Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 22 ianuarie 2020

Cateheză: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită" (cf. Fap 28,2)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Cateheza de astăzi este în ton cu Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Tema din acest an, care este cea a ospitalității, a fost dezvoltată de comunitățile din Malta și Gozo, pornind de la textul din Faptele Apostolilor care relatează despre ospitalitatea rezervată de locuitorii din Malta sfântului Paul și însoțitorilor săi de călătorie, naufragiați împreună cu el. Tocmai la acest episod mă refeream în cateheza de acum două săptămâni.

Așadar să pornim din nou de la experiența dramatică a acelui naufragiu. Nava cu care călătoria Paul este în voia elementelor. De paisprezece zile sunt pe mare, în derivă, și pentru că nici soarele nici stelele nu sunt vizibile, călătorii se simt dezorientați, pierduți. Sub ei marea se izbește violentă împotriva navei și ei se tem că aceea se va rupe sub forța valurilor. De sus sunt biciuiți de vânt și de ploaie. Forța mării și a furtunii este teribil de puternică și indiferentă față de destinul navigatorilor: erau peste 260 de persoane!

Însă Paul care știe că nu este așa, vorbește. Credința îi spune că viața sa este în mâinile lui Dumnezeu, care l-a înviat pe Isus din morți și care l-a chemat pe el, Paul, pentru a duce Evanghelia până la marginile pământului. Credința sa îi spune și că Dumnezeu, după ceea ce a revelat Isus, este Tată iubitor. De aceea Paul se adresează însoțitorilor de călătorie și, inspirat de credință, le vestește că Dumnezeu nu va permite ca vreun fir de pe capul lor să se piardă.

Această profeție se adeverește când nava se împotmolește pe coasta din Malta și toți pasagerii ajung teferi și nevătămați pe uscat. Și acolo experimentează ceva nou. În contrast cu violența brutală a mării aflate în furtună, primesc mărturia "bunăvoinței neobișnuite" a locuitorilor insulei. Acești oameni, pentru ei străini, se dovedesc atenți la nevoile lor. Aprind un foc pentru ca să se încălzească, le oferă adăpost de ploaie și mâncare. Chiar dacă încă n-au primit Vestea Bună a lui Cristos, manifestă iubirea lui Dumnezeu în acte concrete de gentilețe. De fapt, ospitalitatea spontană și gesturile grijulii comunică ceva din iubirea lui Dumnezeu. Și ospitalitatea insularilor maltezi este răsplătită de minunile de vindecare pe care Dumnezeu le realizează prin intermediul lui Paul pe insulă. Deci, dacă oamenii din Malta au fost un semn al Providenței lui Dumnezeu pentru apostol, și el a fost martor al iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru ei.

Preaiubiților, ospitalitatea este importantă; și este și o importantă virtute ecumenică. Înainte de toate înseamnă a recunoaște că ceilalți creștini sunt cu adevărat frații noștri și surorile noastre în Cristos. Suntem frați. Cineva îți va spune: "Dar acela este protestant, acela este ortodox...". Da, dar suntem frați în Cristos. Nu este un act de generozitate în sens unic, pentru că atunci când găzduim alți creștini îi primim ca pe un dar care ne este oferit. Ca și maltezii - sunt buni acești maltezi - suntem răsplătiți, pentru că primim ceea ce Duhul Sfânt a semănat în frații noștri și în surorile noastre și asta devine un dar și pentru noi, pentru că și Duhul Sfânt seamănă harurile sale pretutindeni. A-i primi pe creștini dintr-o altă tradiție înseamnă în primul rând a arăta iubirea lui Dumnezeu față de ei, pentru că sunt fii ai lui Dumnezeu - frații noștri - și în afară de asta înseamnă a primi ceea ce Dumnezeu a făcut în viața lor. Ospitalitatea ecumenică cere disponibilitatea de a-i asculta pe alții, prestând atenție la istoriile lor personale de credință și la istoria comunității lor, comunitate de credință cu o altă tradiție diferită de a noastră. Ospitalitatea ecumenică mai comportă dorința de a cunoaște experiența lui Dumnezeu pe care o trăiesc alți creștini și așteptarea de a primi darurile spirituale care derivă din ea. Și acesta este un har, a descoperi asta este un har. Eu mă gândesc la timpurile trecute, la țara mea de exemplu. Când veneau unii misionari evanghelici, un mic grup de catolici mergea să le dea foc la corturi. Asta nu: nu este creștinește. Suntem frați, toți suntem frați și trebuie să facem ospitalitate unul altuia.

Astăzi, marea pe care au naufragiat Paul și însoțitorii săi este încă o dată un loc periculos pentru viața altor navigatori. În toată lumea bărbați și femei migranți înfruntă călătorii riscante pentru a scăpa de violență, pentru a scăpa de război, pentru a scăpa de sărăcie. Ca Paul și însoțitorii săi experimentează indiferența, ostilitatea deșertului, a fluviilor, a mărilor... De atâtea ori nu-i lasă să debarce în porturi. Însă, din păcate, uneori întâlnesc și ostilitatea mult mai rea a oamenilor. Sunt exploatați de traficanți criminali: astăzi! Uneori ospitalitatea îi respinge ca un val spre sărăcia sau pericolele de care au fugit.

Noi, fiind creștini, trebuie să lucrăm împreună pentru a arăta migranților iubirea lui Dumnezeu revelată de Isus Cristos. Putem și trebuie să mărturisim că nu există numai ostilitatea și indiferența, ci că fiecare persoană este prețioasă pentru Dumnezeu și iubită de El. Diviziunile care încă există între noi ne împiedică să fim pe deplin semnul iubirii lui Dumnezeu. A lucra împreună pentru a trăi ospitalitatea ecumenică, îndeosebi față de cei a căror viață este mai vulnerabilă, ne va face pe noi toți creștinii - protestanți, ortodocși, catolici, toți creștinii - ființe umane mai bune, discipoli mai buni și un popor creștin mai unit. Ne va apropia ulterior de unitate, care este voința lui Dumnezeu pentru noi.

_______________

APEL

La 25 ianuarie, în Extremul Orient și în alte diferite părți ale lumii, multe milioane de bărbați femei vor celebra anul nou lunar.

Le trimit salutul meu cordial, urând îndeosebi familiilor să fie locuri de educație la virtuțile primirii, înțelepciunii, respectului față de fiecare persoană și armoniei cu creația.

Îi invit pe toți să se roage și pentru pace, pentru dialog și pentru solidaritate între națiuni: daruri deosebit de necesare pentru lumea de astăzi.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 559.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat