Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Concert de Crăciun. Colindători în Betleemul franciscan

În zilele de sâmbătă și duminică, 14 și 15 decembrie 2019, începând cu ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, corul "Ioculatores Domini", al fraților studenți și al fraților novici de la Noviciatul Franciscan din Prăjești, și corul "Fericita Veronica Antal" al copiilor din Parohia "Adormirea Maicii Domnului", din Nisiporești, au susținut concertul tradițional de Crăciun intitulat "Să-l iubim pe Pruncușorul Isus din Betleem!" - inspirați fiind de îndemnul Sărăcuțului Părinte Francisc din Assisi atunci când a celebrat Nașterea Domnului în grota din Greccio, constituind astfel prima reprezentare vie a Betleemului.

Programul artistic al concertului a cuprins colinde și cântece de Crăciun, de la piese medievale, care cântă frumusețea și sfințenia misterului divin, până la cele tradiționale din repertoriul național și internațional: totul a fost interpretat sub bagheta fratelui dirijor Iulian Țâmpu, acompaniamentul instrumental fiind susținut de fr. Petru Vârgă - la orgă, fr. Alexandru Diac - la chitară, fr. Ionuț Cherecheș - la fluier, fr. Gabriel Mureșan - la flaut, fr. Claudiu Blaj și fr. Mihai Dumea - la percuție și trianglu, fr. Emanuel Pița - la tamburină. Soliști vocali: pr. diac. Mihai Cherecheș, fr. Narcis Laslău, fr. Narcis Crăciun și fr. Cristian Iștoc. Repertoriul muzical a fost împletit cu alte momente artistice, și anume: evocarea celebrării Crăciunului de către Sfântul Părinte Francisc la Greccio (prin recitarea acestei istorisiri de către părintele rector, Marius Bîlha), urmată de recitarea artistică a poemului Cântecul creaturilor de către fr. Andrei Ciobanu; de asemenea fr. Cezar Dămătăr, prezentatorul concertului, într-una din intervențiile sale a interpretat poezia E Crăciun (autor: pr. Iosif Cadar) în care se prezintă într-o manieră poetică legătura dintre evenimentul mântuitor al Nașterii lui Isus la Betleem și celebrarea sa în mod inedit divin de către sfântul Francisc în acea grotă din Greccio, în anul 1223.

În atmosfera așteptării venirii Pruncului Isus, cu inimile pline de emoție, recunoștință și afecțiune prietenească, concertul din ziua de sâmbătă, 14 decembrie, a fost dedicat în mod special copiilor și tinerilor din instituțiile și comunitățile unde frații desfășoară anul acesta activități de pastorație și voluntariat. Aceștia au răspuns cu multă generozitate invitației fraților și au venit într-un număr mare să ia parte la acest moment de comuniune. Cu inimile vibrând la unison, încălzite de voioșia colindelor și de atmosfera plină de căldură sufletească și de prietenie, cu toții au reușit să guste din bucuria Crăciunului adusă de Isus. La sfârșitul acestei prime seri de concert, părintele rector Marius-Petru Bîlha, chemându-i pe toți copiii în jurul ieslei lui Isus, a exprimat cuvântul de prețuire și dragoste față de ei, în numele tuturor fraților, apoi le-a explicat specificul ieslei tradiționale de Crăciun din acest an, pe care frații au conceput-o într-un spirit misionar franciscan, inspirați fiind și de poemul Cântecul creaturilor al seraficului Părinte Francisc. Pr. Marius i-a făcut pe copii să înțeleagă simbolistica și mesajul presepiului evidențiind faptul că Isus Cristos a venit pentru toți oamenii de pe pământ, pentru ca noi să devenim, la rândul nostru, deschiși față de toți semenii, frații noștri, să fim - de ce nu? - misionari ai bucuriei lui Isus. Pentru a ilustra artistic acest mesaj, pr. rector i-a invitat pe copii și pe toți ceilalți să asculte cântecul în limba spaniolă Alma misionera, în interpretarea corului fraților.

Duminică, 15 decembrie, a avut loc a doua serată de concert, la care au participat toți cei doritori, părinți, frați, surori, rude, prieteni, binefăcători; frații coriști, copiii și întregul auditoriu au gustat frumusețea de a fi uniți în preamărirea lui Dumnezeu și a Pruncușorului, în spiritul Sărăcuțului din Assisi.

La final, părintele rector a prezentat mai pe larg semnificațiile și simbolistica presepiului franciscan misionar realizat de către frați în capela Institutului. El este inspirat din spiritualitatea Sărăcuțului din Assisi, prezent printre personajele din iesle, și ne invită să contemplăm umilința, gingășia și iubirea nemărginită a Pruncușorul din Betleem, să-L lăudăm cu toate creaturile sale pentru darul vieții și al mântuirii. Isus se situează în centrul mamei planete Pământ care-l preamărește pe Creator pentru marele dar al mântuirii, dar care îi prezintă cu durere și strigătul ei tăcut care ne imploră să fim mai sensibili la problemele ecologice, să avem mai mult respect și grijă față de "casa noastră comună". Totul ne invită să fim parte activă în revoluția gingășiei și a bunătății, așa cum ne repetă, deseori, papa Francisc. Reprezentarea plastică a pământului, împreună cu pânzele colorate (alb, roșu, galben, verde, albastru) simbolizând continentele, ne amintește că Isus a venit pentru toți și că vocația noastră este aceea de a fi discipoli misionari, chemați să ducem tuturor gingășia și îmbrățișarea plină de iubire și milostivire a lui Dumnezeu, împărtășind cu simplitate bucuria credinței. Pentru a exemplifica artistic acest lucru, frații au cântat, ca și în seara precedentă, cântecul Alma misionera.

Apoi pr. Marius a exprimat un gând de mulțumire și apreciere celor care s-au implicat în realizarea acestui concert, tuturor fraților studenți și preoților frați ai Provinciei care au întărit rândurile corului (Pr. Augustin Patrașcu, Pr. Vlad Bejan, Pr. Romică Pal, Pr. Iosif Cadar și Pr. diac. Mihai Cherecheș), dar în mod cu totul special a mulțumit corului copiilor de la Nisiporești care au dat culoare și frumusețe acestor momente prin vocile lor îngerești; nu în ultimul rând, părintele a adresat mulțumirea și urările tradiționale de sfintele sărbători tuturor celor prezenți care îi fac de fiecare dată pe frați să simtă bucuria dăruirii și a comuniunii. Mulțumirile și urările au fost încununate de cântarea solemnă Mulți ani trăiască.

Mulțumire fie lui Dumnezeu și seraficului Părinte Francisc pentru aceste momente minunate și sfinte care a dispus tuturor inimile întru trăirea marii bucurii a Nașterii Mântuitorului.

E Crăciun?!
Când sfânt fior de taină te cuprinde,
Șoapte cerești prinzând din Betleem,
Pe-aripi de îngeri dragoastea-ți aprinde!
Și lasă-ți ochiul să devină cer!...
Sub ochii tăi... chiar astăzi, e Crăciun!!!
Demult, dar... parc-acum, din zorii mântuirii
A izvorât în tină Lumina necreată!
Ca fruntea să ne-o `nalțe spre Cerul izbăvirii:
E Prunc Isus, născutul! din Maica Preacurată.
În fața ta... chiar astăzi, e Crăciun!!!
Șuvoi de veacuri, evuri `negurate
Trecut-au... Dar uitarea nu a stins
Lumina ieslei: purpurie bate
Dinspre Calvar pe-altar de foc încins.
În tine bate astăzi?... E Crăciun???
Un foc nestins de rug aprins, profetic,
De noi Cristoși jertfiți consum-acum
Pe ai săi sfinți: ei vălul cel himeric
Al lumii mincinoase îl leapădă drept scrum...
În lumea ta de astăzi... e Crăciun???...
Din toți, un Christ, dar nu Nazarineanul,
A fost cel mai aprins de foc ceresc:
Seraficul Părinte assisianul
Re-nvie Betleemul îngeresc!
Re-nvie Betleemul: e Crăciun!!!
Curg suflete și inimi... toți aleargă!
Ah, oare Pruncul mai poate să se nască
La Greccio în iesle? Săracii pot să-l vadă?!...
Da, iată!... Ce minune îngerească!
Privește! Ce minune!... E Crăciun!!!
De pe altar Isus coboară-n iesle!
Francisc, în fericire, cu sfânt fior divin,
De-obrajii Lui și inima și buzele-și lipește
Și-l soarbe cu iubire și strigă cristalin:
Priviți!... Și vă uimiți!... Genunchii vă plecați
În fața ieslei sfinte ce-i Cruce și Altar!
Pe Pruncușor iubiți-l și să trăiți ca frați!
Și vă hrăniți ființa din acest dulce Dar!
Oh... dulce Dar... Isuse! - E Crăciun!!!

Pr. Iosif-Eduard Cadar

* * *


 

lecturi: 1293.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat