Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul 2019 al Sfântului Părinte

Papa Francisc: un Crăciun "franciscan" care pornește de la iesle

De M. Michela Nicolais

Un mic târg cu puțin peste 1.500 de suflete, în inima Italiei, la 700 de metri altitudine, unde totul este înconjurat de verde și pare că a rămas intact ca în Evul Mediu. A început astfel, la Greccio, timpul de Crăciun al papei Francisc, ca niciodată anul acesta are gustul sfântului al cărui nume a ales să-l ia, prim pontif care a îndrăznit un asemenea gest.

De la 1 decembrie încoace - zi a vizitei la locul unde Francisc de Assisi a pregătit prima iesle vie din istorie și unde a ales să semneze scrisoarea apostolică despre iesle, Admirabile signum - s-au înmulțit apelurile lui Bergoglio de a face ieslea, redescoperind această veche tradiție care învață mai ales familiile că "Evanghelia este vie" și în case devine o "Evanghelie familială", cu Sfânta Familie ca oaspete de excepție și Isus ca invitat special căruia fiecare dintre noi îi deschide ușa pentru a-l lăsa să intre. Și tot sfântului Francisc papa a dedicat una din întâlnirile ecleziale cele mai importante din acest an 2019 care se apropie de sfârșit: Sinodul despre Amazonia. Și într-una din călătoriile-simbol din acest an, cea în Japonia, Francisc l-a citat pe sfântul din Assisi, în etapa de la Nagasaki, înainte de a rosti apelul său de la Memorialul păcii din Hiroshima în fața supraviețuitorilor holocaustului nuclear. În sfârșit, la opt sute de ani de la întâlnirea lui Francisc cu sultanul din Egipt, papa și marele imam de la Al-Azhar au semnat la Abu Dhabi, în februarie, Documentul despre fraternitatea umană, valoare centrală în spiritualitatea franciscană și unic antidot posibil pentru a garanta un viitor de pace într-o lume marcată de conflicte, violențe, răbufniri de ură și intoleranță împotriva celui care este diferit sau rămâne în urmă.

Evanghelie domestică. "Nu este important cum se pregătește ieslea, ceea ce contează este ca să vorbească vieții noastre", scrie papa în scrisoarea apostolică despre iesle semnată la Greccio. "Este ca o Evanghelie vie", fundamentul unei "frumoase tradiții" care trebuie susținută și realizată "în familie, la locurile de muncă, în școli, în spitale, în închisori, în piețe". "Ieslea ne arată, ne face să atingem acest eveniment unic și extraordinar care a schimbat cursul istoriei, și de la care se ordonează numărarea anilor, înainte și după nașterea lui Cristos", sintetizează Francisc. În noaptea de Crăciun din 1223, sfântul Francisc, cu simplitatea acelui gest, "a realizat o mare operă de evanghelizare", care constă în "a repropune frumusețea credinței noastre cu simplitate". Greccio, în această perspectivă, devine "un refugiu al sufletului care se ascunde pe stâncă pentru a se lăsa învăluit în tăcere". Papa a dedicat ieslei și ultima audiență generală înainte de Crăciun, invitând încă o dată să fie făcută mereu în casele noastre: "Când noi facem ieslea acasă, este ca și cum am deschide ușa și am spune: «Isuse, intră!», înseamnă a face concretă această apropiere, această invitație adresată lui Isus pentru ca să vină în viața noastră. Pentru că dacă El locuiește în viața noastră, viața se renaște. Și dacă viața se renaște, este cu adevărat Crăciun", cuvintele finale rostite liber. Ieslea este o "Evanghelie familială", imaginea centrală a catehezei: făcând ieslea "putem să invităm și Sfânta Familie în casa noastră, unde sunt bucurii și preocupări, unde în fiecare zi ne trezim, mâncăm și dormim aproape de persoanele cele mai dragi".

Nu dușmani, ci frați. "Să nu mai fie niciodată războiul, pacea este dezarmată", firul roșu care leagă etapele de la Hiroshima și Nagasaki, în timpul călătoriei istorice în Japonia, țară de misiune râvnită de tânărul Bergoglio și în care a ajuns numai ca succesor la scaunul lui Petru. La sfârșitul discursului despre armele nucleare rostit la Atomic Bomb Hypocenter Park din Nagasaki, exact în locul unde a explodat bomba atomică, papa a citat rugăciunea păcii atribuită sfântului Francisc de Assisi, propusă și celui care nu mărturisește credința catolică: "Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale: unde este ură, eu să aduc iubirea; unde este ofensă, eu să aduc iertarea; unde este îndoială, eu să aduc credința; unde este disperare, eu să aduc speranța; unde este întuneric, eu să aduc lumina; unde este tristețe, eu să aduc bucuria".

Fraternitatea este cuvântul-cheie al Documentului semnat în mod surprinzător cu marele imam de Al-Azhar, în timpul călătoriei apostolice în Emiratele Arabe. Și tot Francisc este ca model și călăuză a Sinodului pentru Amazonia: pentru a celebra cei 40 de ani de la proclamarea papală a Sărăcuțului din Assisi ca patron al susținătorilor ecologiei, Bergoglio a voit să planteze în Grădinile Vaticane un gorun care provine chiar din orășelul din Umbria, simbol al "ecologiei integrale" în centrul enciclicei Laudato si'.

(După agenția SIR, 28 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 768.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat