Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sănduleni: Zile dedicate familiei și sfintei Liturghii

În perioada 19-22 decembrie 2019, în Parohia Sănduleni și în filialele Turluianu și Verșești au avut loc câteva zile dedicate familiei și sfintei Liturghii, susținute de către pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași.

Încă de la început, împreună cu părintele paroh, Marian Gașpal, protagonistul acestui mare dar oferit comunității, s-a decis ca de aceste zile de har să aibă parte în egală măsură atât comunitatea parohială, cât și cele două filiale.

Am înțeles în urma temelor prezentate că pentru a avea pace, iubire, fericire și liniște în familiei, nu avem nevoie atât de lucruri materiale, cât mai degrabă, de bunătate, de dăruire, de implicare, comunicare, înțelegere și respect reciproc. Avându-le pe acestea, vom fi binecuvântați și cu ceea ce este necesar unui trai decent și liniștit.

Pornind de la planul lui Dumnezeu cu omul, în cele două forme ale sale, bărbat și femeie, chemați la viața de familie prin sacramentul Căsătoriei, sacrament care s-a celebrat în biserică, în fața altarului, părintele Felician ne-a introdus cu stilul său specific, cu răbdare, dar și cu tact în tot ceea ce înseamnă viața concretă a familiei de astăzi, caracterizată de acel "și la bine, și la greu", pe care și l-au făgăduit.

Nu cred că a fost credincios în biserică să nu fi fost provocat de cuvintele spuse, mai ales de "temele" date pentru acasă: să ne întrebăm dacă l-am făcut fericit pe celălalt, dacă e mândru de noi, dacă copiii sunt mulțumiți și mândri că ne au pe noi ca părinți ai lor, dacă iubirea care ne-a unit a crescut sau din contra s-a risipit de tot.

Ajutați de modelele pe care Biserica le propune în Advent, am învățat de la Maria că noi, femeile, trebuie să fim de partea vieții. Fiind de partea vieții, în realitate suntem de partea lui Cristos care a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14, 6).

Bărbații au învățat de la sfântul Iosif că vocația lor este aceea de a avea grijă, grijă de soție, de copii, de casă, de binele întregii familii.

Împreună am învățat de la Ioan Botezătorul să-l punem pe celălalt pe primul loc, conștienți că "el trebuie să crească, iar eu să mă micșorez (In 3, 30).

Concluzia finală: "Familia prin excelență este chemată la iubire, deci, iubiți-vă, dragi soți, mult și frumos!", rămâne pentru comunitățile din Sănduleni, Turluianu și Verșești refrenul pe care îl vom aminti mult timp de aici înainte.

Mulțumim părintelui paroh pentru ideea de a-l invita pe părintele Felician, episcopului nostru Iosif, care, mergând pe urmele episcopului Petru și ale episcopului Aurel, susține familiile, le încurajează și le binecuvântează.

Monica Burlacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-22 decembrie: Sănduleni: Zile dedicate familiei și sfintei Liturghii


 

lecturi: 1689.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat