Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Aniversarea centenarului Chiarei Lubich - fondatoarea Mișcării Focolarelor

Într-o atmosferă de familie în sărbătoare, membrii și simpatizanții Operei Mariei (Mișcarea Focolarelor) din Dieceza de Iași, copii, tineri, familii, persoane consacrate, preoți și focolarini s-au reunit în jurul lui Isus și al păstorului nostru, episcopul Iosif Păuleț, cât și al episcopului emerit, Petru Gherghel, pentru a sărbători împreună trei evenimente importante: da-ul spus de Chiara Lubich lui Dumnezeu în 7 decembrie 1943 - moment al nașterii Mișcării Focolarelor deschiderea anului centenar dedicat Chiarei - 100 de ani de la nașterea ei (22 ianuarie 1920) și depășirea fazei diecezane a cauzei de beatificare a acesteia.

În întreaga Operă a Mariei, prezentă în multe țări din întreaga lume, sunt evenimente dedicate centenarului Chiarei Lubich, care au început în această zi de 7 decembrie 2019.

Au fost prezenți în catedrala "Sfânta Fecioară, Maria Regină" - inima Diecezei de Iași, aproximativ 70 de persoane din Valea Mare, Gioseni, Bacău, Piatra-Neamț, Roman, Săbăoani, Pildești, Huși și Iași.

În cadrul sfintei Liturghii de deschidere de la ora 11.00, Preasfințitul Iosif Păuleț, pornind de la evanghelia zilei, în predica sa ni l-a prezentat pe Isus ca focolarin, străbătând cetățile și satele din Palestina de-a lungul și de-a latul ei, lăsând peste tot amprenta bunătății și a iubirii sale infinite. Isus - Cuvântul vieții - este cel care a avut milă de oameni, s-a apropie de ei, s-a transpus în situația celui aflat în suferință. S-a apropiat de leproși și i-a vindecat, deși legea timpului nu-i permitea acest lucru și ar fi putut să-i vindece de la distanță, așa cum a făcut cu alți bolnavi. Isus ne-a învățat cum să privim la cei din jurul nostru. Să nu privim la ceilalți așteptând laude, osanale, atunci când facem ceva bun, să nu privim cu plictiseală sau dispreț, ci să avem o privire de bunătate, de milostivire. Isus nu a privit lumea în ansamblul ei, ci a privit pe fiecare om în ochi, cunoscând dorințele, suferințele fiecăruia, neliniștile și sentimentele sale. Pentru Isus nu suntem un număr într-o mare mulțime: ne-a iubit și ne iubește pe fiecare individual. Preasfințitul ne-a îndemnat să fim atenți la sentimentele celorlalți, să oferim iubirea noastră gratuit așa cum gratuit am primit-o și să fim o mărturie a iubirii lui Dumnezeu în lume.

Programul a continuat în aula "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei unde Preasfințitul episcop emerit Petru Gherghel ne-a readus aminte că cea mai frumoasă semnificație a termenului focolarin este aceea că purtăm Cuvântul Domnului, purtăm focul iubirii lui Isus, ceea ce ne onorează, dar ne și obligă. Excelența Sa și-a exprimat bucuria că Opera Mariei va fi în continuare susținută, coordonată în dieceză de actualul episcop Iosif Păuleț, cu același foc în mijlocul întregii comunități, această operă având un rol aparte, aceea de a-i mobiliza pe toți spre o unire, unire în același dor de a face viu acest Cuvânt al Vieții pe care Isus ni le-a adus și pe care Chiara Lubich s-a străduit cu adevărat să îl împărtășească. Preasfințitul episcop emerit Petru Gherghel ne-a asigurat de susținerea dumnealui pe mai departe și ne-a îndemnat să arătăm în exterior ceea ce trăim în interior, să ne bucurăm că suntem membri ai Operei Mariei, că o avem în față pe Chiara Lubich pentru care a fost introdusă cauza de beatificare, să-i molipsim pe ceilalți, să facem cunoscută carisma unității, iubirea, focul Chiarei, care nu înseamnă altceva decât să-l urmăm pe Isus.

Preasfințitul Iosif Păuleț ne-a îndemnat să fim buni și iubitori după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, să realizăm unitatea trăind iubirea.

Au urmat mărturii și experiențe prezentate de copiii și adolescenții care au fost la campusurile organizate în vara acestui an în două comunități: Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și Valea Mare "Sfântul Mihail", mărturia unei familii din Roman care s-a apropiat mai de curând de spiritualitatea unității și care a participat la întâlnirea familiilor din Mișcare care a avut loc la Viișoara. Părintele Iosif Dămătăr - voluntar în Mișcare ne-a prezentat cum trăiesc preoții carisma unității. De asemenea, Iosif A. din Săbăoani ne-a mărturisit cum s-a lăsat schimbat de spiritualitatea Mișcării, meditând la expresiile specifice ei: Isus în mijlocul nostru, Isus părăsit, a-l vedea pe Isus în ceilalți și prezentând o situație de relații umane îmbunătățite la locul de muncă. Valeriu B. din Huși ne-a arătat cum Opera Mariei poate să aducă roade bogate și în viața de familie, în acceptarea vieții și în educația copiilor. Și nu în ultimul rând, Cristian P. din Piatra-Neamț a prezentat amprenta lăsată de Mișcare asupra vieții sale, pornind de la cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: Când sunt trist mă gândesc la focolarini și găsesc o mare consolare.

În sală a fost amenajată o expoziție de fotografii cu evenimente mai importante din viața Chiarei Lubich, reprezentând chemarea acesteia de a trăi fraternitatea universală.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă unde s-a realizat o comuniune a celor prezenți și mulțumim din inimă tuturor care într-un fel sau altul au contribuit, s-au implicat în buna desfășurare a întregului eveniment.

Iuliana și Cristian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Iași: Aniversarea centenarului Chiarei Lubich - fondatoarea Mișcării Focolarelor


 

lecturi: 1555.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat