Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a primei Duminici a Bibliei (17 ianuarie 2020)

La ora 11.30 din dimineață zilei de 17 ianuarie 2020, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a primei Duminici a Cuvântului lui Dumnezeu care va fi celebrată duminică, 26 ianuarie 2020.

Intervenția ES Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

La 26 ianuarie se va celebra pentru prima dată Duminica Bibliei. Este vorba de o inițiativă pe care papa Francisc o încredințează întregii Biserici pentru ca toată "comunitatea creștină să se concentreze asupra marii valori pe care Cuvântul lui Dumnezeu o ocupă în existența sa zilnică" (Aperuit illis, 2). La 30 septembrie 2019, la împlinirea celor 1600 de ani de la moartea sfântului Ieronim, mare studios al Sfintei Scripturi și traducător în latină din textele originale, papa făcea publică scrisoarea sa apostolică Aperuit illis cu care instituia această Duminică a Bibliei. Coincidența cu acea dată echivala cu un gest de mare atenție față de lumea vastă care se adună în jurul studiilor biblice și al exegezei biblice, care în acest an va da viață un serii diversificate de evenimente cu care să se celebreze figura și opera sfântului Ieronim.

La încheierea Jubileului Milostivirii, în scrisoarea apostolică Misericordia et miseera, papa Francisc deja făcuse o aluzie la această perspectivă atunci când spunea: "Ar fi oportun ca fiecare comunitate, într-o duminică din Anul liturgic, să poată reînnoi angajamentul pentru răspândirea, cunoașterea și aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminică dedicată în întregime Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a înțelege bogăția inepuizabilă care provine din acel dialog constant al lui Dumnezeu cu poporul său. Nu va lipsi creativitatea pentru a îmbogăți acest moment cu inițiative care să-i stimuleze pe credincioși să fie instrumente vii de transmitere a Cuvântului" (nr. 7). De fapt, în lume, ca urmare a Conciliului al II-lea din Vatican cu Dei Verbum, și a Sinodului despre Cuvântul lui Dumnezeu (2008) cu exortația apostolică Verbum Domini, s-au înmulțit multe și diferite inițiative pastorale menite să pună în centru cunoașterea, răspândirea, reflecția și studiul Sfintei Scripturi.

Numai pentru a face o aluzie foarte rapidă, merită să fie cunoscute Săptămâna pentru a învăța să ne rugăm cu Biblia, promovată de Comunitatea Canção Nova din Brazilia. Tot în Brazilia, vor fi distribuite gratuit 150 de mii de materiale ajutătoare biblice. În Argentina, în septembrie, va fi organizată luna Bibliei. În Columbia, Cuvântul lui Dumnezeu este propus copiilor cu jocul păpușilor, făcându-i să zâmbească și să reflecteze. În Venezuela, în pofida crizei, a fost creat un diplomado pentru a se îngriji animarea biblică a întregii pastorații. În Statele Unite este celebrată în noiembrie ziua internațională a Bibliei; American Bible Society, la rândul său, propune răspândirea Bibliei, cu o atenție deosebită față de zonele de sărăcie, făcând-o accesibilă în diferitele limbi și în diferitele formate. În cadrul tinerilor este interesantă inițiativa anunțată la celebrarea Year of the Bible și care îi are protagoniști pe tineri: Together Generation, la Washington în iunie, va fi o împletire de muzică, mărturii și lecturi. În Filipine, ministrul de interne a convocat săptămâna între 20 și 26 ianuarie ca săptămână națională a Bibliei, îndemnându-i pe cei care sunt în posibilitatea de a face asta să extindă săptămâna la întreaga lună. Tot în Filipine de zece ani inițiativa National Bible Quiz reușește să implice toată națiunea, sub semnul unei competiții biblice în care sunt implicate toate școlile catolice din țară. Alianța Evanghelică Mondială a proclamat AD 2020 An mondial al Bibliei care invită creștinii și bisericile evanghelice din toată lumea să promoveze tot anul 2020 citirea Bibliei. În Spania s-a născut o revistă, Biblia viva, pentru animarea biblică a pastorației. În Italia este organizat Festival Biblico italiano, acum la a șaisprezecea ediție, care implică șapte dieceze și vrea să ducă în lumea culturii Cuvântul.

Pentru acest motiv papa, cu scrisoarea sa Aperuit illis a voit "să răspundă la atâtea cereri care au venit [...] din partea poporului lui Dumnezeu, pentru ca în toată Biserica să se poată celebra în unitate de intenții Duminica Bibliei" (Aperuit illis, 2). De aceea, această Duminică a Bibliei se situează ca o inițiativă pastorală a Noii Evanghelizări, cu scopul de a reînsufleți responsabilitatea pe care o au credincioșii în cunoașterea Sfintei Scripturi și în menținerea ei vie printr-o operă de permanentă transmitere și înțelegere, capabilă să dea sens vieții Bisericii în diferitele condiții în care ajunge să se afle.

Nu poate trece sub tăcere și marea valoare ecumenică pe care o are această Duminică. Papa Francisc a stabilit ca ea să se celebreze mereu în Duminica a III-la din Timpul de peste an din anul liturgic care, așa cum se poate vedea, cade în apropierea Zilei de dialog dintre evrei și catolici și a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Desigur, nu este o simplă coincidență temporală, ci o alegere care vrea să marcheze un pas ulterior în dialogul ecumenic, punând Cuvântul lui Dumnezeu în însăși inima angajării pe care creștinii sunt chemați s-o realizeze zilnic.

Ca pentru celelalte inițiative ale Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, și aceasta recurge la un logo caracteristic, în așa fel încât să fie asumat ca spațiu pentru o cateheză care să ajute la înțelegerea sensului celebrării acestei Duminici. Așa cum se poate observa, este reprezentată o scenă biblică foarte cunoscută: drumul discipolilor către satul Emaus (cf. Lc 24,13-35), de care la un moment dat al călătoriei se apropie Isus Înviat. Icoana, operă a sorei Marie-Paul Farran, călugăriță egipteană care și-a trăit toată viața în mănăstirea benedictină Notre-Dame du Calvaire la Ierusalim, decedată în mai 2019, și realizată grafic de Giordano Redaelli pentru Edizioni San Paolo, evidențiază multiple aspecte care converg asupra Duminicii Bibliei. Înainte de toate se pot observa personajele. Împreună cu Cristos care ține în mâini "sulul Cărții", adică Sfânta Scriptură care își are împlinire în persoana sa, sunt cei doi discipoli: Cleopa, așa cum este scris în mod explicit de Luca, și, conform unor exegeți, soția. Cleopa ține în mână toiagul, semn al pelerinajului; în timp ce soția pare să-l atingă pe Cristos. Ambele fețe ale discipolilor sunt îndreptate spre Domnul; mâinile lor indică, respectiv, cea stângă a femeii pe Cristos însuși, pentru a afirma că El este împlinirea promisiunilor antice și Cuvântul viu care trebuie să fie vestit lumii; cea stângă a lui Cleopa indică în schimb drumul pe care discipolii trebuie să-l parcurgă pentru a duce tuturor vestea cea bună a Evangheliei. Alături de discipol se observă steaua, semn al evanghelizării care conduce pașii lor și îi îndreaptă spre viitor ca o lumină permanentă. Mai trebuie observată dinamica mișcării: picioarele sunt exprimare a faptului că sunt în mișcare și îndreptați spre locurile în care trebuie să ducă vestea lui Cristos înviat. Așadar, toată scena din logo nu face altceva decât să amintească însăși inima Duminicii Bibliei: vestirea lui Cristos Înviat nu poate să-i găsească pe discipoli obosiți și nici leneși, ci dinamici în a regăsi mereu limbaje noi pentru a permite ca Sfânta Scriptură să fie regulă vie a vieții Bisericii.

Este bine acum să focalizăm atenția asupra zilei de duminică, 26 ianuarie. În mod esențial, inițiativele, foarte simple, nu fac altceva decât să inaugureze un parcurs care în următorii ani va fi îmbogățit de alte experiențe menite să pregătească mai ales laicii și laicele să asume slujirea lectoratului pentru a aminti importanța proclamării Cuvântului lui Dumnezeu în liturgie, dar în același timp să se încredințeze lor, de exemplu, pregătirea lui lectio divina sau celelalte forme de animare, răspândire și studiere a Sfintei Scripturi.

În dimineața zilei de duminică, 26, la ora 10.00, papa Francisc va prezida Sfânta Euharistie în bazilica "Sfântul Petru". Biletele gratuite pentru participare vor putea fi luate de la sediul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări din Via della Conciliazione 5, vineri 24 și sâmbătă 25 ianuarie de la 8.30 la 13.30 și de la 15.00 la 17.30; în schimb, duminică, 26 ianuarie, de la 7.00 la 9.00. Pe altarul papa va fi așezată cu această ocazie statuia Stăpânei Noastre de la Knock, patroana Irlandei, care va ajunge pentru această ocazie de la sanctuar însoțită de o numeroasă reprezentanță de credincioși, conduși de arhiepiscopul de Tuam, ES Mons. Michael Neary și de rectorul sanctuarului, Fr. Richard Gibbons. Corul sanctuarului se va alterna în animarea Sfintei Euharistii cu corul Capelei Sixtine.

Alegerea acestei prezențe este aproape obligatorie pentru această Duminică. Așa cum se știe, apariția Fecioarei la Knock în 1879 este deosebit de sugestivă: Fecioara este însoțită de sfântul Iosif și de evanghelistul Ioan care indică altarul pe care domnește Mielul victorios, ca în viziunea din Apocalips. Fecioara Maria în această apariție nu vorbește; rămâne în tăcere, parcă indicând atitudinea fundamentală în fața misterului; și, totuși, toată apariția "vorbește", pentru că în Ioan indică Evanghelia pe care suntem obligați să ne-o însușim și drumul care ne așteaptă în vederea timpurilor din urmă. În centru se pune, încă o dată, misterul pătimirii, morții și învierii lui Isus, inimă pulsantă a evanghelizării. În afară de asta, la începutul Liturghiei va avea loc întronarea solemnă a lecționarului, folosit la toate sesiunile Conciliului al II-lea din Vatican.

La încheierea celebrării euharistice, papa Francisc va face un gest simbolic: va înmâna Biblia la 40 de persoane care reprezintă tot atâtea exprimări ale vieții noastră zilnic: de la episcop la străin; de la preot la catehete; de la persoane consacrate la polițist și la garda elvețiană; de la ambasadori din diferite continente la profesori universitari și învățători din școala primară și secundară; de la sărac la jurnalist; de la jandarm la deținutul care ispășește închisoarea pe viață în regim de semilibertate; de la câteva familii la Nicolò Zaniolo ca reprezentant al sportivilor; o vor primi și un reprezentant al Bisericilor ortodoxe și al Comunităților evanghelice. Așadar, Sfânta Scriptură este încredințată tuturor pentru a indica atenția pe care suntem chemați să o avem față de Cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca să nu rămână o carte în mâinile noastre, ci să devină mai degrabă o provocare continuă pentru ca să fie de rugăciune, citire, meditare și studiere. Această Duminică vrea să-i provoace pe toți creștinii să nu pună Biblia ca pe una din multele cărți în raftul din casă, poate acoperite de praf, ci un instrument care să trezească credința noastră.

La ieșirea din bazilică, tuturor celor care vor participa, li se va înmâna ediția specială a Sfintei Scripturi, publicată pentru această ocazie și oferită prin generozitatea editurii San Paolo spre care se îndreaptă recunoștința profundă. Pentru a ne pregăti să celebrăm această Duminică a Bibliei, a fost pregătit și un material ajutător în italiană, tradus deja în franceză, spaniolă, portughez și poloneză și în engleză, disponibil numai online, pe care parohii și lucrătorii pastorali îl vor putea folosi pentru a găsi idei și instrumente corespunzătoare pentru animarea acestei zile.

După amiază, în Piața Navona, în frumoasa biserică "Sfânta Agneza", de la 16.00 la 19.00, multe personalități reprezentând diferite categorii, se vor alterna pentru citirea continuă a Evangheliei lui Matei. Alegerea acestei Evanghelii depinde de faptul că este Evanghelia care va fi citită în duminicile din acest an și, de aceea, se prestează să fie introducere la rugăciunea și la meditația pe care credincioșii le vor avea în cursul anului 2020. Acest moment va fi animat de corul diecezei de Roma. Cu această ocazie va fi publicată o ediție specială a Evangheliei lui Matei, care va fi distribuită celor prezenți.

Așa cum a scris papa Francisc: "Fie ca duminica dedicată Cuvântului să poată crește în poporul lui Dumnezeu familiaritatea religioasă și asiduă cu Sfintele Scripturi, așa cum învăța deja autorul sacru în timpurile din vechime: «porunca aceasta este foarte aproape de tine, în gura ta și în inima ta, ca s-o împlinești» (Dt 30,14)" (Aperuit illis, nr. 15). Deci o duminică prin care să redescoperim cine suntem și ce responsabilități avem în Biserică și în lumea de astăzi.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Duminica Bibliei va fi în luna ianuarie


 

lecturi: 1128.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat