Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Actualizare, 14 martie 2020, ora 15.00:
Din cauza restricțiilor stabilite de autorități, cursuri biblice organizate de Congregația "Notre Dame de Sion" AU FOST SUSPENDATE.
Vom reveni cu noi informații dacă va fi cazul.

Știrea inițială:

Iași: Invitație la cursuri biblice organizate de Congregația "Notre Dame de Sion"

"Biblia: cartea drumului lui Dumnezeu cu omul", "Cartea Genezei, mesaj și actualitate" și "Copilăria lui Isus" sunt temele celor trei cursuri biblice organizate de surorile "Notre Dame de Sion" la sediul din Iași. Profesori vor fi sr. Iuliana Neculai, NDS (responsabilă înscrieri), pr. dr. Iulian Faraoanu și pr. dr. Iosif Antili, iar perioadele de desfășurare vor fi în lunile februarie și martie.

*

Biblia: cartea drumului lui Dumnezeu cu omul

Profesor: Sr. Iuliana Neculai, NDS

Mulți își doresc că citească și să înțeleagă cuvântul Scripturii, însă limbajul ei, nu mereu ușor de înțeles, precum și epoca îndepărtată a desfășurării evenimentelor îi pot opri din acest demers. Există în Noul Testament un episod cunoscut, în care diaconul Filip, auzindu-l pe un demnitar etiopian citind din Profetul Isaia, îl întreabă: "Înțelegi ce citești?". Etiopianul îi răspunse: "Cum aș putea, dacă nimeni nu mă îndrumă?" (Fap 8,31).

Pentru a trece de la citirea la înțelegerea Bibliei avem nevoie de noțiuni introductive. Sfânta Scriptură trebuie să fie "citită și interpretată întru același Duh în care a fost scrisă" (Dei Verbum, 12). Atunci când Sfânta Scriptură este citită în același Duh cu care a fost scrisă, rămâne mereu nouă.

Cursul își propune să prezinte câteva teme introductive importante: de ce să ne apropiem de Biblie, ce este ea, cum a apărut, noțiuni de istorie și geografie biblică, genurile ei literare, sensurile și interpretarea lor. Scopul este acela de a deschide cartea sfântă cu încredere și bucurie deoarece "Cuvântul lui Dumnezeu este în măsură să deschidă ochii noștri, pentru a putea ieși din individualismul care duce la asfixie și sterilitate, în timp ce ne deschide larg drumul împărtășirii și al solidarității" (Papa Francisc, Aperuit illis, nr. 13).

Desfășurare: sâmbătă 1, 8, 15, 22 și 29 februarie, ora 10.00.

*

Cartea Genezei, mesaj si actualitate

Profesor: Pr. dr. Iulian Faraoanu

Cartea Genezei este poarta de intrare în Sfânta Scriptura și în universul gândirii biblice.

În același timp, scrierea oferă răspunsuri la întrebările multiseculare care privesc originea omului, a universului, a răului etc. Geneza ne transmite răspunsuri și la întrebările: Cine este Dumnezeu? Cine este omul?

Cursul propus intenționează să ofere unele direcții și piste de interpretare pentru a înțelege mesajul primei cărți din Biblie și a capta relevanța ideilor pentru omul contemporan.

Desfășurare: sâmbătă 15 și 22 februarie, ora 11.30; 14, 21 și 29 martie, ora 10.00;

*

Copilăria lui Isus

Profesor: Pr. dr. Iosif Antili

Copilăria lui Isus este o temă fascinantă și provocatoare pentru orice cititor atent al Sfintei Scripturi. Perspectivele diferite oferite pe de o parte de evangheliile canonice și pe de altă parte de evangheliile apocrife ne provoacă la o călătorie plină de suspans într-un univers plin de mister. Acest curs biblic se propune ca o reverberație a sărbătorii Nașterii Domnului pe care am celebrat-o în săptămânile trecute. Cursul se constituie în patru întâlniri biblice după următorul desfășurător:

1. Copilăria lui Isus în perspectiva evangheliilor canonice. Cum putem explica diferențele notabile dintre evanghelii în privința acestui subiect?

2. Copilăria lui Isus conform Evangheliei după Sfântul Matei.

3. Copilăria lui Isus conform Evangheliei după Sfântul Luca.

4. Copilăria lui Isus din perspectiva evangheliilor apocrife.

Desfășurare: sâmbătă 1, 8, 29 februarie, ora 11.30; 7 martie ora 10.00*

*

"A nu cunoaște Scripturile, înseamnă a nu-l cunoaște pe Cristos." (Sfântul Ieronim)

*

Adresa desfășurării cursurilor:

Congregația "Notre Dame de Sion", Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 19, Iași (Copou)

Pentru înscriere și informații: Sr. Iuliana Neculai (NDS): iuliananeculai@hotmail.com; tel. 0741/658651

*

"În Cărțile Sfinte, Tatăl care este în ceruri iese cu multă iubire în întâmpinarea fiilor săi și vorbește cu ei" (Dei Verbum 21).

"Cine este capabil să înțeleagă, Doamne, toată bogăția chiar și numai a unuia din cuvintele tale? Este mult mai mult ceea ce ne scapă decât ceea ce reușim să înțelegem. Suntem exact ca însetații care beau la un izvor. Cuvântul tău oferă multe aspecte diferite, așa cum sunt numeroase perspectivele celor care îl studiază. Domnul a colorat Cuvântul său cu frumuseți variate, pentru ca aceia care-l scrutează să poată contempla ceea ce preferă. A ascuns în Cuvântul său toate comorile, pentru ca fiecare dintre noi să găsească o bogăție în ceea ce contemplă" (Sfântul Efrem, Comentarii despre Diatessaron, 1, 18).

"Când luăm în mână cu credință Sfintele Scripturi și le citim cu Biserica, omul se plimbă din nou cu Dumnezeu în paradis" (Verbum Domini, nr. 87)


 

lecturi: 1526.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat