Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Greccio unde este Crăciun mereu

De Gianluca Biccini

"La Greccio este mereu Crăciun": scrierea sculptată pe piatră indică o cărarea care conduce la sanctuarul ridicat în locul în care sfântul Francisc de Assisi în 1223 a creat prima iesle vie.

La începutul Adventului, în după-amiaza zilei de duminică 1 decembrie, papa vine aici "pentru a se ruga" și "a trimite întregului popor credincios o scrisoare" despre semnificația reprezentării Nașterii. În ajunul vizitei, "Valea sfântă" din Rieti, care de aproape opt sute de ani păstrează amintiri franciscane, se prezintă învăluită într-o ceață deasă de iarnă. Un soare călduț încălzește piața sanctuarului, în timp ce comunitatea fraților minori și episcopul de Rieti, monseniorul Domenico Pompili, coordonează ultimele pregătiri. "În fața tentativelor de a reinterpreta Crăciunul în cheie consumistă - spune prelatul - papa vine pentru a ne aminti sensul cel mai autentic al acestei sărbători creștine".

Numeroase grupuri de copii animă așteptarea cu vesela lor curiozitate: sunt școlari în excursie și copii din acel loc care frecventează catehismul. Două coruri compuse din cei de vârsta lor vor însufleți mâine momentele importante ale pelerinajului pontifului: "Fie în timpul opririi în Grotă, unde va semna scrisoarea apostolică, fie în timpul celebrării Cuvântului care va urma în biserica Neprihănitei Zămisliri", explică vicarul superiorului sanctuarului, părintele Luciano De Giusti.

Episcopul de Roma vine în zilele care preced comemorarea Regulii franciscane, redactată în apropiata localitate Fonte Colombo tot în 1223, și începutul celei de-a treia ediții a "Valea primei iesle", cu care Greccio și împrejurimile se pregătesc să primească mii de vizitatori, atrași de fascinația tăcută și discretă a nașterii. Pe itinerarul parcurs în ultimii ani de viață de Sărăcuțul din Assisi - care în aceste târguri și în mijlocul oamenilor săraci care locuiesc în ele a revăzut Țara Sfântă - au apărut patru schituri vechi, devenite astăzi sanctuare, ca să formeze o cruce: deja citatele Greccio și Fonte Colombo, și apoi Poggio Bustone și La Foresta.

Și în primul din ele a început tradiția ieslei: "părintele serafic" i-a cerut lui Giovanni Velita, domn din Greccio, să recreeze "într-o peșteră de pe munte" imaginea Nopții din Betleem. După cinci ani, în 1228, când sfântul a fost canonizat, acolo unde a avut loc reprezentarea ieslei a fost ridicată o capelă. Din secolul al XIV-lea, o frescă din școala lui Giotto în dreapta o reprezintă pe Maria care alăptează Pruncul și pe sfântul Iosif în atitudine de ascultare; în timp ce în stânga este reconstruită scena din Greccio, cu Francisc în adorație în fața ieslei.

Pentru papa Bergoglio este vorba despre o întoarcere. A venit deja la Greccio la 4 ianuarie 2016: venit în privat în sanctuar s-a recules în rugăciune în fața frescei medievale. În registrul vizitatorilor a lăsat scris: "Mulțumesc Domnului pentru acest har și îi cer să binecuvânteze Biserica, pe episcopul de Rieti, pe frați, pe credincioși... și să-i ajute pe toți să descopere steaua și să-l caute pe Prunc". O dorință exprimată și cu puțin înainte de a ajunge la sanctuar, în timpul unei scurte întâlniri informale cu un grup de tineri participanți la meeting-ul diecezan dedicat scrisorii enciclice Laudato si'. Francisc le-a urat "să urmărească steaua și să aibă, ca și magii, umilința de a-l descoperi pe Isus în cei mici, în cei umili, în săraci, în cei care sunt rebutați de societate".

Înainte de el, și Ioan Paul al II-lea a urcat la Greccio, cu ocazia unei vizite pastorale în dieceza de Rieti. Era 2 ianuarie 1983: o mare statuie de bronz de-a lungul străzii și o fotografie în grota sanctuarului amintesc astăzi acea zi. Papa Wojtyła a spus că Greccio este "locus inventionis", "satul care prin simplitatea sa a dat Sărăcuțului sugestia și ideea pentru această reprezentare singulară, foarte duioasă și foarte umană a nașterii în timp și în mijlocul oamenilor a însuși Fiului lui Dumnezeu". Pentru aceasta, a adăugat el, "este aproape un al doilea Betleem", care "îl face cunoscut și iubit în toată lumea creștină". Apoi, vorbind familiilor franciscane, a explicat că Greccio "adresează și omului de astăzi, proiectat în mod aventuros în spațiu, dar înconjurat și de un gol neliniștitor de valori și de certitudini, un mesaj de mântuire și de pace: Cuvântul întrupat, Pruncul Divin vrea să ajungă și la inimile acestei generații și să le convertească, invitându-le să trăiască experiența unei iubiri infinite, care a ajuns să îmbrace trupul nostru muritor pentru a fi izvor de iertare și de viață nouă".

În schimb, Benedict al XVI-lea a vorbit despre Greccio în timpul liturghiei de noapte din 2011, explicând că aici sfântul Francisc a celebrat Crăciunul "cu un bou și un măgar și o iesle plină cu fân", în așa fel încât să facă "vizibilă o nouă dimensiune". De fapt, "pentru Biserica antică, sărbătoarea sărbătorilor era Paștele"; totuși, Sărăcuțul din Assisi "a descoperit într-o profunzime total nouă umanitatea lui Isus". De aici invitația papei Ratzinger de a-l ruga "pe Domnul să ne ajute să străbatem cu privirea fațadele luminate ale acestui timp până când vom găsi în spatele lor pe prunc în staulul din Betleem". În timp ce la audiența generală din 23 decembrie în urmă cu zece ani, a amintit cuvintele primului biograf franciscan, Tommaso da Celano, care a oferit "o contribuție decisivă la răspândirea celei mai frumoase tradiții de Crăciun, aceea a ieslei. De fapt, noaptea din Greccio a redat creștinătății intensitatea și frumusețea sărbătorii Crăciunului și a educat poporul lui Dumnezeu să-i perceapă mesajul cel mai autentic".

(După L'Osservatore Romano, 1 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu Foto: www.bozepodroze.pl


 

lecturi: 538.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat