Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Serena Elisabetta Ciserani

Cu profundă durere surorile din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" anunță că duminică, 5 ianuarie 2020, la Roma, sora Serena Elisabetta Ciserani, superioara generală, a plecat dintre noi, pentru a se întâlni cu Mirele ceresc pe care l-a iubit și slujit toată viața.

"Iată-mă, sunt slujitoarea Domnului!"

Sora Serena Elisabetta Ciserani s-a născut în Italia, la San Colombano (Lodi), la 26 iunie 1947 într-o familie cu 11 copii. Educați de părinți la o viață profund creștină, patru dintre copiii s-au consacrat lui Dumnezeu: părintele Domenico și sora Giuseppina în Congregația PIME, iar sora Serena și sora Annamaria în Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe".

Sora Serena, simțindu-se chemată la misiune, primește cu disponibilitate mandatul de a veni în România în decembrie 1991 pentru a deschide o casă în Iași. Susținută de Preasfințitul Petru Gherghel, de părintele Eduard Ferenț și părintele Iosif Andrici, cu multe rugăciuni, sacrificii și tărie sufletească, alături de sora Fiorella Chinappi și sora Rina Luraschi, a dus la îndeplinire construirea a ceea ce se vede astăzi: Casa Providenței din Iași, Căminul de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași și Casa "Fericita Clara" din Șcheia.

În anul 1995 a fost trimisă în România unde s-a ocupat în mod special de formarea tinerelor care aspirau la viața consacrată, iar împreună cu sora Michellina (Surorile Providenței) și fratele Juan (Frații Școlilor Creștine) a organizat cursuri de formare pentru tinerii care doreau să se dedice lui Dumnezeu.

Era mereu atentă și disponibilă față de toți cei care băteau la ușa casei cerând ajutor material, moral sau spiritual. Nimeni nu pleca de la ea nemângâiat sau cu mâna goală. Avea o capacitate extraordinară de a asculta persoana care-i stătea în față, ca și cum nimic altceva în acel moment nu ar fi contat. Una dintre imaginile care ne rămâne întipărită în suflet de la sora Serena este șorțul cu care se încingea ori de câte ori muncea, ca semn de slujire.

Din 8 decembrie 2010 a fost chemată la o slujire mult mai delicată, aceea de a fi superioara generală a Congregației. Din centrul congregației, ea a fost inima care a știut să bată la unison cu Biserica și provocările societății din diverse națiuni.

În ciuda sănătății ei fragile, nu s-a dat înapoi nici atunci când trebuia să înfrunte călătorii lungi și obositoare pentru soluționarea problemelor. În 2014 boala nemiloasă și-a făcut simțită prezența. Cu toate acestea a continuat să conducă congregația cu iubire, responsabilitate și delicatețe. În ultimul an boala s-a agravat, iar medicii i-au limitat călătoriile. Sora Serena nu s-a oprit din activitate, ci a continuat să fie mamă și soră pentru noi toate și toți cei care o vizitau. Se ghida după motoul: "Nu trebuie să fim puternici pentru a da ajutor și siguranță!"

A iubit România, în special pe săraci, și ne-a insuflat mândria de a fi românce. Într-o recreație de seară ne-a spus că se simte româncă și și-a lăsat jumătate din inima ei în România. Pentru acest lucru, pentru tot binele făcut fiecărei surori și tuturor celor care te-au cunoscut, pentru tot ce ai realizat, pentru moștenirea ta spirituală pe care ne-ai lăsat-o, îți mulțumim din inimă!

O încredințăm milostivirii lui Dumnezeu pe sora Serena și vă rugăm să ne susțineți în a înălța rugăciuni pentru ea.

Avem rugămintea ca aceia care ați cunoscut-o pe sora Serena și vreți să împărtășiți cu noi o amintire despre ea, să ne-o trimiteți pe adresa saguanella@gmail.com pentru că dorim să adăugăm mărturia dumneavoastră la arhiva mărturiilor despre surorile care au activat în România. Vă mulțumim din suflet!

Marți, 7 ianuarie 2020, la ora 16.30, în capela Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași va fi celebrată o Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului sorei Serena.

Liturghia de înmormântare va fi celebrată la Como (Italia), joi, 9 ianuarie 2020, la ora locală 15.00, în capela Casei "Sfânta Maria a Providenței" a surorilor, din Via Statale per Lecco, 20, Como-Lora. Sora Serena va fi înmormântată în cripta bisericii de lângă Casa "Sfânta Maria a Providenței", alături de celelalte superioare generale ale congregației.

Să se odihnească în pace!

Sora Rosa Bianchini și toate surorile
Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe din România


 

lecturi: 4130.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat