Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul PS Iosif Păuleț adresat Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" cu ocazia sărbătorii adeziunii

Dragi membri ai Acțiunii Catolice,

Sărbătoarea adeziunii reprezintă un moment important pentru voi și pentru Biserica noastră locală, deoarece vă manifestați public, în cadrul sfintei Liturghii, dorința și angajarea voastră de a ieși din anonimat și de a fi cât mai implicați în bunul mers al comunităților din care faceți parte. Anul acesta aveți ocazia de trăi acest semnificativ moment în ziua de 8 decembrie, chiar dacă sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri este transferată în ziua următoarea. Am dorit să vă adresez salutul meu cu ocazia sărbătorii adeziunii pentru a vă arăta prețuirea mea pentru misiunea pe care o desfășurați și încurajarea Bisericii de fi tot mai conștienți de vocația primită la Botez.

Dragi copii, tineri și adulți din Acțiunea Catolică,

Am aflat de la responsabilii voștri că în acest an asociativ aveți în vedere un drum de reînnoire, pentru a fi cât mai aproape de planul pe care Cristos îl are cu voi. Împreună cu apostolul Paul vă îndemn și eu: "Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și în sfințenia adevărului!" (Ef 4,24). Fiecare zi pe care v-o dăruiește bunul Dumnezeu este o ocazie de a vă reînnoi și de a vă apropia de El. Fiecare gest de bunătate vă face persoane noi pentru că străluciți de prezența lui Dumnezeu. Fiecare acțiune pe care o realizați spre binele propriei comunități vă reînnoiește în spiritul lui Cristos, cel care a venit în lume nu ca să fie slujit, ci ca să slujească.

Vă îndemn ca, în drumul vostru de reînnoire, să aveți în vedere cele trei țeluri pe care, la începutul slujirii mele ca episcop, le-am încredințat întregii noastre Biserici locale: slava lui Dumnezeu, cinstea și înflorirea Bisericii și mântuirea veșnică. Pe acestea să le urmăriți fiecare în parte și în tot ceea ce întreprindeți ca asociație a Bisericii.

Sfânta Liturghie este mereu izvor de viață nouă! În Scrisoarea pastorală "Sfânta Liturghie, izvor de viață și de mărturie creștină" spuneam că "Sfânta Liturghie reprezintă cu adevărat centrul vieții noastre creștine și un adevărat izvor nesecat de haruri, la care suntem chemați să ne întoarcem în mod constant pentru a primi ceea ce ne folosește în trăirea cu demnitate a misiunii noastre în lume." De aceea, vă îndemn să participați cât mai des la sfânta Liturghie, să vă asumați misiunea de a proclama Cuvântul lui Dumnezeu, să animați cântările, să înălțați către Domnul intențiile de la Rugăciunea credincioșilor, să îl primiți pe Isus în Sfânta Împărtășanie și, apoi, să mergeți în misiune la acele persoane care au nevoie să simtă bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Nu uitați că "Liturghia nu este un spectacol la care să participăm în mod superficial, ci o întâlnire reală între Cristos-capul și noi, membrele Trupului său mistic."

Dragi prieteni,

Să străluciți de bucurie că sunteți prietenii lui Cristos! Bucuria să fie la ea acasă în grupurile voastre de Acțiune Catolică! Să molipsiți și pe alți copii, tineri și adulți cu entuziasmul și implicarea voastră și să arătați lumii întregi cât de frumos este a-l urma pe Isus Cristos! Nu vă temeți să dați mărturie despre credința voastră la școală, la locul de muncă, în societate și oriunde sunteți prezenți! Sfântul Părinte Francisc vă îndeamnă cu atâta insistență: "Vreau o Acțiune Catolică printre oameni, în parohie, în dieceză, în sat, în cartier, în familie, în birou și la locul de muncă, la țară, în propriile locuri ale vieții. În aceste noi areopaguri se iau decizii și se construiește cultura." (Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Congresul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice - FIAC, 27 aprilie 2017). Nu ezitați să răspundeți acestei dorințe a Sfântului Părinte!

Dragi membri ai Acțiunii Catolice,

Sărbătoarea adeziunii să fie un nou început pentru fiecare dintre voi în dorința de a răspunde cât mai fidel chemării lui Cristos!

Sfânta Fecioară Maria, cea care s-a încredințat cu totul lui Dumnezeu, să vă însoțească pe acest drum al reînnoirii și să vă poarte mereu la Fiul său!

Sfântul Iosif să vă ajute să aveți grijă unii față de alții, așa cum el s-a îngrijit de Isus și de Maria, și să vă sprijiniți pentru a fi "sarea pământului și lumina lumii"!

Doresc să închei cu frumoasele cuvinte din rugăciunea membrilor Acțiunii Catolice, pe care vă invit să o recitați zilnic: "Isuse Cristoase, tu îți îndrepți privirea spre mine și mă chemi să fiu prietenul, ucenicul și mesagerul tău. Îți mulțumesc pentru darul Acțiunii Catolice și pentru că eu fac parte din această mare familie. Fă ca, în mijlocul acestei lumi, ea să fie mereu în slujba Bisericii, animată de dorința de apostolat și co-responsabilă în misiunea Bisericii, împreună cu păstorii."

Vă îmbrățișez din toată inima!

Al vostru,
† Iosif Păuleț,
episcop de Iași


 

lecturi: 1595.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat