Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală

Nașterea Domnului - bucurie, adorație și speranță

Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii diecezei noastre

"Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul". (Lc 2,10-11)

În fiecare an, sărbătoarea Nașterii Domnului aduce cu sine o atmosferă unică, de har și bucurie, care ne inundă și ne lărgește inima. Peste tot, în jurul nostru, se respiră un aer de pace, de bucurie, de seninătate. Totul parcă ne invită la bucurie: comuniunea din sânul familiei, frumusețea colindelor, mirosul de brad, străzile frumos ornate, cadourile pe care le primim sau le oferim, bucatele noastre tradiționale. Sărbătoarea Crăciunului reușește, într-adevăr, să aducă în inimile noastre mai multă lumină, mai multă pace, mai multă iubire.

Cu siguranță, tradițiile și obiceiurile noastre ne ajută foarte mult în acest sens, deoarece fac să se nască în noi sentimente cu adevărat frumoase și profunde. Totuși, deși sunt atât de minunate și nobile, ele rămân doar niște manifestări exterioare ale principalului motiv de bucurie pe care ni-l oferă Crăciunul: nașterea lui Isus. Dumnezeu coboară să ne viziteze și o face în modul cel mai surprinzător, într-o simplitate dezarmantă - sub chip de prunc. Acesta este semnul cel mai concret al gingășiei și iubirii lui Dumnezeu față de noi: devenind unul asemenea nouă, el vrea să împărtășească cu noi limitele, slăbiciunile și fragilitatea condiției noastre umane; el vrea să ne asigure de fidelitatea și disponibilitatea sa de a rămâne mereu cu noi și în noi, însoțindu-ne și ajutându-ne mereu în încercările noastre.

Înainte de orice altceva, sărbătoarea Crăciunului ne vorbește despre Isus Cristos, Fiul cel veșnic al Tatălui, darul cel mai prețios pe care Dumnezeu ni l-a făcut. El este sărbătoritul. Pe el să-l căutăm și lui să ne închinăm! Pe el să-l adorăm! Așa cum ne invita și papa Francisc, "ne-ar face bine, în aceste zile, puțină tăcere pentru a putea asculta vocea Iubirii" (Mesaj de Crăciun, 2015). Ne-ar face bine să ne oprim un moment pentru a contempla, în adorație, misterul lui Dumnezeu care se face om pentru noi și pentru a noastră mântuire. Doar plecându-ne genunchii în fața Pruncului divin, asemenea păstorașilor și a magilor, vom putea simți iubirea și bucuria mângâietoare pe care ne-o aduce Emanuel, Dumnezeu cu noi.

Dar sărbătoarea Nașterii Domnului are și un puternic parfum de speranță. De fapt, sărbătorile vor trece, dar misterul prezenței lui Dumnezeu cu noi nu se va încheia niciodată. În ciuda căderilor noastre, lumina Domnului va continua să strălucească în lume și să-i călăuzească pe oameni pe calea binelui. Flacăra iubirii sale va rămâne mereu aprinsă. Este datoria noastră să deschidem larg porțile inimilor lui Cristos, care vine la noi. Este misiunea noastră, după ce l-am primit, să-l ducem și celorlalți.

Vă invit, așadar, iubiți frați și surori în Domnul, să vă apropiați cu bucurie de Isus, care vine la noi! El vine la noi în multe feluri, dar este prezent într-un mod cu totul deosebit la sfânta Liturghie. Acolo, în fața sfântului altar, să ne oprim, să îngenunchem și să-l adorăm, mulțumindu-i pentru tot ceea ce ne oferă zi de zi, clipă de clipă. Această întâlnire cu Isus ne va întări, cu siguranță, încrederea că el nu ne abandonează niciodată.

Vă asigur pe toți de prețuirea și rugăciunea mea, mai ales pe cei aflați în dificultate din cauza bolii, a vârstei înaintate sau a singurătății! Preasfânta Fecioară Maria să ne ajute să-l primim pe Fiul său așa cum l-a primit ea, într-o inimă curată și generoasă, iar Pruncul Isus să ne dea tuturor siguranța prezenței și a iubirii sale!

Crăciun binecuvântat și un An Nou fericit!

Al vostru,

Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Înregistrarea în format audio (mp3) poate fi descărcată de: aici

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în sectiunea: "Biblioteca" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 2821.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat