Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hram și mulțumire în prezența ÎPS Aurel Percă

În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, duminică, 8 decembrie 2019, comunitatea românilor catolici din Roma și-a sărbătorit hramul în bazilica "San Vitale", printr-o sfântă Liturghie prezidată de ÎPS Aurel, la ora 16.00.

Ziua de duminică s-a deschis cu vizita pe care ÎPS Aurel a făcut-o în comunitatea de români din Casilina - Grotte Celoni, unde la ora 12.30 a prezidat sfânta Liturghie, avându-i alături pe pr. paroh Isidor Iacovici și pr. Iulian Robu.

La predică, Excelența sa a scos în evidență frumusețea Mariei în a se arăta disponibilă la invitația lui Dumnezeu de a fi mama lui Isus. A fi disponibili față de Dumnezeu cât și disponibili în slujire, reprezintă DA-ul pe care fiecare creștin este chemat să-l pună în practică în viața de zi cu zi.

Punctul culminant al acestei zile, a fost celebrarea hramului comunității române de la "San Vitale". Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Zoltán Toman, care a scos în evidență trei DA-uri pe care le-a spus Fecioara Maria: DA lui Dumnezeu, DA bucuriei și suferinței, DA disponibilității.

La finalul sfintelor Liturghii, s-a cântat "Toată frumoasă ești, Marie", după care a urmat un moment de mulțumire.

Mai întâi, a mulțumit părintele paroh Isidor. El și-a adresat recunoștința față de ÎPS Aurel pentru grija și atenția pe care a avut-o mereu față de românii de la Roma. Apoi, a mulțumit credincioșilor prezenți în număr foarte mare, lăudându-i că știu să facă o sărbătoare ori de câte ori sunt vizitați de un episcop sau un preot din țara natală.

După cuvintele părintelui Isidor, au urmat mulțumirile ÎPS Aurel. Excelența Sa a mulțumit Domnului pentru cei 50 de ani de când a primit sacramentul Mirului, cei 40 de ani de preoție și cei 20 de ani de episcopat. În același timp, i-a rugat pe credincioși să se roage pentru el ca să poată îndeplini cu multă umilință noua slujire pe care o are în Biserică, aceea de arhiepiscop mitropolit de București.

La Liturghia de hram, au concelebrat Mons. Anton Lucaci, responsabil cu pastorația catolicilor din Italia, Pierpaolo Felicolo, responsabil cu emigranții în vicariatul de Roma, Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, și alți preoți prezenți la Roma în pastorație sau la studii.

De asemenea, au participat și ES Petru Liviu Zăpârțan, ambasador al României pe lângă sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, precum și ES George Gabriel Bologan, ambasador al României în Republica Italiană.

După fiecare celebrare euharistică, a urmat un moment de comuniune frățească și de poze pentru amintiri eterne cu oameni frumoși.

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Hram și mulțumire în prezența ÎPS Aurel Percă


 

lecturi: 1674.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat