Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Săbăoani la București. Înscăunarea ca arhiepiscop mitropolit de București a ÎPS Aurel Percă

La București, 11 ianuarie 2020, a fost o zi memorabilă, o zi în care s-a scris istorie, o zi în care a avut loc înscăunarea ca arhiepiscop mitropolit de București a ÎPS Aurel Percă, fiu al satului nostru, Săbăoani.

Un grup de 48 de persoane, credincioși care pun în slujba Bisericii și a lui Dumnezeu talantul care le-a fost încredințat, însoțiți de părintele paroh Irinel, doamna primar Valeria Dascălu și autorități locale, încă de la primele ore ale dimineții au pornit spre București să fie alături de ÎPS Aurel Percă la sfântă Liturghie de luare în posesie a Arhidiecezei de București.

Încurajați de părintele paroh Irinel, așa cum a făcut în repetate rânduri și cu alte evenimente, credincioșii au purtat cu mare cinste costume populare, ducând astfel cu ei la București memoria înaintașilor noștri, cinste lor!

La sfântă Liturghie au participat mulți credincioși, peste 200 de preoți, 2 cardinali, 24 de episcopi catolici, persoane consacrate, reprezentanți ai cultelor din România, autorități civile și politice, reprezentați ai ambasadelor și cavaleri ai Ordinului de Malta.

Decretului Sfântului Părinte papa Francisc de numire a ÎPS Aurel a fost citit de către nunțiul apostolic în Romania, Miguel Maury Buendía, îndemnându-l să "învețe poporul să păzească poruncile divine cu iubire, urmând-l zilnic pe Învățătorul Dumnezeiesc".

A urmat un moment memorabil în care a avut loc o "predare de ștafeta" între doi fii ai satului nostru: ÎPS Ioan Robu i-a încredințat ÎPS Aurel Percă cârja pastorală, încredințând astfel întreaga dieceza, conducându-l la tronul arhiepiscopal.

Întreaga liturgie a cuvântului a avut ca tema centrală "bunul păstor".

Vizibil emoționat, la cuvântul de învățătura ÎPS Aurel a subliniat semnificația cârjei pastorale, aceasta fiind legată de misiunea ampla a episcopului și anume aceea de a conduce, a învăța și a sfinți.

Arhiepiscopul mitropolit Aurel Percă a amintit în timpul predicii sale că provine dintr-un sat din Moldova, iar la finalul sfintei Liturghii a mulțumit credincioșilor din Săbăoani prezenți la acest mare eveniment, mulțumind astfel întregii comunități din Săbăoani.

La finalul sfintei Liturghii ÎPS Aurel a mulțumit tuturor celor prezenți și ne-a îndemnat "să mergem toți împreuna în trăirea credinței".

Mulțumim tuturor care au făcut posibilă prezența noastră la aceasta sfântă Liturghie, o zi în care s-a scris istorie, o zi care va rămâne vie în memoria noastră și a copiilor noștri!

Camelia Fechetă

* * *

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de facebook a Parohiei "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani

* * *

ercis.ro: București: ÎPS Aurel Percă a fost înscăunat ca arhiepiscop mitropolit de București


 

lecturi: 4603.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat