Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A primi darul fratelui

Relațiile Bisericii Catolice cu Bisericile Ortodoxe din Europa centro-orientală

de Jaromír Zádrapa
Oficial de la secțiunea orientală a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

"Istoric Biserica creștină constă din toți oamenii care l-au primit pe Cristos; dar El poate fi primit în manieră exterioară și în manieră interioară. A-l primi interior pe Cristos înseamnă a fi omul spiritual nou, înseamnă a se renaște spiritual de sus sau din duh, așa cum este spus în colocviul cu Nicodim, adică atunci când omul recunoaște non-adevărul vieții sale și simte în el însuși izvorul pozitiv al unei alte vieți adevărate, independentă de trupul și de intelectul omului. Dar Cristos poate fi primit și numai exterior, recunoscând pur și simplu întruparea miraculoasă a unei realități divine pentru mântuirea oamenilor și acceptând legea sa conform literei ca lege exterioară obligatorie". Aceste cuvinte ale lui Vladimir Soloviov ne ajută să percepem o distincție care ne amintește de atâția teologi, nu numai din tradiția latină, ci și mai ales din orientul creștin - de la Berdiaev până la Yannaras în zilele noastre -, adică diferența dintre religie și credință. Religia, în primul rând, este o construcție umană pentru a urca la Dumnezeu, pentru a-i mulțumi, pentru a-l trage de propria parte. Religia se prezintă ca o structură care reglementează raportul dintre om și Dumnezeu: făcând ceea ce Dumnezeu cere, suntem răsplătiți, dacă nu o facem suntem pedepsiți. Destinul omului este așadar în mâinile sale, în angajarea, în respectarea, în ascultarea cu care îndeplinește prescripții și opere religioase. În schimb credința este primirea unei coborâri, a ceea ce Dumnezeu a făcut deja pentru noi în Isus Cristos. Așadar, credința are de-a face cu conștiința darului.

Or, tocmai această conștiință a darului Domnului - și a atitudinii care o însoțește, recunoștința - ne deschide ochii și ne face să descoperim ca dar și pe frați. Recunoștința are o capacitate extraordinară de a se înmulți, așa cum atestă cuvântul grec pentru "mulțumesc" (eucharist?, "a da binele"); nu întâmplător, cel mai mare sacrament în care Dumnezeu ne face să trăim este numit tocmai Euharistie. Diviziunile între confesiunile creștine, rănile din trecut sunt fapte indiscutabile, care totuși ar trebui să fie recunoscute în mod sobru și situate în acest context de primire a darului Domnului, care dă semnificație, direcție și speranță eforturilor pe care le facem pentru a depăși dificultățile în raporturile noastre. Privirea de credință și de primire a darului ne face de aceea să recunoaștem darul fratelui. Mi se pare că acesta ar putea să fie cadrul pentru a încadra inițiativele care au presărat relațiile dintre Sfântul Scaun și Bisericile ortodoxe din Europa centro-orientală în anul abia trecut.

Prima, de la 11 la 13 februarie la Moscova, a fost celebrarea aniversării întâlnirii din Cuba din 12 februarie 2016 dintre papa Francisc și patriarhul Chiril de Moscova și al întregii Rusii. Cu această ocazie, cardinalul Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și mitropolitul Hilarion de Volokolamsk au co-prezidat o întâlnire internațională despre "Moartea și faptul de a muri într-o societate tehnologică: între biomedicină și spiritualitate", la care au participat și monseniorul Vincenzo Paglia și episcopul Pnateleimon de Orekhovo-Zuyevo, președinți ai Academiei Pontificale pentru Viață, respectiv al Departamentului sinodal pentru caritatea eclezială și serviciul social al Bisericii ortodoxe ruse. Referindu-se la circumstanța aceea, papa a subliniat responsabilitatea pastorală care determină să nu rămânem inerți în fața provocărilor care cer un răspuns comun. Or, tocmai contextul comuniunii dă un sens totalității experienței și a perspectivei, deci permite cuvintelor pe care le putem spune împreună despre moarte și despre faptul de muri să fie un indicator al autenticității vieții, orientat spre mântuirea persoanelor și nu pur și simplu spre afirmarea vreunui adevăr abstract.

Vizita făcută de la 5 la 7 mai 2019 în Bulgaria și în Macedonia de Nord de papa Francisc, însoțit de cardinalul Kurt Koch, a fost o călătorie călăuzită de sfinții Ciril și Metodiu. Sfântul Părinte a amintit, în vizita sa la patriarhul Neofit al Bisericii ortodoxe bulgare și la sfântul sinod, că sfinții frați din Tesalonic au declinat mereu împreună misiunea și comuniunea, deoarece comunicarea a cine este Dumnezeu transpare în mod necesar din atitudinea creștinilor între ei. Tot cu această ocazie, papa a amintit trei dimensiuni ale ecumenismului îndrăgite de el: "ecumenismul sângelui", comemorarea și celebrarea comună a martirilor care, îndeosebi în epoca recentă, în fața persecuției totalitare, au mărturisit credința lor în Cristos; "ecumenismul săracului", unde, îngrijindu-se de cei săraci, Bisericile depășesc granițele lor confesionale și descoperă semnificația iubirii în straturile sale tot mai complexe și profunde, în relație cu raporturile interumane și cu viața socială; și "ecumenismul misiunii", pentru că numai împreună putem să-l mărturisim pe Domnul.

Tot în această perspectivă, o semnificație deosebită asumă călătoria apostolică pe care papa Francisc a efectuat-o în România, de la 31 mai la 2 iunie 2019, însoțit tot de cardinalul Koch. Papa a menționat "fraternitatea sângelui" care leagă Biserica de Roma cu Biserica ortodoxă din România, din cauza legăturii care-i unea pe Petru și pe Andrei, care conform tradiției a dus credința la poporul dacilor, frați de sânge, dar și frați în vărsarea propriului sânge pentru Domnul. Această "fraternitate a sângelui care ne precedă și care, ca un silențios curent dătător de viață, de-a lungul secolelor n-a încetat niciodată să irige și să susțină drumul nostru", devine o angajare de a merge împreună cu forța amintirii, nu amintirea nedreptăților îndurate sau provocate, ci "amintirea rădăcinilor" și "amintirea comuniunii", care trebuie hrănită și întărită cu noi gesturi și noi cuvinte care vindecă amintirea noastră rea unii despre alții.

Semnificative ale acestei atitudini de primire și de recunoștință a darului de a fi fii au fost cuvintele pe care Sfântul Părinte le-a rostit în timpul unei meditații despre Tatăl Nostru în noua catedrală ortodoxă din București: "Tată, ajută-ne să luăm în serios viața fratelui, să ne însușim istoria sa. Ajută-ne, Tată, să nu ne judecăm fratele, din cauza acțiunilor și limitelor sale, ci să-l acceptăm, înainte de toate, ca fiu al tău. Ajută-ne să învingem ispita de a ne simți fii mai mari care, pentru că se află într-o poziție privilegiată, uită că celălalt este un dar".

În acest efort de lărgire a amintirii comuniunii, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a primit pentru a patra oară consecutiv, de la 8 la 15 iunie, o delegație de doisprezece preoți tineri din patriarhia de Moscova pentru o vizită de studiu menită să aprofundeze cunoașterea Bisericii catolice. Delegația, condusă de episcopul Feoktist de Pereslav-Ugliè, a asistat la liturgia de Rusalii prezidată de Sfântul Părinte, a vizitat câteva dicastere din Curia Romană, câteva monumente îndrăgite din orașul Roma și câteva locuri de formare. Și aceasta este o inițiativă care a pornit după întâlnirea din 12 februarie 2016 dintre Sfântul Părinte și patriarhul Chiril de Moscova la Havana, pentru ca aceste vizite să favorizeze o cunoaștere reciprocă, utilă pentru a depăși prejudecățile, și posibilitatea unui schimb cu privire la respectivele preocupări pastorale.

De la 23 august la 1 septembrie, s-a desfășurat a cincea vizită de studiu în Rusia a unor preoți catolici tineri la invitația patriarhiei de Moscova. Delegația era compusă din doisprezece preoți catolici care provin din diferite țări, studenți la universitățile pontificale romane. Vizita, care s-a desfășurat la Moscova, Novgorod și Sankt Petersburg, a inclus numeroase întâlniri cu reprezentanți oficiali, preoți, călugări și călugărițe, seminariști și studenți din Biserica ortodoxă rusă, participare la liturgii, vizite la departamentele sfântului sinod, la institute de instruire, la mănăstiri, la locurile sfinte ortodoxe și la monumente ale patrimoniului cultural rus.

La 28 august, delegația a asistat la liturgia patriarhală la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Kremlin și apoi l-a întâlnit pe patriarhul Chiril de Moscova. Apoi s-au succedat întâlnirile cu mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului relațiilor ecleziastice externe, episcopul Dionisie, prim vicar al patriarhului la Moscova, mitropolitul Lev de Novgorod și episcopul Siluan, rector al Academiei teologice din Sankt Petersburg.

Un alt eveniment important a fost întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa despre tema "Misiunea ecumenică a Bisericilor orientale catolice în Europa astăzi", care s-a desfășurat de la 12 la 14 septembrie la Roma, la Colegiul Pontifical Ucrainean "Sfântul Iosafat". Programul întâlnirii a fost pregătit de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și de Biserica greco-catolică ucraineană, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. În afară de episcopii orientali catolici, au luat parte la întâlnire cardinalii Pietro Parolin, secretar de stat, Angelo Bagnasco, președinte al CCEE, Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și arhiepiscopul major de Kiev-Halyè, Sviatoslav Șevciuc. În conferința sa, cardinalul Koch a subliniat responsabilitatea ecumenică deosebită a Bisericilor orientale catolice în promovarea unității Bisericii, apreciind, ca semn încurajator, faptul că episcopii orientali catolici din Europa reflectă cu această ocazie asupra temei misiunii ecumenice a Bisericilor lor.

Ultima din inițiativele din anul 2019 care trebuie semnalată este un mesaj tot al cardinalului Koch la conferința internațională "Mitropolitul Nicodim: calea slujirii aduse Bisericii", desfășurată în zilele de 15-16 octombrie la Minsk și prezidată de mitropolitul Pavel de Minsk și Zaslavl, exarh patriarhal al întregii Bielorusii. Conferința, dedicată celei de-a 90-a aniversări a nașterii mitropolitului de Leningrad și Novgorod, Nikodim Rotov (1929-1978), a fost organizată de Biserica ortodoxă bielorusă - exarhatul bielorus din patriarhia de Moscova, de Centrul de formare creștini "Sfinții Metodiu și Ciril", de Comitetul executiv al orașului Minsk și de institutul de teologie din Universitatea statală bielorusă.

Președintele Consiliului Pontifical a "mulțumit Domnului pentru oportunitatea pe care această conferință ne-o oferă de a scoate inspirație încă o dată de la un om al lui Dumnezeu care, unit așa de radical cu Cristos, a fost capabil să arate că viața în slujba Bisericii este mereu o slujire adusă unității, care este deja realizată în Cristos".

Toate aceste inițiative ne determină să recunoaștem că, fiind creștini și fiind Biserici, trebuie să pornim din nou de la conștiința că numai deschiderea la darul lui Dumnezeu trezește în noi dorința de a vedea Fața sa pe fața fraților. Acest lucru ne face capabili să recunoaștem în persoana fratelui care este lângă noi reflexia vie a lui Dumnezeu și în același timp ne abilitează să luăm în serios viața fratelui și să ne însușim istoria sa.

(După L'Osservatore Romano, 24 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1151.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat