Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: ÎPS Aurel Percă - Liturghie de mulțumire

ÎPS Aurel Percă a celebrat duminică, 29 decembrie 2019, în sărbătoarea Sfintei Familii, o Liturghie de mulțumire în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o în Dieceza Romano-Catolică de Iași în cei 40 de ani de preoție. Au participat PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel, preoții colegi ai ÎPS Aurel, Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului din Iași, împreună cu alți profesori, preoți din diferite comunități, persoane consacrate, precum și mulți credincioși, pentru a se alătura la rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu. A fost prezent la celebrare și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. La această celebrare au fost sărbătoriți și cei care au împlinit o sumă rotundă de ani de căsnicie. Cântarea la această sfântă Liturghie solemnă a fost intonată de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Robert Râtan.

La începutul sfintei Liturghii, părintele Paul Budău, paroh și decan de Iași, a vorbit despre dublul eveniment sărbătorit prin sfânta Liturghie: sărbătoarea familiilor, în special a celor care împlinesc 50 sau 25 de ani de căsătorie, dar și de "a-l însoți pe ÎPS Aurel Percă la acest moment de celebrare, în care vrem să îi aducem mulțumire bunului Dumnezeu pentru toată slujirea sa devotată în dieceza noastră".

Noul arhiepiscop mitropolit ales de papa Francisc la 21 noiembrie 2019 pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a vorbit în introducerea la Liturghie despre sărbătoarea Sfintei Familii, spunând că "ne îndreptăm astăzi către Familia Sfântă de la Nazaret, modelul oricărei familii", dar a vorbit și despre dorința de a aduce prinosul de mulțumire "pentru tot ceea ce Dumnezeu a rânduit prin mine în această familie mare, extinsă a diecezei și în același timp să cer rugăciunile dumneavoastră, pentru ca slujirea pe care mi-a încredințat-o Sfântul Părinte papa Francisc să aducă roade și acolo unde voi merge, în Arhidieceza de București".

În cuvântul de învățătură, în prima parte, ÎPS Aurel a vorbit despre familie și despre exemplul pe care îl oferă Sfânta Familie tuturor familiilor care doresc să reușească să fie la rândul lor familii sfinte, "familia având rolul de a transmite din generație în generație și viața, dar și valorile și flacăra credinței, o ștafetă care se predă din generație în generație". În cea de-a doua parte a predicii, ÎPS Aurel a vorbit despre activitatea pe care a desfășurat-o în Dieceza de Iași în cei 40 de ani de preoție: secretar, profesor, rector, vicar general și episcop auxiliar, "o activitate pe care am făcut-o în fidelitate față de mandatul primit din partea Bisericii când am fost preot, apoi ca episcop, pentru că de fiecare am făcut un jurământ de a sluji Biserica și de a respecta legile Bisericii". ÎPS Aurel i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate harurile primite în această perioadă, PS Petru, pentru încrederea acordată, și credincioșilor care l-au însoțit. Făcând o paralelă cu venirea episcopilor Alexandru Cisar și a fericitului Anton Durcovici ca episcopi de la București la Iași, ÎPS Aurel a spus că "poate este și rândul nostru de a merge la București, pentru a întoarce această formă de ajutor pe care această Biserică locală, Dieceza de Iași a primit-o de-a lungul timpului, menținând mai departe flacăra credinței aprinsă".

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a vorbit despre frumoasa colaborarea cu episcopul său auxiliar, în care "am avut totală încredere", ÎPS Aurel mergând peste tot și acoperind unele sectoare care cereau mare efort, fie în ceea ce privește grija pastorală, fie cea administrativă, sau pentru preoții și credincioșii care se află în străinătate. PS Petru s-a îndreptat către ÎPS Aurel pentru a-i spune "la revedere și acolo unde vei ajunge să iubești mereu poporul așa cum ai făcut-o aici și să împărtășești tuturor învățătura creștină cu convingere, cu putere, căci aceasta va păstra în noi demnitatea de creștini, de familie creștină, aici, în Moldova, sau la București, sau în întreaga Românie". ÎPS Aurel i-au fost oferite două icoane, cu sfânta Fecioară Maria de la Cacica și fericitul Anton Durcovici, pentru ca aceste să fie ca o legătură cu Dieceza de Iași.

Luând cuvântul, fiind și duminica în care se sărbătorește Sfânta Familie, PS Iosif Păuleț a felicitat familiile sărbătorite și a dezaprobat și s-a dezis public de afirmațiile apărute în spațiul public ale deputatului Iulian Bulai care se declară a fi "creștin catolic practicant" și care "sunt o blasfemie la adresa adevărurilor predicate de veacuri de Biserică". Îndreptându-se către ÎPS Aurel, păstorul Diecezei de Iași i-a mulțumit pentru toată munca și dăruirea oferite în misiunea încredințată și a înălțat către Dumnezeu "recunoștința, laudele și mulțumirile pentru că Dumnezeu a realizat prin păstorii noștri atâtea lucruri așa de frumoase în dieceza noastră".

După intonarea urării de "La mulți ani!", și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a luat cuvântul și a mulțumit ÎPS Aurel pentru frumoasa colaborare în diferitele ocazii dintre Episcopia de Iași și Primăria Municipiului Iași, oferindu-i și distincția "Ordinul Centenar", asigurându-l pe ÎPS Aurel că Iașiul va rămâne în continuare o casă deschisă pentru el.

În încheiere, ÎPS Aurel Percă a prezentat albumul foto care rememorează vizita papei Francisc la Iași, din ziua de 1 iunie 2019, album care a văzut recent lumina tiparului.

Fotografiile au fost realizate de fotograful partener al Episcopiei de Iași, Adrian Cuba. În carte au fost organizate grafic după proiectul doamnei prof. Ligia-Magda Sficlea.

Mons. Aurel Percă, în ziua de 11 ianuarie 2020, va merge la București și va lua în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București. Încheind misiunea de episcop auxiliar al Diecezei de Iași, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toată misiunea împlinită cu atâta devotament în Dieceza Romano-Catolică de Iași și îl rugăm să îl susțină în continuare cu harurile sale, pentru a fi un bun păstor și pentru Arhiepiscopia de București.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 decembrie: Iași: ÎPS Aurel Percă - Liturghie de mulțumire. Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct prin internet a sfintei Liturghii din Duminica Sfintei Familii (29 decembrie 2019):

* * *

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Retrospectiva anului 2019 cu ÎPS Aurel Percă" (înregistrare, 28 decembrie)


 

lecturi: 1967.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat