe pământ nu le deține. Această autoritate și putere se văd din nenumăratele vieți care au fost transformate și schimbate prin citirea ei, căci: "Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii" (Evr 4,12).

Chiar dacă Biblia a fost scrisă de mai bine de 40 de oameni de-a lungul unei perioade de peste 1500 de ani, acuratețea și relevanța ei pentru toate timpurile rămân neschimbate. Prin Biblie Dumnezeu răspunde la întrebările vitale ale fiecărui om: Care este scopul vieții? De unde vin eu? De unde răul în lume? De ce trudesc, sufăr și mor? Există viață după moarte? Cum aș putea ajunge la mântuire? De ce trebuie să mă lupt să fac binele? Apoi Biblia oferă sfaturi și îndrumări valoroase referitoare la viața noastră de zi cu zi, precum: Cum trebuie să mă port în familie și în societate? Cum pot avea o căsătorie reușită și fericită? Cum pot fi un prieten bun? Cum pot fi un părinte bun? Cum pot să mă schimb în caracterul meu? Ce contează cu adevărat în viață? Cum aș putea să trăiesc fără să regret trecutul meu? Cum aș putea să-i fiu plăcut lui Dumnezeu? Cum pot găsi iertarea? Cum este posibil să fac față momentelor grele și circumstanțelor nefericite din viață? etc.

Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, este asemenea legilor naturii și chiar mai mult decât atât. Poți să o ignori, însă o vei face cauzându-ți durere și suferință, la fel cum s-ar întâmpla dacă cineva ar ignora legea gravitației. Mesajul Bibliei trebuie luat ca un întreg. Biblia nu este o carte din care suntem liberi să alegem numai ceea ce ne place, ea trebuie luată integral. Multor oameni le plac versetele care vorbesc de dragostea lui Dumnezeu, dar nu le plac versetele care vorbesc de judecata lui Dumnezeu împotriva păcătoșilor. Însă, nu putem rupe Biblia și să alegem din ea doar ceea ce ne place. De aceea și avertismentul: "Oricine ține toată Legea, dar o calcă numai într-o privință, se face vinovat de toate" (Iac 2,10). Mă uitam pe o statistică a accesării cărților biblice Online și am văzut o diferență uriașă între accesarea cărții Cântării Cântărilor care expune poetic dragostea lui Dumnezeu față de om și accesarea Profeților mici care vorbesc tot poetic despre pedepsele care îi așteaptă pe păcătoși. Regelui David i-a plăcut iubirea lui Dumnezeu față de el atunci când l-a luat de la stână și l-a făcut rege biruitor de uriași (cf. 1Sam 17,31-51), dar nu i-a mai plăcut porunca contra adulterului (cf. 2Sam 11,2-5). Și așa cum David a experimentat bucuria iubirii, a experimentat și durerea și urmările păcatului.

Deși toată Scriptura ne învață că Isus Cristos este singura Cale, singurul Adevăr și singura Viață și că nu este altă de mântuire decât prin el (cf. In 14,6, Fap 4,12) și că nu va trece cerul și pământul ca toate lucrurile referitoare la el și la noi să nu se împlinească (cf. Mt 5,17-18), totuși sunt oameni și chiar unii creștini care deși pecetluiți cu "lumina" lui Isus la Botez, urmează încă întunericul (cf. In 3,19). Martoră în acest sens ne este o parte din lumea creștină din toate timpurile, parte descrisă bine în lectura a doua de astăzi (cf. 1Cor 1,10-13.17), care în loc să-l urmeze pe Isus în numele căruia au fost botezați și astfel să trăiască în pace și armonie cu el și cu semenii, urmează încă vrăjmașul cel vechi și trăiesc în dezbinați cu Isus și cu semenii.

La polul opus ne este prezentat astăzi psalmistul, ale cărui cuvinte le-am împrumutat și le-am cântat astăzi, psalmist care este imaginea adevăratului credincios în care strălucește încrederea totală în Cel care este lumina, mântuirea și tăria vieții sale. Iată ce spune el: "Domnul este lumina și mântuirea mea, de cine mă voi teme? Domnul este apărătorul vieții mele, de cine mă voi înfricoșa? Un lucru cer de la Domnul și pe acesta îl caut: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieții mele, ca să privesc frumusețea Domnului și să vizitez sanctuarul său. Cred că voi vedea bunătățile Domnului pe pământul celor vii. Așteaptă-l pe Domnul, fii tare, întărește-ți inima și nădăjduiește în Domnul" (Ps 27,1.4,13-14)!

Dar și celelalte două lecturi propuse pentru duminica de astăzi, adeveresc mesajul Bibliei: Refuzul lui Dumnezeu este întuneric și moarte, iar primirea lui este lumină și viață. Mai întâi prima lectură, (cf. Is 9,1-4) pentru a cărei înțelegere trebuie să citim și un capitol înainte. Două mari personaje domină Isaia 8: Unul, nespus de prețios și de mângâietor, este Mesia cel promis simbolizat în apele Siloe, care înseamnă "trimis" (cf. In 9,7) și celălalt, aflat la polul opus, este înspăimântătorul Asirian, puternicul vrăjmaș al lui Israel. Pentru că poporul l-a refuzat pe Cel dintâi, a avut de-a face cu cel de-al doilea, fiind acoperit, copleșit de "apele multe și vijelioase" aducătoare de întuneric și moarte. Exact ca la primul păcat când omul l-a refuzat pe Dumnezeu, a căzut sub jugul amar al celui rău. În timp ce cap. 8 se încheie cu "întunericul greu" în care Israel umblă ca un orb, bâjbâind, din cauza neascultării, Isaia 9, 1-3 de unde este luată prima lectură de astăzi se deschide cu "o mare lumină" strălucind înaintea poporului ales. Citarea acestui pasaj în evanghelia zilei (cf. Mt 4,12-23), ni-l arată în acțiune pe Mesia cel promis venit tocmai în mijlocul celor care odinioară l-au respins. Zabulon și Neftali, adică Galileea neamurilor, este locul unde Isus, lumina lui Dumnezeu a strălucit pentru oamenii aflați în întuneric (cf. In 9,5), căci Cafarnaum care face parte din teritoriul lui Dumnezeu doborât cândva de Asirian în întuneric și moarte, simbol al omului neascultător doborât de satan în întuneric și moarte, a văzut lumina prin venirea lui Isus care predica evanghelia împărăției și vindeca orice boală și orice suferință în popor" (Mt 4,23) și acum prin cei care au primit lumina lui a fost "înălțat până la cer" (cf. Mt 11,23), ca simbol al ridicării tuturor păcătoșilor dispuși să iasă din întunericul păcatelor lor și să-l urmeze pe Isus, Lumina (cf. In 1,9), după exemplul primilor ucenici. Simon și Andrei, Iacob și Ioan, sunt doar primii dintr-un lung șir de oameni care până la revenirea lui Isus în slavă, vor veni la credință de pe întreaga față a pământului. Și pentru unul fiecare dintre noi, prin întruparea lui Cristos, a sosit clipa decisivă, ca să primim lumina Cuvântului lui Dumnezeu și apoi să o dăm mai departe, așa cum simbolic face în noaptea de Paști, când se administrează Botezul. Fericită va fi ziua când ne vom hotărî să trăim după Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup în Cristos, căci nu o vom uita niciodată (cf. Mt 19,27-29)!

Cuvântul lui Dumnezeu este o lumină dată de Dumnezeu pentru cărările vieților oamenilor (cf. Ps 119,105). Avem trei sfinți cu numele de Francisc iubitori și vestitori ai Cuvântului lui Dumnezeu, care deși trecuți din viață la Domnul, continuă să facă bine sufletelor: Sfântul Francisc din Assisi (1181-1226), diacon, care l-a copiat pe Isus în zelul său pentru câștigarea sufletelor, care știa Biblia pe de rost că a putut să o vândă și să dea prețul ei săracilor și care o predica pretutindeni mai mult cu viața decât cu vorbele. Sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552), preot, care își spunea mereu cu sfântul Paul: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!" (1Cor 9,16), care a străbătut India, Malacca, Insulele Moluce și alte insule încă în stare sălbatică, pentru a le duce vestea cea bună a mântuirii prin Cristos. El spunea: "În aceste locuri, foarte mulți nu se fac creștini, deoarece nu este cine să-i facă creștini. Deseori îmi vine în minte să străbat universitățile din Europa, mai ales pe cea din Paris, să strig pretutindeni ca un nebun și să-i apostrofez cu aceste cuvinte pe cei care au mai multă știință decât iubire: «Vai, cât de multe suflete sunt excluse din cer și aruncate în iad din cauza voastră»". Sfântul Francisc de Sales (1567-1622), episcop, care a lăsat magistratura pentru Evanghelie, a inventat un nou stil de evanghelizare: tipărea predicile sale pe foi volante, folosindu-se de un limbaj simplu și atrăgător, și le lipea pe la porțile caselor sau le strecura sub ușile caselor. "Toate le fac pentru evanghelie, ca să am și eu parte de ea" (1Cor 9,23). Să spunem și să facem și noi la fel! Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Predică pentru Duminica Bibliei - 2020

Duminica a 3-a de peste an. Anul A. Predici la Radio Iași

Duminica Bibliei. Cardinalul Ravasi: "Dar este cuvântul omului pe care Dumnezeu îl așteaptă de la noi"

Vatican: Conferință de presă de prezentare a primei Duminici a Bibliei (17 ianuarie)

Duminica Bibliei va fi în luna ianuarie (26 ianuarie)


 

lecturi: 1287.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat