Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: ÎPS Aurel Percă a fost înscăunat ca arhiepiscop mitropolit de București

Mons. Aurel Percă a fost înscăunat ca arhiepiscop mitropolit și a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala "Sfântul Iosif" din București. Alături la acest moment, din Dieceza de Iași, au fost și PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, mai mulți preoți și persoane consacrate, dar și mulți credincioși laici.

La celebrare au participat ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, 2 cardinali, 24 de episcopi din țară și din străinătate, Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, dr. Daniel Zikeli, episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, reprezentanți ai ambasadelor și cavaleri ai Ordinului de Malta, peste 200 de preoți și multe persoane consacrate. Printre autorități civile și politice au fost premierul Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, și Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

Catedrala a fost neîncăpătoare cu mulțimea preoților și a credincioșilor, peste 2.000, care au dorit să ia parte la celebrare, majoritatea rămânând în curte, de unde au putut să urmărească pe două megaecrane toată celebrarea. Au fost prezente și rude ale noului arhiepiscop mitropolit, consăteni veniți din Săbăoani, îmbrăcați în portul popular, împreună cu autoritățile locale, mulți preoți, persoane consacrate și credincioși laici din Dieceza de Iași, dar și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. Și cei de acasă au avut posibilitatea să urmărească desfășurarea acestui eveniment istoric pe canalele TVR, la Radio Maria, prin intermediul serviciului video oferit de Arhiepiscopia de București, care a fost preluat și pe pagina Facebook a Episcopiei de Iași.

La începutul celebrării, nunțiul apostolic ÎPS Miguel Maury Buendía a prezentat și a citit decretul papal prin care Excelența Sa Mons. Aurel Percă a fost numit arhiepiscop mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, un gest al confirmării canonice a numirii și totodată o prezentare a noului arhiepiscop mitropolit de București.

A urmat emoționantul moment în care ÎPS Ioan Robu i-a oferit noului arhiepiscop mitropolit cârja pastorală, semn al încredințării conducerii întregii Arhidieceze de București, după care l-a condus la tronul arhiepiscopal, în aplauzele tuturor celor prezenți. Apoi ÎPS Aurel a fost întâmpinat de întreaga Arhidieceză de București prin câțiva reprezentanți, cu un gest de ascultare și respect, o delegație formată din arhiepiscopul mitropolit emerit Ioan Robu, episcopul auxiliar Cornel Damian, un preot, două persoane consacrate și câțiva laici.

La începutul cuvântul său de învățătură, păstorul Arhiepiscopiei de București, ÎPS Aurel Percă, a vorbit despre semnificația cârjei pastorale și despre rolul episcopului pe care acesta îl are într-o comunitate: de a conduce, a învăța și a sfinți, amintind și de cuvintele sfântului Augustin, care spunea că "pentru voi sunt episcop, împreună cu voi sunt creștin". ÎPS Aurel, vorbind despre rolul episcopului a făcut o referință la "păstorul cel bun" despre care au amintit prima lectură și evanghelia de la Liturghia înscăunării. Vorbind despre următoarea perioadă de slujire, a spus: "Doresc să mă introduc treptat în viața arhidiecezei, să îmi cunosc turma punându-mă în ascultarea frumoasei tradiții a Bisericii locale de care astăzi pot spune că este turma pe care mi-o încredințează Domnul spre a o păstori. (...) Sunt conștient de greutățile pe care teritoriul vast al Arhidiecezei le ridică. Împărtășesc preocupările multor preoți părinți care percep schimbările timpului și schimbările sociale, economice și politice amplificate de progresele (...) în domeniul comunicațiilor". Spre încheiere, a amintit tuturor că "în materie de trăire a credinței nu există perioade de tranziție, avem un drum bine precizat de Evanghelie și de Bunul Păstor care ne indică traiectoria. De aceea inima mea este plină de speranță că prin ajutorul lui Dumnezeu putem schimba multe lucruri în bine".

La finalul sfintei Liturghii, au luat cuvântul pentru a-l felicita pe noul arhiepiscop: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit emerit de București, PS Claudiu Pop, episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopale din Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș, care a luat cuvântul din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România. În încheiere, ÎPS Aurel Percă a adresat un cuvânt de salut final pentru toți cei care au participat la sărbătoare, atât din țară, cât și din străinătate.

După terminarea sfintei Liturghii, arhiepiscopul mitropolit Aurel a oferit prima binecuvântare arhierească credincioșilor prezenți, cu care s-au întors acasă, cu amintirea unui eveniment istoric și solemn pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Pr. Adrian Blăjuță

*

"Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) se întinde pe un teritoriu care depășește puțin Austria ca suprafață și densitate a populație (92.120 km2 și 8.870.000 de locuitori) și numără 60.500 de romano-catolici. Este organizată în un Vicariat Episcopal (de Dobrogea), 6 decanate și 67 de parohii, și are 145 de preoți diecezani (din care 45 activează în alte dieceze), 12 preoți rezidenți neîncardinați, 35 de preoți călugări, 285 de persoane consacrate (15 călugări și 270 de călugărițe). Din cei 100 de preoți prezenți în Arhidieceză, 83 sunt activi, 13 pensionari și 2 urmează studii de specialitate. Pe teritoriul ARCB funcționează 3 instituții de învățământ superior și de cercetare, 5 centre preuniversitare, 3 școli de formare permanentă, 14 grădinițe, 12 instituții sociale și de caritate, și activează peste 30 de asociații, organizații și mișcări ecleziale". (din comunicatul de presă nr. 433/21.11.2019 al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București)

* * *

Sfânta Liturghie solemnă de înscăunare ca arhiepiscop mitropolit de București a Mons. Aurel Percă, celebrată în catedrala "Sfântul Iosif" din București. Preluare de pe arcb.ro, www.catedralaonline.ro

*

Predica ÎPS Aurel Percă (video Angelus.com.ro - Arhidieceza Romano-Catolică de București):
Versiunea text a fost publicată de www.angelus.com.ro.

*

Cuvânt de salut al ÎPS Aurel Percă, la finalul Liturghiei (text, angelus.com.ro)

*

Album foto (fotografii publicate de Facebook Arhidieceza Romano-Catolică de București)

*

Știrile TVR: "Romano-catolicii din sud au un nou păstor"

* * *

De la Săbăoani la București. Înscăunarea ca arhiepiscop mitropolit de București a ÎPS Aurel Percă

Familiile din Dieceza de Iași îi mulțumesc IPS Aurel Percă

Comunicare: Mons. Aurel Percă va fi înscăunat ca arhiepiscop mitropolit de București

Iași: ÎPS Aurel Percă - Liturghie de mulțumire

Bacău: Sărbătoarea Nașterii Domnului împreună cu ÎPS Aurel

Comunicare: Liturghie de mulțumire a ÎPS Aurel Percă, duminică, 29 decembrie

Ediția "Retrospectiva anului 2019 cu ÎPS Aurel Percă", a emisiunii "Lumina creștinului", va fi sâmbătă, 28 decembrie 2019

Săbăoani: Dublă sărbătoare a ÎPS Aurel Percă

Roma: Hram și mulțumire în prezența ÎPS Aurel Percă

Iași: La mulți ani pentru ÎPS Aurel Percă

"La o demnitate așa de mare". PS Iosif Păuleț despre numirea episcopului Aurel Percă arhiepiscop mitropolit de București

PS Petru Gherghel: Mesaj la numirea Mons. Aurel Percă, noul arhiepiscop mitropolit de București

Comunicat de presă: Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a fost numit de papa Francisc arhiepiscop mitropolit de București (21 noiembrie)


 

lecturi: 3621.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat