Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Concert de colinde cântat de graiuri românești

În bisericile "Sfânta Fecioară Maria, cauza bucuriei noastre", din Grotte Celoni, și "San Vitale", Roma, corul comunităților catolice de limbă română a susținut tradiționalul concert de colinde duminică, 15 decembrie 2019. Corurile copiilor din aceleași comunități, cu glasurile lor cristaline, au întregit atmosfera de sărbătoare, iar nelipsita "urătură" a creat legătura și cu Anul Nou care vine.

Crăciunul este cel mai așteptat moment al anului, iar magia acestei sărbători a cuprins deja întreg mapamondul. Farmecul și melodicitatea unor vechi cântece de Crăciun le-a permis să depășească barierele geografice și culturale, devenind colinde internaționale. În spatele fiecărui colind se află o poveste de Crăciun.

O poveste "cântată": acest lucru au dorit să îl transmită și coriștii rom(â)ani în duminica "Gaudete". Iată care a fost "firul povestirii":

În deschiderea concertului, s-a subliniat legătura dintre mamă și Fiu, Maria alături de Isus: Fermarono i cieli (melodie italiană; text: S. Alfons Maria de Liguori; arm. P. Marco Frissina). Solistele împreună cu membrii corului au transmis emoția miracolului pe care orice mamă îl poate înfăptui pentru copilul său. Totul s-a realizat într-o "Noapte de vis" (colind austriac, T și M: Franz Xaver Gruber; arm. P. Marco Frissina). Chiar dacă evenimentul Nașterii lui Isus s-a petrecut în urmă cu peste 2.000 de ani, vestea (colinda) aceasta e atât de actuală încât și astăzi "Mai e vreme de colinde" (T. Adrian Păunescu; M: din tradiție). Pruncușorului Isus, culcat în ieslea din Betleem, coriștii i-au cântat un cânt de leagăn: "A la nanita nana" (colind spaniol, T și M: Segundo Cueva Celi).

Atmosfera de Crăciun ne aduce bucurie și ne amintește de anii copilăriei, de emoția împodobirii bradului, de clipa în care așteptam cu emoție să vină "Moș Crăciun" (colind românesc, Arm. Florin Spătariu), care venea să aducă daruri la ai săi "Copii dragi" (colind german, Arr. Christian Villeneuve) ce îi cântau armonios "Jingle Bells" (colind american).

"Iată, vin colindători": astfel s-au autoprezentat copiii care se pregătesc pentru primirea Sfintei Împărtășanii. Ei s-au întâlnit asemenea celor "Trei păstori" și i-au cântat "În seara de Moș Ajun" "Bunicuțului Moș Crăciun".

"Povestitorii" au fost:

- Corul "Catolica"

- Corul de copii de la Grotte Celoni

- Corul de copii de la "San Vitale" (Coordonator: sr. Alina Ignat)

- Soliști: Regina Pruteanu, Marina Balașcă, Bibiana Camelia Balan, Eduard Pal, Gabriel Cadăr, Cristina Călărașu, pr. Isidor Iacovici

Instrumentiști: Marian Balașcă (tamburină și zurgălăi), Gabriel Cadăr (tamburină și chitară), Karlis Mikelson (orgă) și sr. Valeria Boglaru (chitară).

Prezentator: Monica Lidia Patrașcu

Dirijor: pr. Crinstian Bîrnat

Urător: Antonio Baciu

Monica Lidia Patrașcu

* * *

Corul "Catolica" este corul comunității catolice de români din Roma păstorite de pr. Isidor Iacovici. Este un cor polifonic, format din credincioși ai comunităților de la Grotte Celoni și "San Vitale". Acest cor s-a născut în jurul altarului, în cadrul liturgic al celebrărilor sfinte. Membrii corului sunt iubitori de muzică, femei și bărbați care își pun în valoare talantul primit de la Dumnezeu. Participă în fiecare duminică la sfintele liturghii și alte evenimente ce au loc în comunitate și animă celebrările cu cântarea lor. Corul se face remarcat și în alte ocazii, cum ar fi "Sărbătoarea popoarelor", concertul de Crăciun și diferite evenimente organizate de Academia Română (www.youtube.com/watch?v=XZMe5pGFW5Q, www.youtube.com/watch?v=KzkOf7SsAPc, www.youtube.com/watch?v=ZA-CyFt0QgM) sau alte instituții din Roma. Departe de casă, acești coriști poartă pe buze și în inimă cântările în limba maternă și cuvintele melodioase cu care au dat glas credinței lor. Dirijorul corului este părintele Cristian Bîrnat.

Pr. Isidor Iacovici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 15 decembrie: Roma: Concert de colinde cântat de graiuri românești în biserica "San Vitale"

- Fotografii de la concertul din biserica din Grotte Celoni au fost publicate aici.

Înregistrarea video a concertului de la Grotte Celoni a fost publicată aici.


 

lecturi: 1965.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat