Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2020

La Editura "Presa Bună" a apărut broșura Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2020. Tema aleasă pentru săptămâna 18-25 ianuarie 2020 este: "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită" (Fap 28,2).

Aspirația Bisericii la unitate între toți creștinii este permanentă. În cursul anului, ea dedică o săptămână unor rugăciuni intense, cu un caracter pregnant ecumenic, pentru ca acest deziderat, care este și al Domnului Isus, să devină realitate. E vorba de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, celebrată în perioada 18-25 ianuarie.

Tema de anul acesta se bazează pe un citat luat din cartea Faptele Apostolilor (Fap 28,2): "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită". Materialul și rugăciunile au fost pregătite de Bisericile creștine din Malta și Gozo, Christians Together in Malta (Creștini împreună în Malta). La 10 februarie 2019, aceștia au celebrat sărbătoarea Naufragiul Sfântului Paul, moment descris pe larg în ultimele capitole ale cărții Faptele Apostolilor.

Paul împreună cu 276 de pasageri (centurion, soldați, marinari și prizonieri) se îndreaptă pe o corabie spre Roma. Chiar dacă este prizonier, Dumnezeu lucrează prin intermediul lui. Aflați pe mare, ei sunt la voia valurilor și a furtunii care se dezlănțuie. Situația escaladează, iar diviziunea și neîncrederea grupurilor crește. În tot acest context vulnerabil, Paul se arată ca un factor de coeziune, de apropiere între toți cei prezenți. Elementele naturii se dezlănțuie, însă mai presus de toate este providența divină. Paul este un om al credinței, pe care o trăiește și pe care o insuflă și altora. El îndeamnă la unitate, la împărțirea hranei și la renunțarea la siguranțele omenești, fapt ce trezește curajul și încrederea tuturor.

Cel care conduce destinele oamenilor este Dumnezeu. El poate salva viețile chiar și în împrejurări în care pieirea este iminentă. De aici, o primă concluzie: unitatea creștinilor pretinde abandonarea în mâinile providenței, care poate cere renunțarea la anumite lucruri în vederea obținerii salvării supreme.

Naufragiind, toți ajung pe insula Malta, unde sunt surprinși de ospitalitatea locuitorilor oferită tuturor membrilor corabiei, fără nicio discriminare. Aceeași providență lucrează de data aceasta prin bunăvoința neobișnuită și neașteptată a unor străini. Fără a fi atenți la diferențe, ei oferă hrană și căldură sufletească. De aici se desprinde o nouă concluzie: în fața atâtor migranți din zilele noastre, unitatea creștinilor transpare în atitudinea de bunăvoință și primire nediferențiată a tuturor.

Ne însușim rugăciunea Bisericilor din Malta pentru instaurarea unității creștine: "Doamne, noi îți mulțumim pentru darul iubirii tale pline de compătimire! Te rugăm ca Bisericile noastre să fie mereu gata să primească darurile tale, unele de la altele! Dăruiește-ne un spirit de generozitate față de toți, pe măsură ce înaintăm împreună pe calea unității creștine! Amin".

Pr. Cristian Diac

* * *

Broșura conține o introducere la celebrarea ecumenică, un model de celebrare ecumenică, texte biblice, meditații și rugăciuni pentru fiecare zi din octava de rugăciune, situația ecumenică din Malta, lista temelor rugăciunii pentru unitatea creștinilor (1968-2020), câteva date importante din istoria săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor și o schemă pentru celebrările ecumenice în bisericile catolice.

În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințată unui grup dintr-o țară diferită. Textele pentru anul 2020 au fost elaborate de creștinii din insulele Malta și Gozo, la invitația Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Ulterior, broșura a fost redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este celebrată de la 18 la 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de către Paul Watson, pentru a acoperi în mod simbolic perioada dintre sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul. În emisfera sudică, unde luna ianuarie este o perioadă de vacanță, se preferă să se adopte o dată în jurul Rusaliilor. Textele speciale pentru această celebrarea sunt propuse de Comisia pentru "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, începând din anul 1968.

Traducerea textelor în limba română a fost realizată de pr. Mihai Pătrașcu, coordonator fiind pr. Paul Budău, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism.

Broșura este un instrument util pentru "Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor" (18-25 ianuarie) care propune un model de celebrare ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu. Bisericile și comunitățile creștine care celebrează rugăciunea pentru unitatea creștinilor în fiecare zi a săptămânii pot găsi sugestii în textele propuse pentru cele opt zile. Pentru persoanele care doresc o rugăciune personală, textele cuprinse în broșură pot fi puncte de sprijin și le arată că sunt în comuniune cu toți cei care se roagă în toată lumea pentru o mai mare unitate a Bisericii lui Cristos.

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.

Textul broșurii în limba română poate fi descărcat de la adresa: www.ercis.ro/utile/sruc2020.zip.

* * *

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2020
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Ed. "Presa Bună", 2020, 14x21 cm, 68 p., 6 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat