Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Uciderea lui Soleimani, cardinalul Sako: Nu transformați Irakul într-un câmp de bătălie

Irakienii trăiesc o stare de "șoc profund" și teama lor este ca țara să fie "transformată într-un câmp de bătălie". Este ceea ce scrie primatul caldeean, cardinalul Louis Raphael Sako, într-un mesaj publicat pe situl patriarhiei și trimis spre cunoștință la AsiaNews. Și Biserica irakiană urmărește cu atenție și preocupare escaladarea între Iran și Statele Unite, care a avut o accelerare în ultimele zile cu uciderea într-un raid cu lovituri de bombe și drone a puternicului general iranian Qasem Soleimani, conducător al forțelor speciale iraniene Qods. În vizorul președintelui SUA, Donald Trump, care a dat personal ordinul de a ataca, și vârfurile Forțelor de mobilizare populară irakiene.

După funeraliile de ieri la Bagdad și în orașele sfinte șiite Najaf și Kerbala, astăzi sicriul generalului Soleimani este transferat în Iran; marele ayatollah Ali Khamenei a stabilit trei zile de doliu național, care se vor încheia la 7 ianuarie cu funeraliile înaltului oficial. Seara câteva bombe și grenade au căzut la Bagdad și în nordul capitalei, unde anterior mii de persoane au participat la cortegiul funerar al lui Soleimani, cântând "moarte Americii". În alte zone ale orașului, unii manifestanți celebrau moartea generalului iranian. Între timp comandoul Kataib Hezbollah din Irak a ordonat tuturor combatanților din țară să rămână la cel puțin un kilometru de bazele și obiectivele nord-americane.

În fața unei escaladări care riscă să ajungă într-un război deschis, primatul caldeean cere un "dialog rațional" pentru "a cruța" Irakul și regiunea de "consecințe de o anvergură inimaginabilă".

Iată, în continuare, mesajul patriarhului Sako:

Irakienii sunt și astăzi într-o stare de șoc profund, pentru ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Teama cea mai mare și profundă este că țara lor, Irak, poate să fie transformată mai mult într-un câmp de bătălie, decât să fie o patrie suverană, capabilă să-i protejeze pe proprii cetățeni și să le garanteze bunăstarea.

În aceste circumstanțe de ale acestei situații critice și într-un context care devine tot mai periculos, cred că este foarte înțelept și oportun să se convoace o masă rotundă care să reunească părțile interesate. Tuturor le este cerută folosirea moderației, să arate un dialog rațional și civil, o acțiune rațională și înțelepciune de gândire, cu scopul de a cruța Irakul de consecințe de anvergură inimaginabilă.

Noi toți ne adresăm lui Dumnezeu atotputernicul pentru ca să garanteze Irakului și întregii regiuni un viitor pașnic, stabil, sigur și o "viață normală", la care tânjim de acum de prea mult timp.

(După AsiaNews, 5 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 936.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat