Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Criza SUA-Iran, papa: "Trebuie să credem că celălalt are aceeași nevoie de pace ca și noi"

De Salvatore Cernuzio

"Trebuie să credem că celălalt are aceeași nevoie de pace ca și noi. Nu se obține pacea dacă nu este sperată. Să cerem Domnului darul păcii!". În timp ce suflă vânturi de război în SUA și Iran, după raidul ordonat de președintele Donald Trump la Bagdad care l-a ucis pe puternicul general Qassem Soleimani, Francisc intervine pentru a lansa un apel de a se găsi o soluție pașnică pentru ca "al treilea război mondial pe bucăți" care se duce în diferite părți ale lumii să nu se alcătuiască într-un unic vortex care să ajungă să înghită globul.

Papa alege calea Twitter pentru a împărtăși dorința sa cu cei peste 20 de milioane de followers care urmăresc account-ul său în nouă limbi @Pontifex. De fapt Jorge Mario Bergoglio urmărește cu mare atenție situația de înaltă tensiune care se creează în scenariul internațional de circa patruzeci și opt de ore.

"Sfântul Părinte este informat despre ceea ce se întâmplă în Iran și urmează evenimentele cu rugăciunea", a confirmat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni. Deja ieri arhiepiscopul Leo Boccardi, din 2013 nunțiu apostolic la Teheran, prezenta la microfoanele de la Vatican News "preocuparea puternică" a Sfântului Scaun față de represaliile dramatice pe care le-ar putea provoca uciderea conducătorului de peste douăzeci de ani al corpului de înaltă elită Quds, unitățile speciale ale gărzilor revoluționare iraniene. Cel pe care CIA n-a ezitat să-l definească "persoana operativă cea mai puternică din Orientul Mijlociu". De fapt, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei a anunțat o "răzbunare dură" față de Statele Unite; în schimb autoritățile iraniene au stigmatizat raidul - condamnat și de China, Rusia și Siria - ca "atac terorist".

"Toate acestea creează preocupare și ne demonstrează cât de greu este de construit și de crezut în pace. Politica bună este în slujba păcii, toată comunitatea internațională trebuie se fie în slujba păcii, nu numai în regiune ci în lumea întreagă", a spus Boccardi.

Contactat telefonic de ANSA ieri după-amiază, nunțiul a explicat în afară de asta: "În urmă cu numai două zile am celebrat Ziua Mondială a Păcii și aceste fapte trebuie să ne determine pe toți să credem cu putere și să lucrăm cu speranță pentru pace". "Dialogul, nu numai cel interreligios, pe care Sfântul Scaun îl menține și îl dezvoltă cu islamul, rămâne calea maestră pentru soluționarea tuturor conflictelor", a adăugat el, luând în considerare și raporturile consolidate pe care Vaticanul le menține de mulți ani cu islamul șiit iranian.

Raporturi nu numai diplomatice, așa cum este mărturisit de respectivele vizite ale miniștrilor, ci și teologice cu colocvii islamo-creștine desfășurate între delegațiile oficiale din cele două țări. Fără a uita, tot ca dovadă a bunelor relații reciproce, participarea unei delegații iraniene la a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor care s-a desfășurat la Philadelphia în septembrie 2015.

Reprezentantul papei în Iran a prezentat în colocviu și situația pe care, în aceste ore, o trăiesc capitala și celelalte orașe iraniene: "Incredulitate, durere și furie, acestea sunt primele reacții la Teheran la știrea morții generalului Soleimani. Marile manifestații, care s-au desfășurat în multe orașe din Iran după rugăciunea de vineri, au exprimat bine aceste sentimente", a spus el. adăugând: "Cred că tensiunea a ajuns la un nivel care nu s-a mai văzut vreodată înainte și asta preocupă și complică și mai mult situația din regiune care apare cu adevărat incandescentă".

Apelul reprezentantului Vaticanului este așadar acela de "a coborî tensiunea, a chema pe toți la negociere și a crede în dialog știind, așa cum ne-a învățat mereu istoria, că războiul și armele nu sunt soluțiile la problemele care chinuiesc lumea de astăzi. Trebuie crezut în negociere. Trebuie să se creadă în dialog".

Cuvinte reafirmate și de cardinalul Peter Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, care în aprilie 2019 a asistat chiar populația iraniană victimă a unor inundații violente. Cardinalul a destăinuit la media vaticane toată tristețea văzând că "așa de repede anul este salutat de aceste episoade de violență, de ucidere, de vărsare de sânge...".

"Știm - a subliniat Turkson - că noi cu aceste episoade din Orientul Mijlociu, mai ales în Irak în aceste zile, experimentăm o spirală de răzbunare cu toate semnele care descriu situații de tensiuni și de război. În pofida a toate acestea, suntem invitați mereu să recunoaștem faptul că este lungă calea păcii. Pentru aceasta se vorbește despre drum pentru pace".

(După Vatican Insider, 4 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 877.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat