Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, la ora 17.00 PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a celebrat primul moment de rugăciune din cadrul Octavei pentru Unitatea Creștinilor. La acest eveniment, din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat pr. prof. dr. Gheorghe Popa (Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași) ca reprezentant al ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Pentru acest an materialul a fost pregătit de Bisericile creștine din Malta și Gozo cu tema "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită" (Fap 28,2), evocând sărbătorirea anuală a naufragiului sfântului Paul, eveniment care pentru ei reprezintă primii pași ai Evangheliei pe meleagurile lor. Pentru această primă zi tematica a fost reconcilierea.

Celebrarea prezidată de PS Iosif Păuleț a început prin cuvântul de salut adresat celor prezenți, în special reprezentantului Bisericii Ortodoxe, pr. Gheorghe Popa. Fiind un moment de rugăciune specială, primul pas făcut a fost acela de a ne deschide inimile pentru a-l primi pe Duhul Sfânt, Duhul rugăciunii care să spargă barierele egoismului nostru și să sădească în noi spiritul smereniei și al părerii de rău pentru păcatele noastre.

Apoi a urmat proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Prima lectură a relatat evenimentul naufragiului lui Paul ales ca emblemă a acestei săptămâni de rugăciune. Iar în cadrul Evangheliei a fost proclamată parabola vameșului și a farizeului. Plecând de la această pericopă pr. Ciprian Bejan-Piser (părinte formator în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași) ne-a oferit tuturor un cuvânt de învățătură care a scos în lumină două elemente vitale de la care trebuie să plecăm: dreptate și unitate. Atitudinea vameșului din evanghelie ne face conștienți că pentru a pleca îndreptățiți trebuie să ne smerim, să căutăm nu dreptatea noastră, ci dreptatea care izvorăște numai din Dumnezeu. Iar dacă realizăm că Dumnezeu este singura cauză a îndreptățirii tuturor, abia apoi putem vorbi despre unitate. Însă nu ar fi suficient să vorbim despre unitate, după cum afirma Preafericitul Daniel, ci trebuie să ne și rugăm pentru unitate, rugăciune care să conducă la a trăi comuniunea. În rugăciune trebuie să trecem peste egoismul eului propriu spre "tu"-ul care este Dumnezeu, care este aproapele. Astfel ne vom ruga, nu pentru a-l convinge pe Dumnezeu că avem nevoie de unitate, ci pentru a ne convinge pe noi că trebuie să trăim ca frații. Modelul unei astfel de rugăciuni pentru unitate ni l-a dat însuși Dumnezeu în Tatăl nostru: în care cerem să-i iertăm pe greșiții noștri, să trăim ca adevărați frați, după cum spunea papa Francisc în Catedrala Mântuirii Neamului.

Au urmat pe urmă două momente de comuniune: recitarea Crezului Niceeno-Constantinopolitan și a rugăciunii Tatăl nostru. În încheiere Preasfințitul Iosif Păuleț i-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste clipe binecuvântate, iar celor prezenți le-a cerut să nu se descurajeze, ci să continue aceste zile de rugăciune, căci realizarea unității stă în mâinile Duhului Sfânt.

La invitația Preasfințitului Iosif, pr. prof. dr. Gheorghe Popa ne-a adresat și el câteva cuvinte. Ținând cont de spațiul academic în care au debutat aceste zile de rugăciune pentru unitate a scos în evidență o punte comună între frați: a vorbi despre Dumnezeu. Conform calendarului ortodox, aceste zile de rugăciune sunt încadrate de sărbătorirea a trei mari teologi: Atanasiu de Alexandria, Chiril de Alexandria și Grigore Teologul (de Nazians). Făcând referire la scrierile celor trei, părintele a scos în evidență pentru studenții seminariști, atât catolici, cât și ortodocși, necesitatea unei temeinice pregătiri intelectuale și spirituale pentru a putea vorbi despre Dumnezeu. Totodată a evocat frumoasele momente de rugăciune trăite în anii trecuți.

A fost un minunat moment de har în care împreună am putut simți comuniunea Duhului Sfânt care se revarsă în noi toți, frați întru Dumnezeu Tatăl.

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1752.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat